REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vaše příběhy

Povídání slavných osobností, ale i vás, čtenářů našeho webu. Příběhy z minulosti, ale i současné, které často chytnou za srdíčko, nebo jen pobaví. Přesto jsme zde v naší redakci vděční za každou historku či povídání, co nám pošlete! Předem moc děkujeme. Nebojte se a napište nám. Máme jen jednu podmínku pro zveřejnění, text musí mít nějakou spojitost s jídlem či pitím, případně jinou činností související s gastronomií.


Brambory jako celoroční pochoutka

Jako malá jsem bydlela na vesnici, za domem byla velká zahrada a na dvou třetinách se pěstovaly brambory, takže byly lehce dostupné a jakmile dosáhly konzumní zralosti, tak se na ně chodilo skoro každý den.

Buket

Výtažek příběhu z knížky “Dobré rady milovníka vína” pana PhDr. Vladimíra Železného

Čas vánoc

Několik týdnů běží všude reklamy na vánoce a mně vyplouvají vzpomínky na dobu předvánoční v mém dětství.

Děti nejí játra

Mám dvě děti a jsou od sebe o 11 roků, takže se tato historka opakovala dvakrát.

Dlouhá cesta

Letošní bohatá nadílka sněhu mi připoměla jednu příhodu z dětství.

Drastické hubnutí, zkušenosti z první ruky!

Přes facebook jsme objevili blog slečny Kamči Hrbáčové, který nás velmi zaujal (http://zrzunka.blogspot.cz/2013/04/dinnervecere.html), a tak jsme ji poprosili o pár řádek povídání o její zkušenosti s drastickým hubnutím a vším, co s tím souviselo. Poslala nám tyto řádky, které neupravené zveřejňujeme …

Francouzská pohostinnost?

Na začátku září jsme se vydali na krátký poznávací zájezd do Francie, tedy konkrétně do Strasbourgu, hlavního města Alsaska. Toto starobylé město s nádhernou gotickou katedrálou Notre-Dame ve středu nyní pravidelně hostí i poslance Evropského parlamentu, kteří mají sídlo v moderním paláci. Náš cíl však byl jiný, než poznávat památky. Chtěli jsme ochutnat některé krajové speciality alsaské kuchyně jako je například Kugelhopf, Quiche, Choucroute…… a další.

I králík se může přejíst!

Nějaký čas jsme měli pěkný kousek zahrady a chovali jsme různá zvířata a mezi nimi také králíky. Kdo je chová ví, že někdy se je daří chovat jindy ne.

Jak jsem omylem uvařila perníkový knedlík

Čtenářský příběh o jednom omylu, z kterého vznikl netradiční knedlík.

Jak jsem potkal houby

Krásné vyprávění od pana Dalibory Marounka, kromě jiného, vášnivého mykologa a fotografa.

Jak jsem vařila štědrovečerní rybí polévku

Další pěkné vyprávění paní Maruš z provoněné vánoční kuchyně.

Jak se jedlo na Vysočině

Historie očima venkovského domkáře.

Králík?

Moji rodiče chtěli aby u nich byla moje dcera každý víkend, tak si pro ni chodili k nám nebo jsme ji vodili k nim.

Kuchyně z okna bobobusu, aneb jak se stravujeme na cestách

Článek paní Jany Volfové z cest “Suverenity” po celé České republice v rámci kampaně do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Můj tchán a sekaná

Když jsem se vdala tak k nám manželův otec skoro každý týden chodil na návštěvu. Je samozřejmé, že jsem se vždycky chtěla pochlubit nějakou dobrotou. Pokaždé se to nepodařilo, protože jeho návštěvy nebyly pravidelné.

O houbách

Čím jsem starší, tím raději vzpomínám na své dětství. Nevím,jestli je to věkem, nebo tím, že jsem měla pěkné dětství, na které je radost vzpomínat.

Perla v ústech

Perla v ústech aneb dejte si pozor na podvodníky.

Podzim

Nastal podzim a moje vzpomínky letí do dětství. Protože jsem bydlela na vesnici u prarodičů měli jsme vždycky dvě prasata. Dědeček zasázel na zahradě mezi brambory dýně a jakmile začaly být dostatečně veliké strouhal je prasatům do žrádla.

Rodinné setkání

… oběd byl vždy stejný. Nejprve polévka, vývar z kuřecích, husích a kachních drobů s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Další byla křenová omáčka s chlebem a droby z polévky. Pak přišlo na stůl zelí s knedlíkem a pečená drůbež (husa, kachna, kuře) a nakonec bramborový salát a vepřové řízky …

Vánoční úvaha

Za měsíc bude Štědrý den, z obchodů, z výloh, ze stánků, prostě odevšad na nás útočí prodejci vánočního zboží. Když jsem byla malá, to bylo v padesátých letech minulého století, žila jsem na vesnici. Tam se blížící vánoce projevovaly úplně jinak. Byl to úklid celého domu, zabití prasete, pečení cukroví a podobně.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy