REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vína habsburských receptur zamíří na festival Praha pije víno 2018

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neomezená degustace více než 600 vzorků autentických vín čeká na návštěvníky pátého ročníku festivalu Praha pije víno v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí. Pořadatelé Bogdan Trojak a Antonín Suchánek pozvali desítky vinařů z území bývalé habsburské monarchie, ale i dnešní Francie, Itálie nebo Spojených států, kteří nabídnou přírodně vyráběné produkty převážně z rodinných vinařství. Akce začíná v pátek
18. května odpoledne a potrvá až do sobotního večera.


Vinařský festival navazuje na tradici setkávání vinařů z bývalé rakouskouherské monarchie. Návštěvníci zde ochutnají autentická vína bez přidaných enzymů, která se nedoslazují ani nedobarvují. Všechna navíc pochází z vinic chráněných od systémových postřiků. „Trh s autentickými víny před pár lety vůbec neexistoval, dnes ale běžně exportujeme 70 procent produkce. To je u českých vín velká vzácnost,“ pochvaluje si jeden z pořadatelů festivalu Praha pije víno Bogdan Trojak z pražského vinného baru VELTLIN. Před deseti lety založil sdružení Autentisté, které si zakládá na výrobě rukodělných vín šetrných k přírodě a zachování vinařské krajiny. „Stále více lidí přemýšlí nad původem toho, co konzumuje. Potvrzují to i data z našeho vinného baru, kde se roční obrat za posledních šest let téměř zpětinásobil a stále roste,“ uvádí Bogdan Trojak. Ročně se v Praze vypije 60 tisíc lahví autentického vína, v průměru tedy 164 lahví za den.

 

 

Na dvoudenní festival v polovině května zavítají převážně vinaři z území bývalé habsburské monarchie, ale i dalších regionů. „Účast potvrdilo přibližně 70 vinařů z různých koutů Evropy. Najdete mezi nimi i Charlese Dufoura z Francie, jehož šampaňská se podávají ve špičkových restauracích po celém světě. Pozvání ale přijal také Američan českého původu Jeff Vejr, který proslul výrobou vín v Oregonu. Na milovníky domácích produktů potom budou čekat Milan Nestarec nebo Jaroslav Osička z jihomoravských rodinných podniků,“ představuje hosty Antonín Suchánek, druhý z pořadatelů festivalu Praha pije víno a zároveň zakladatel distribuční společnosti Champagnier. Návštěvníci tak budou moci ochutnat okolo 600 vzorků nejvybranějších vín.

Doprovodný program připomene 100. výročí založení republiky

Organizátoři spojili festival také s oslavami první republiky, od jejíhož založení uplyne letos na podzim sto let. Hosté si tak při vychutnávání autentických vín mohou za doprovodu odborného výkladu připomenout rozpad Rakouska-Uherska, jenž zásadním způsobem změnil mapu Evropy. Také se dozví, jak se po roce 1918 vyvíjel vinný trh a s ním i samostatné československé vinařství.

Díky koutku s občerstvením si na své přijdou i milovníci jídla. Speciality v historických prostorách pražské Novoměstské radnice bude servírovat mimo jiné i restaurační skupina
La Collezione, Tamarind Tree nebo Pelmeňárna. Praha pije víno nezapomíná ani na nejmenší, pro které je připraven dětský koutek s hlídáním a také bohatý program – malování na obličej, výroba zvířátek z balónků a osvěžující nanuky.

Vstupenky na festival Praha pije víno zakoupíte v síti goout.net. Dvoudenní vstupenka na pátek 18. i sobotu 19. května vyjde na 1 100 korun, je ale možné zaplatit si vstup pouze na jeden den za 690 korun. Cena vždy zahrnuje skleničku a neomezenou degustaci vín všech zúčastněných vinařství.

Více informací naleznete na webových stránkách či facebooku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy