REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vína habsburských receptur zamíří na festival Praha pije víno 2018

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neomezená degustace více než 600 vzorků autentických vín čeká na návštěvníky pátého ročníku festivalu Praha pije víno v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí. Pořadatelé Bogdan Trojak a Antonín Suchánek pozvali desítky vinařů z území bývalé habsburské monarchie, ale i dnešní Francie, Itálie nebo Spojených států, kteří nabídnou přírodně vyráběné produkty převážně z rodinných vinařství. Akce začíná v pátek
18. května odpoledne a potrvá až do sobotního večera.


Vinařský festival navazuje na tradici setkávání vinařů z bývalé rakouskouherské monarchie. Návštěvníci zde ochutnají autentická vína bez přidaných enzymů, která se nedoslazují ani nedobarvují. Všechna navíc pochází z vinic chráněných od systémových postřiků. „Trh s autentickými víny před pár lety vůbec neexistoval, dnes ale běžně exportujeme 70 procent produkce. To je u českých vín velká vzácnost,“ pochvaluje si jeden z pořadatelů festivalu Praha pije víno Bogdan Trojak z pražského vinného baru VELTLIN. Před deseti lety založil sdružení Autentisté, které si zakládá na výrobě rukodělných vín šetrných k přírodě a zachování vinařské krajiny. „Stále více lidí přemýšlí nad původem toho, co konzumuje. Potvrzují to i data z našeho vinného baru, kde se roční obrat za posledních šest let téměř zpětinásobil a stále roste,“ uvádí Bogdan Trojak. Ročně se v Praze vypije 60 tisíc lahví autentického vína, v průměru tedy 164 lahví za den.

 

 

Na dvoudenní festival v polovině května zavítají převážně vinaři z území bývalé habsburské monarchie, ale i dalších regionů. „Účast potvrdilo přibližně 70 vinařů z různých koutů Evropy. Najdete mezi nimi i Charlese Dufoura z Francie, jehož šampaňská se podávají ve špičkových restauracích po celém světě. Pozvání ale přijal také Američan českého původu Jeff Vejr, který proslul výrobou vín v Oregonu. Na milovníky domácích produktů potom budou čekat Milan Nestarec nebo Jaroslav Osička z jihomoravských rodinných podniků,“ představuje hosty Antonín Suchánek, druhý z pořadatelů festivalu Praha pije víno a zároveň zakladatel distribuční společnosti Champagnier. Návštěvníci tak budou moci ochutnat okolo 600 vzorků nejvybranějších vín.

Doprovodný program připomene 100. výročí založení republiky

Organizátoři spojili festival také s oslavami první republiky, od jejíhož založení uplyne letos na podzim sto let. Hosté si tak při vychutnávání autentických vín mohou za doprovodu odborného výkladu připomenout rozpad Rakouska-Uherska, jenž zásadním způsobem změnil mapu Evropy. Také se dozví, jak se po roce 1918 vyvíjel vinný trh a s ním i samostatné československé vinařství.

Díky koutku s občerstvením si na své přijdou i milovníci jídla. Speciality v historických prostorách pražské Novoměstské radnice bude servírovat mimo jiné i restaurační skupina
La Collezione, Tamarind Tree nebo Pelmeňárna. Praha pije víno nezapomíná ani na nejmenší, pro které je připraven dětský koutek s hlídáním a také bohatý program – malování na obličej, výroba zvířátek z balónků a osvěžující nanuky.

Vstupenky na festival Praha pije víno zakoupíte v síti goout.net. Dvoudenní vstupenka na pátek 18. i sobotu 19. května vyjde na 1 100 korun, je ale možné zaplatit si vstup pouze na jeden den za 690 korun. Cena vždy zahrnuje skleničku a neomezenou degustaci vín všech zúčastněných vinařství.

Více informací naleznete na webových stránkách či facebooku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy