REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Těstoviny, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těstoviny proslavili Italové, konzumují se však téměř na celém světě. Zde se dozvíte, jak je připravit, aby vám skvěle chutnaly.


  • Olej, nejlépe olivový, přidáváme do vody ve které vaříme těstoviny, zabráníme tak jejich slepování.
  • Kvalitní těstoviny jsou nepřelámané, mají nažloutlou sklovitou barvu a pravidelný tvar. Skladujeme je v suchu a protože přijímají cizí pachy, neskladujeme v jejich blízkosti nic aromatického.
  • Těstoviny vaříme vždy v dostatečném množství vody předem osolené. Musí volně plavat, aby se neslepovaly. Je dobré nalít do vody trochu oleje. Počítáme nejméně 4 litry vody na půl kilogramu těstovin. Chceme-li mít těstoviny lepší, přidáme do vody, v níž je vaříme, kostku masoxu.
  • Špagety a makarony se mají vařit vcelku nepolámané. Pomalu je ponořujeme do vařící vody a současně stáčíme do oblouku. Makarony vařením zdvojnásobí svůj objem, ostatní těstoviny nabudou asi o třetinu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a bez přelévání podáváme jako přílohu k masu. Těstoviny připravené jako samostatný pokrm omastíme.
  • Zbylé nudle, flíčky nebo jiné těstoviny osmažíme na pánvi na tuku. Přidáme nakrájenou slaninu, uzeninu, kmín, podušené houby a papriky nebo rajčata. Chvíli dusíme a povrch posypeme strouhaným sýrem a podáváme se zeleninovým salátem. Uvařené špagety můžeme druhý den osmahnout se třeným česnekem. Opepříme, přidáme kečup a promícháme s jogurtem. Těstoviny můžeme ohřívat jako knedlíky v páře nebo v mikrovlnné troubě v mikroténovém sáčku.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy