REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Umíte správně skladovat ovoce a zeleninu?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální doba zaměřit se na omezení plýtvání. Naučte se uchovávat ovoce a zeleninu tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.


Jednotný recept na uchovávání ovoce a zeleniny neplatí – řídit bychom se měli především tím, odkud jednotlivé plody pocházejí a také kolik obsahují vody. Jablko z vlastní zahrádky bude mít jiné nároky na skladování než dovezené mango a mrkev nemůžeme uchovávat stejně jako hlávkový salát. Kde tedy začít? Ideálně hned po nákupu.

„Veškerou zakoupenou zeleninu a ovoce doma hned vyndejte z papírových či plastových obalů a zkontrolujte – může se poškodit během přepravy anebo si špatných kousků nevšimnete už při nákupu. Poškozené či nahnilé plody odstraňte a neukládejte s ostatními, hniloba by se rychle rozšířila. Základní pravidlo pak zní – neumývat. Voda by smyla ochrannou vrstvu a plody by se rychle začaly kazit. Umyjte vždy jen to množství, které se chystáte ihned spotřebovat,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

 

Sklep je výhra

Pokud máte sklep, vyhráli jste. Ke skladování ovoce a zeleniny je totiž ideálním místem. Měl by být tmavý, chladný, s dostatečnou vlhkostí a přístupem čerstvého vzduchu.

Ovoce v něm neukládejte pohromadě se zeleninou, aby si nepředaly pachy. Jablka či hrušky vyskládejte na lísky, do bedniček nebo na police, aby se jednotlivé kusy vzájemně nedotýkaly.

A jak na zeleninu? Tu kořenovou– jako třeba mrkev – skladujte ideálně v písku, aby nevysychala. Cibuli zase nejvíc svědčí zavěšení pod policemi nebo stropem, kde může dobře vyschnout. Pozor si dejte na brambory, které by měly být uskladněné na tmavém místě, aby neklíčily a netvořil se v nich jedovatý solanin. Průběžně také hlídejte teplotu – ve sklepě by neměla klesnout pod 4°C.

K dlouhodobému uskladnění se hodí jen určité druhy ovoce a zeleniny, proto pokud si nejste jisti, raději si konkrétní odrůdu ověřte u pěstitele nebo na internetu. Ukládejte jen zdravé a nepřezrálé kusy a veškeré sklepní „zásoby“ průběžně kontrolujte. Nahnilé či jinak poškozené kusy hned vyhoďte a odstraňte i ty v nejbližším okolí. Jen tak si zajistíte, že vám uskladněná úroda vydrží až do začátku jara.

 

Lednička nebo spíž?

Kdo nemá sklep, musí se spolehnout na lednici a spíž. Nejčastější skladovací chybou v domácnostech je pak to, že do ledničky dáváme i ovoce a zeleninu, kterým by bylo lépe ve spíži. Zbytečně tak zkracujeme trvanlivost plodům, které by nám mimo lednici vydržely mnohem déle. Pokud uskladňujete ovoce a zeleninu v ledničce, vždy využívejte spodní šuplíky, které jsou k tomu určené a nabízí i odvětrávání s regulací přístupu vzduchu. A jak prodloužit životnost ovoce a zeleniny?

„Zeleninu jako brokolici, ředkvičky nebo saláty můžete umístit do mističky s vodou, vydrží tak déle čerstvé. Platí to i pro bylinky, kterým přísun vlhkosti také bude svědčit. A pokud vám po vaření zbude například polovina celeru, avokáda nebo kus citronu, nevyhazujte je. Zabalte je do voskových ubrousků, které je dokáží přírodní cestou zachovat čerstvé ještě několik dnů,“ přidává několik tipů Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

 

Co patří do ledničky

  • Bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky…)
  • Papriky
  • Listová a košťálová zelenina (saláty, květák, brokolice)
  • Bylinky
 

Spíž či sklep

  • Cibule
  • Česnek
  • Brambory
  • Kořenová zelenina
  • Dýně a tykvovité plody
  • Rajčata
  • Citrusy
 

Pozor na tropické ovoce

Milujete tropické ovoce? Pak ho po koupi neukládejte do chladu – bude rychleji měknout a kazit se, protože bylo vypěstováno v teplém klimatu. Abyste zbytečně neplýtvali, nakupujte proto jen takové množství, které zvládnete co nejdříve zkonzumovat. Kromě citrusů nepatří do ledničky ani banány – těm vyhovuje teplota okolo 13 a skladování odděleně od ostatního ovoce. Banány stejně jako jablka totiž vylučují etylen, který urychluje dozrávání. Idylická mísa s ovocem na kuchyňském stole proto nikdy nevydrží čerstvá příliš dlouho.

 

Jak ušetřit?

Bez ovoce a zeleniny se doma neobejdeme a tvoří významnou položku v rozpočtu. Když se naučíte správnému uskladnění, můžete tak ušetřit až stovky korun za měsíc, které byste vyhodili do koše. Naučte se proto nakupovat jen takové zásoby, které jste schopni spotřebovat. Využívejte i zbytky zeleniny – třeba na uvaření domácího zeleninového vývaru, který si můžete zamrazit. Z ovoce, které je přezrálé, vyrobte domácí smoothie nebo ho využijte do pečených sladkých jídel. A ušetřit můžete i při nákupu – kromě slevových akcí nabízí řada obchodů i bedýnky, které obsahují směs vyřazeného ovoce a zeleniny za výhodnou cenu.

zdroj: kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy