Ingredience:
Na těsto:
240 ml mléka
60 g třtinového cukru
1 kostka droždí
1 vejce
50 g roztopeného kokosového oleje
kůra z 1/2 citrónu
560 g špaldové mouky
Na náplň:
40 g roztopeného kokosového oleje
40 g třtinového cukru
2 PL skořice
40 g arašídového másla
Na polevu:
100 g bílého jogurtu
1 ČL citrónové kůry
10 kapek vanilkových Flavdrops
50 ml mléka
Postup:
Postup:
1. Do nádoby kuchyňského robotu dáme 180 ml teplého mléka, přidáme 20 g třtinového cukru a rozdrobíme droždí. Vše společně důkladně promícháme a necháme cca 10 minut stát na teplém místě, dokud nezačne droždí pracovat.
2. V jiné nádobě smícháme zbylé mléko, roztopený kokosový olej, vejce, citrónovou kůru a šleháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
3. Ke kvásku přidáme zbylý cukr a začneme pomalu hnětat. Přilijeme tekutou směs z předchozího kroku a začneme postupně přidávat mouku. Mícháme na nízký stupeň a vždy počkáme, dokud se mouka do těsta nevstřebá, než přidáme další část. Jakmile je v míse veškerá mouka, začneme hnětat na vyšší stupeň. Výsledné těsto by mělo být celistvé, vláčné a nemělo by se lepit na prsty.
4. Těsto vložíme do mísy lehce vymazané kokosovým olejem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout cca 1 hodinu.
5. Mezi tím si připravíme náplň, na kterou stačí všechny suroviny důkladně promíchat.
6. Jakmile je těsto vykynuté, přeložíme jej z mísy na pomoučený vál a vyválíme z něj obdélník o velikosti 50 cm x 65–70 cm. Rovnoměrně na něj namažeme připravenou náplň a pevně srolujeme. Podélně nakrájíme na cca 3 cm široké šneky, které vložíme do plechu vyloženého pečícím papírem tak, aby se jen lehce dotýkaly. Přikryjeme utěrkou a necháme další půl hodiny kynout.
7. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vykynuté šneky pečeme cca 30 minut.
8. Než se šneci upečou, připravíme si polevu na polití šneků tak, že opět smícháme všechny potřebné suroviny.
Odkazy: