REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Umíte správně skladovat ovoce a zeleninu?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální doba zaměřit se na omezení plýtvání. Naučte se uchovávat ovoce a zeleninu tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.


Jednotný recept na uchovávání ovoce a zeleniny neplatí – řídit bychom se měli především tím, odkud jednotlivé plody pocházejí a také kolik obsahují vody. Jablko z vlastní zahrádky bude mít jiné nároky na skladování než dovezené mango a mrkev nemůžeme uchovávat stejně jako hlávkový salát. Kde tedy začít? Ideálně hned po nákupu.

„Veškerou zakoupenou zeleninu a ovoce doma hned vyndejte z papírových či plastových obalů a zkontrolujte – může se poškodit během přepravy anebo si špatných kousků nevšimnete už při nákupu. Poškozené či nahnilé plody odstraňte a neukládejte s ostatními, hniloba by se rychle rozšířila. Základní pravidlo pak zní – neumývat. Voda by smyla ochrannou vrstvu a plody by se rychle začaly kazit. Umyjte vždy jen to množství, které se chystáte ihned spotřebovat,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

 

Sklep je výhra

Pokud máte sklep, vyhráli jste. Ke skladování ovoce a zeleniny je totiž ideálním místem. Měl by být tmavý, chladný, s dostatečnou vlhkostí a přístupem čerstvého vzduchu.

Ovoce v něm neukládejte pohromadě se zeleninou, aby si nepředaly pachy. Jablka či hrušky vyskládejte na lísky, do bedniček nebo na police, aby se jednotlivé kusy vzájemně nedotýkaly.

A jak na zeleninu? Tu kořenovou– jako třeba mrkev – skladujte ideálně v písku, aby nevysychala. Cibuli zase nejvíc svědčí zavěšení pod policemi nebo stropem, kde může dobře vyschnout. Pozor si dejte na brambory, které by měly být uskladněné na tmavém místě, aby neklíčily a netvořil se v nich jedovatý solanin. Průběžně také hlídejte teplotu – ve sklepě by neměla klesnout pod 4°C.

K dlouhodobému uskladnění se hodí jen určité druhy ovoce a zeleniny, proto pokud si nejste jisti, raději si konkrétní odrůdu ověřte u pěstitele nebo na internetu. Ukládejte jen zdravé a nepřezrálé kusy a veškeré sklepní „zásoby“ průběžně kontrolujte. Nahnilé či jinak poškozené kusy hned vyhoďte a odstraňte i ty v nejbližším okolí. Jen tak si zajistíte, že vám uskladněná úroda vydrží až do začátku jara.

 

Lednička nebo spíž?

Kdo nemá sklep, musí se spolehnout na lednici a spíž. Nejčastější skladovací chybou v domácnostech je pak to, že do ledničky dáváme i ovoce a zeleninu, kterým by bylo lépe ve spíži. Zbytečně tak zkracujeme trvanlivost plodům, které by nám mimo lednici vydržely mnohem déle. Pokud uskladňujete ovoce a zeleninu v ledničce, vždy využívejte spodní šuplíky, které jsou k tomu určené a nabízí i odvětrávání s regulací přístupu vzduchu. A jak prodloužit životnost ovoce a zeleniny?

„Zeleninu jako brokolici, ředkvičky nebo saláty můžete umístit do mističky s vodou, vydrží tak déle čerstvé. Platí to i pro bylinky, kterým přísun vlhkosti také bude svědčit. A pokud vám po vaření zbude například polovina celeru, avokáda nebo kus citronu, nevyhazujte je. Zabalte je do voskových ubrousků, které je dokáží přírodní cestou zachovat čerstvé ještě několik dnů,“ přidává několik tipů Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

 

Co patří do ledničky

  • Bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky…)
  • Papriky
  • Listová a košťálová zelenina (saláty, květák, brokolice)
  • Bylinky
 

Spíž či sklep

  • Cibule
  • Česnek
  • Brambory
  • Kořenová zelenina
  • Dýně a tykvovité plody
  • Rajčata
  • Citrusy
 

Pozor na tropické ovoce

Milujete tropické ovoce? Pak ho po koupi neukládejte do chladu – bude rychleji měknout a kazit se, protože bylo vypěstováno v teplém klimatu. Abyste zbytečně neplýtvali, nakupujte proto jen takové množství, které zvládnete co nejdříve zkonzumovat. Kromě citrusů nepatří do ledničky ani banány – těm vyhovuje teplota okolo 13 a skladování odděleně od ostatního ovoce. Banány stejně jako jablka totiž vylučují etylen, který urychluje dozrávání. Idylická mísa s ovocem na kuchyňském stole proto nikdy nevydrží čerstvá příliš dlouho.

 

Jak ušetřit?

Bez ovoce a zeleniny se doma neobejdeme a tvoří významnou položku v rozpočtu. Když se naučíte správnému uskladnění, můžete tak ušetřit až stovky korun za měsíc, které byste vyhodili do koše. Naučte se proto nakupovat jen takové zásoby, které jste schopni spotřebovat. Využívejte i zbytky zeleniny – třeba na uvaření domácího zeleninového vývaru, který si můžete zamrazit. Z ovoce, které je přezrálé, vyrobte domácí smoothie nebo ho využijte do pečených sladkých jídel. A ušetřit můžete i při nákupu – kromě slevových akcí nabízí řada obchodů i bedýnky, které obsahují směs vyřazeného ovoce a zeleniny za výhodnou cenu.

zdroj: kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.