REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Těstoviny, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těstoviny proslavili Italové, konzumují se však téměř na celém světě. Zde se dozvíte, jak je připravit, aby vám skvěle chutnaly.


  • Olej, nejlépe olivový, přidáváme do vody ve které vaříme těstoviny, zabráníme tak jejich slepování.
  • Kvalitní těstoviny jsou nepřelámané, mají nažloutlou sklovitou barvu a pravidelný tvar. Skladujeme je v suchu a protože přijímají cizí pachy, neskladujeme v jejich blízkosti nic aromatického.
  • Těstoviny vaříme vždy v dostatečném množství vody předem osolené. Musí volně plavat, aby se neslepovaly. Je dobré nalít do vody trochu oleje. Počítáme nejméně 4 litry vody na půl kilogramu těstovin. Chceme-li mít těstoviny lepší, přidáme do vody, v níž je vaříme, kostku masoxu.
  • Špagety a makarony se mají vařit vcelku nepolámané. Pomalu je ponořujeme do vařící vody a současně stáčíme do oblouku. Makarony vařením zdvojnásobí svůj objem, ostatní těstoviny nabudou asi o třetinu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a bez přelévání podáváme jako přílohu k masu. Těstoviny připravené jako samostatný pokrm omastíme.
  • Zbylé nudle, flíčky nebo jiné těstoviny osmažíme na pánvi na tuku. Přidáme nakrájenou slaninu, uzeninu, kmín, podušené houby a papriky nebo rajčata. Chvíli dusíme a povrch posypeme strouhaným sýrem a podáváme se zeleninovým salátem. Uvařené špagety můžeme druhý den osmahnout se třeným česnekem. Opepříme, přidáme kečup a promícháme s jogurtem. Těstoviny můžeme ohřívat jako knedlíky v páře nebo v mikrovlnné troubě v mikroténovém sáčku.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy