REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vína habsburských receptur zamíří na festival Praha pije víno 2018

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neomezená degustace více než 600 vzorků autentických vín čeká na návštěvníky pátého ročníku festivalu Praha pije víno v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí. Pořadatelé Bogdan Trojak a Antonín Suchánek pozvali desítky vinařů z území bývalé habsburské monarchie, ale i dnešní Francie, Itálie nebo Spojených států, kteří nabídnou přírodně vyráběné produkty převážně z rodinných vinařství. Akce začíná v pátek
18. května odpoledne a potrvá až do sobotního večera.


Vinařský festival navazuje na tradici setkávání vinařů z bývalé rakouskouherské monarchie. Návštěvníci zde ochutnají autentická vína bez přidaných enzymů, která se nedoslazují ani nedobarvují. Všechna navíc pochází z vinic chráněných od systémových postřiků. „Trh s autentickými víny před pár lety vůbec neexistoval, dnes ale běžně exportujeme 70 procent produkce. To je u českých vín velká vzácnost,“ pochvaluje si jeden z pořadatelů festivalu Praha pije víno Bogdan Trojak z pražského vinného baru VELTLIN. Před deseti lety založil sdružení Autentisté, které si zakládá na výrobě rukodělných vín šetrných k přírodě a zachování vinařské krajiny. „Stále více lidí přemýšlí nad původem toho, co konzumuje. Potvrzují to i data z našeho vinného baru, kde se roční obrat za posledních šest let téměř zpětinásobil a stále roste,“ uvádí Bogdan Trojak. Ročně se v Praze vypije 60 tisíc lahví autentického vína, v průměru tedy 164 lahví za den.

 

 

Na dvoudenní festival v polovině května zavítají převážně vinaři z území bývalé habsburské monarchie, ale i dalších regionů. „Účast potvrdilo přibližně 70 vinařů z různých koutů Evropy. Najdete mezi nimi i Charlese Dufoura z Francie, jehož šampaňská se podávají ve špičkových restauracích po celém světě. Pozvání ale přijal také Američan českého původu Jeff Vejr, který proslul výrobou vín v Oregonu. Na milovníky domácích produktů potom budou čekat Milan Nestarec nebo Jaroslav Osička z jihomoravských rodinných podniků,“ představuje hosty Antonín Suchánek, druhý z pořadatelů festivalu Praha pije víno a zároveň zakladatel distribuční společnosti Champagnier. Návštěvníci tak budou moci ochutnat okolo 600 vzorků nejvybranějších vín.

Doprovodný program připomene 100. výročí založení republiky

Organizátoři spojili festival také s oslavami první republiky, od jejíhož založení uplyne letos na podzim sto let. Hosté si tak při vychutnávání autentických vín mohou za doprovodu odborného výkladu připomenout rozpad Rakouska-Uherska, jenž zásadním způsobem změnil mapu Evropy. Také se dozví, jak se po roce 1918 vyvíjel vinný trh a s ním i samostatné československé vinařství.

Díky koutku s občerstvením si na své přijdou i milovníci jídla. Speciality v historických prostorách pražské Novoměstské radnice bude servírovat mimo jiné i restaurační skupina
La Collezione, Tamarind Tree nebo Pelmeňárna. Praha pije víno nezapomíná ani na nejmenší, pro které je připraven dětský koutek s hlídáním a také bohatý program – malování na obličej, výroba zvířátek z balónků a osvěžující nanuky.

Vstupenky na festival Praha pije víno zakoupíte v síti goout.net. Dvoudenní vstupenka na pátek 18. i sobotu 19. května vyjde na 1 100 korun, je ale možné zaplatit si vstup pouze na jeden den za 690 korun. Cena vždy zahrnuje skleničku a neomezenou degustaci vín všech zúčastněných vinařství.

Více informací naleznete na webových stránkách či facebooku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy