REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční Vánoce bez těžkostí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké cukroví, bramborový salát s majonézou, smažený kapr či vinná klobása. To je jen malý výčet pokrmů, které o Vánocích najdete na stole v každé domácnosti. Také každý rok po svátcích řešíte problém s knoflíkem od kalhot, který ne a ne zapnout? Vyhněte se těmto nepříjemnostem a užijte si sváteční čas naplno, a především bez pocitu těžkosti.


Pro vánoční období je typické tučné jídlo servírované v příliš velkých porcích, které navíc konzumujeme příliš rychle. To je pro trávení vražedná kombinace. Jak na to, abyste uspokojili své chuťové pohárky a zároveň se nezhuntovali? Ač to může být překvapivé, není to zas tak nemožné a nemusíte se ani vzdávat oblíbených tradičních pokrmů.

 

 

Vychutnávejte si sváteční chvíle i pokrmy

Základem je, dát si na všechno dost času. Jezte pomalu a skvělé sváteční jídlo si vychutnávejte. Klidně si mezi jídly dopřejte i přestávku! Dáte tak totiž žaludku prostor k tomu říci vám, zda už je plný, či nikoliv. To, že jste sytí vám totiž tělo signalizuje většinou až po 15 nebo 20 minutách. Myslete především na to, že je důležité jíst pravidelně, pomalu a v rozumném množství.

 

Odlehčujte

Pokud se chcete vyhnout extrémnímu příjmu cukrů a tuků, zkuste tradiční pokrmy trochu odlehčit. Majonézu naraďte nízkokalorickou smetanou či jogurtem, do bramborového salátu dejte kvalitní šunku, cukroví oslaďte namísto bílého cukru stévií, místo smažení připravujte pokrmy v troubě. Trávení díky obsahu hořkých látek podpoří rukola a čekanka, na pocit těžkosti pomůže čaj z heřmánku. Určitě je dobré nezapomínat na zeleninu. V zimě je nabídka čerstvé zeleniny sice omezená, ale nevěste hlavu. I mražená zelenina je velice kvalitní. Je totiž sklízená v době úplné zralosti a pomocí vyspělých technologií do 5 hodin šetrně zamražena. Uchovává si tak velké množství vitamínů a minerálních látek, dokonce více než dovážená zelenina sklízená před dozráním.

 

Nemusí pršet, stačí když kape

Nedílnou součástí udržení se v kondici je také pohyb a pitný režim. Neznamená to, že je nutné každý den uběhnout desítky kilometrů. K udržení se v kondici, podpoře trávení a krevního oběhu bohatě poslouží procházky na čerstvém vzduchu. Odborníci doporučují si během dne dopřát i odpočinek ve formě krátkého spánku. Pokud proti pocitu těžkosti bojujete skleničkou na slehnutí, buďte opatrní. Alkohol totiž proces trávení prodlužuje, a navíc oslabuje žaludeční svaly. Když už si budete potřebovat ulevit tímto způsobem, volte alespoň alkohol hořký.

 

Koloběh návštěv

Vánoce jsou svátky, kdy se setkává celá rodina. Připravte svým hostům překvapení a místo tučných chlebíčků s majonézovou pomazánkou jim naservírujte lahodný zeleninový koláč, který chutná skvěle teplý i studený. Jeho příprava vám navíc díky balení zeleniny Bonduelle Bon Menu Na pánev nezabere příliš času. Vždyť svátky byste neměli trávit pouze u plotny.

 

Slavnostní zeleninový koláč

Ingredience:

  • 2 balení Bonduelle Bon menu Na pánev Provencale (425 ml)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ středně velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 225 g nakrájených hub
  • 3 středně velké cukety, nakrájené na kolečka
  • 225 g taveného sýru
  • 6 vajec
  • ¼ šálku 30 % smetany
  • 2 šálky nastrouhaného sýra cheddar + na posypání
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • 1 hrst bazalkových listů, jemně nakrájených
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky pepře
  • 1 hrst petrželky

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Okraje dortové formy potřete olejem, spodek vyložte pečícím papírem a rovněž zakápněte trochou oleje.
Na pánvi rozpalte olej a na středním plameni restujte zhruba 10 minut cibuli, houby a cuketu.
Ve velké míse mezitím smíchejte tavený sýr, vejce, smetanu, česnek, bazalku, sůl a pepř.
Do mísy opatrně přidejte restovanou zeleninu bez výpeku, nastrouhaný sýr, celé balení Bonduelle Bon menu Na pánev Provencale a promíchejte.
Připravenou směs nalijte do dortové formy, zakryjte alobalem a pečte cca 1 hodinu. Poté alobal sundejte a pečte další 1 hodinu, dokud nebude mít koláč zlatavou krustu.
Před podáváním nechte koláč 10 minut odpočinout. Poté posypte sýrem, ozdobte pokrájenou petrželkou a nakrájejte.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy