REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem

Autor: freshbites
Rychlá, zdravá a přesto sytá večeře? Zkuste fantastický tuňákový salát. Kromě čerstvé zeleniny jsou v něm ještě blanšírované fazolové lusky, vařené vejce a černé olivy. Salát je poměrně vydatný a postačí jako plnohodnotné jídlo. Ale pokud chcete, může si k němu přidat třeba ještě plátek lehce opečeného toustového chleba.


Ingredience:

Na salát
2 menší hlavičky salátu little gem (mini-verze římského salátu, prodávaná také jako salátová srdíčka)
2 hrsti rukoly
2 středně velké cibule
2 hrsti zelených fazolových lusků
4 rajčata (nebo obdobné množství menších)
4 vajíčka
2 plechovky tuňáka (nebo víc, pokud ho máte rádi)
1 balení černých oliv
hrst nasekané zelené petrželky
hrst nasekaného kopru

Na zálivku
½ dcl slunečnicového oleje
Šťáva z ½ citronu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička hrubozrnné hořčice
sůl
pepř


Postup:

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte na dílky a odložte stranou.

Fazolky omyjte a odkrojte jim stopu. Poté je dejte do osolené vařící vody a vařte je 2 – 3 minuty (nebo použijte pařáček a vařte je v páře přibližně obdobně dlouhou dobu). Fazolky z vody vyndejte a prudce je ochlaďte ledovou vodou. Odložte stranou.

Slijte vodu z oliv, petrželku a kopr nasekejte najemno a oboje také odložte stranou.

Slijte olej z tuňáka do skleničky a uschovejte ho. Tuňáka odložte stranou.

Připravte si zálivku: do oleje z tuňáka nebo obdobného množství slunečnicového oleje přidejte vymačkanou šťávu z citronu, obě hořčice, sůl a pepř. Vše dohromady dobře promíchejte.

Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, rajčata, rukolu, cibuli na kolečka, přidejte blanšírované fazolky a vše společně dobře promíchejte s připravenou zálivkou.

Salát servírujte na misky a navrch přidejte tuňáka, olivy, dílky vajíčka. Vše posypejte nasekanou petrželkou a koprem.


Odkazy:
Postup: https://www.freshbites.cz/recepty/druh-jidla/salaty/salat-s-tunakem-zelenymi-fazolkami-a-vejcem/
Recepty: https://www.freshbites.cz

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy