Velikonoce klepou na dveře a k těmto svátkům patří neodmyslitelně velikonoční beránek! ❤️ Beránek by v rámci Velikonočních tradic neměl chybět na žádném stole. Kateřina (Námořníkova žena) Vám dnes ukáže, jak udělat velikonočního beránka rychle a jednoduše. Není to žádná věda a beránka zvládne upéct i začátečník! 👍 Tak co dodat? Hurá do kuchyně a Veselé velikonoce Vám přejí Chobotnice! 😂 Brepta.
Seznam použitých ingrediencí:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 g másla
- 250 g tvarohu
- 3 ks vejce
- 1/2 sáčku – prášku do pečiva
- citronová kůra
- cukr moučka
- špetka soli
- máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání formy
Ostatní:
forma na beránka, hřebíčky a stuha na ozdobení, moučkový cukr na posypání beránka
Postup:
- Do větší mísy vyklopíme povolené máslo, přidáme tvaroh, vejce a cukr, důkladně vše promícháme, nejprve vařečkou, pak i metličkami pomocí ručního elektrického šlehače.
- V jiné míse do mouky zamícháme půlku prášku na pečení (tzv. prdopeče), dále citronovou kůru a špetku soli, směs nasypeme do mísy s tvarohem a máslem, opět vše důkladně promícháme, bude stačit vařečkou.
- Do formy na beránka, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, naneseme připravené těsto, pěkně ho urovnáme, zaklopíme druhou částí formy na beránka.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 130 °C nejprve 10 minut, pak teplotu v troubě zvýšíme na 170 °C a pečeme dalších 45 minut.
- Beránka ve formě necháme mírně prochladnout, zadní část odklopíme, pomocí většího talíře, kterým nahradíme zadní část formy, beránka vyklopíme tak, že formu obrátíme spodní stranou vzhůru, je to pěkně vidět na videu!
- Nakonec beránka hojně posypeme moučkovým cukrem, oči vyrobíme pomocí hřebíčků, kolem krku beránka uvážeme mašli a máme hotovo.
Video k receptu z YouTube z kanálu: https://www.youtube.com/@RBBrecipes