REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vína habsburských receptur zamíří na festival Praha pije víno 2018

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neomezená degustace více než 600 vzorků autentických vín čeká na návštěvníky pátého ročníku festivalu Praha pije víno v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí. Pořadatelé Bogdan Trojak a Antonín Suchánek pozvali desítky vinařů z území bývalé habsburské monarchie, ale i dnešní Francie, Itálie nebo Spojených států, kteří nabídnou přírodně vyráběné produkty převážně z rodinných vinařství. Akce začíná v pátek
18. května odpoledne a potrvá až do sobotního večera.


Vinařský festival navazuje na tradici setkávání vinařů z bývalé rakouskouherské monarchie. Návštěvníci zde ochutnají autentická vína bez přidaných enzymů, která se nedoslazují ani nedobarvují. Všechna navíc pochází z vinic chráněných od systémových postřiků. „Trh s autentickými víny před pár lety vůbec neexistoval, dnes ale běžně exportujeme 70 procent produkce. To je u českých vín velká vzácnost,“ pochvaluje si jeden z pořadatelů festivalu Praha pije víno Bogdan Trojak z pražského vinného baru VELTLIN. Před deseti lety založil sdružení Autentisté, které si zakládá na výrobě rukodělných vín šetrných k přírodě a zachování vinařské krajiny. „Stále více lidí přemýšlí nad původem toho, co konzumuje. Potvrzují to i data z našeho vinného baru, kde se roční obrat za posledních šest let téměř zpětinásobil a stále roste,“ uvádí Bogdan Trojak. Ročně se v Praze vypije 60 tisíc lahví autentického vína, v průměru tedy 164 lahví za den.

 

 

Na dvoudenní festival v polovině května zavítají převážně vinaři z území bývalé habsburské monarchie, ale i dalších regionů. „Účast potvrdilo přibližně 70 vinařů z různých koutů Evropy. Najdete mezi nimi i Charlese Dufoura z Francie, jehož šampaňská se podávají ve špičkových restauracích po celém světě. Pozvání ale přijal také Američan českého původu Jeff Vejr, který proslul výrobou vín v Oregonu. Na milovníky domácích produktů potom budou čekat Milan Nestarec nebo Jaroslav Osička z jihomoravských rodinných podniků,“ představuje hosty Antonín Suchánek, druhý z pořadatelů festivalu Praha pije víno a zároveň zakladatel distribuční společnosti Champagnier. Návštěvníci tak budou moci ochutnat okolo 600 vzorků nejvybranějších vín.

Doprovodný program připomene 100. výročí založení republiky

Organizátoři spojili festival také s oslavami první republiky, od jejíhož založení uplyne letos na podzim sto let. Hosté si tak při vychutnávání autentických vín mohou za doprovodu odborného výkladu připomenout rozpad Rakouska-Uherska, jenž zásadním způsobem změnil mapu Evropy. Také se dozví, jak se po roce 1918 vyvíjel vinný trh a s ním i samostatné československé vinařství.

Díky koutku s občerstvením si na své přijdou i milovníci jídla. Speciality v historických prostorách pražské Novoměstské radnice bude servírovat mimo jiné i restaurační skupina
La Collezione, Tamarind Tree nebo Pelmeňárna. Praha pije víno nezapomíná ani na nejmenší, pro které je připraven dětský koutek s hlídáním a také bohatý program – malování na obličej, výroba zvířátek z balónků a osvěžující nanuky.

Vstupenky na festival Praha pije víno zakoupíte v síti goout.net. Dvoudenní vstupenka na pátek 18. i sobotu 19. května vyjde na 1 100 korun, je ale možné zaplatit si vstup pouze na jeden den za 690 korun. Cena vždy zahrnuje skleničku a neomezenou degustaci vín všech zúčastněných vinařství.

Více informací naleznete na webových stránkách či facebooku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy