Minutkově připravené špízy na pánvi, orestované na oleji, pak chvíli podušené, zaklopené, servírované hojně podlité omáčkou z výpeku.
Ingredience:
600-800 g vepřové krkovice
150 g anglické slaniny v celku
2 ks velké cibule
grilovací koření
solamyl
voda
pepř
olej
sůl
Postup:
Krkovici opláchneme pod tekoucí vodou, pak je necháme důkladně okapat, maso nakrájíme na stejně velké silnější plátky. Oloupanou cibuli rozčtvrtíme, jednotlivé vrstvy od sebe oddělíme. Střídavě napichujeme na grilovací jehly nebo špejle maso, slaninu a cibuli. Hotové špízy ochutíme solí, mletým pepřem a grilovacím kořením. Na pánvi, na dobře rozpáleném oleji, špízy nejprve zprudka opečeme, ze všech stran, pak podlijeme vodou, přidáme kostku bujónu a necháme pod pokličkou mírně probublávat a dusit 15-20 minut. Špízy vytáhneme, šťávu zahustíme solamylem rozšlehaným v menším množství studené vody, necháme chvíli provařit, omáčku ochutnáme, případně dosolíme a ochutíme pepřem.Jednotlivé porce rozdělíme na talíře, podlijeme omáčkou a podáváme jen tak, s pečivem, nebo například s bramborovou kaší či jinak upravenými brambory.
Odkazy: