REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sumeček americký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh dovezen v roce 1890. Žije ve stojatých vodách s bahnitým dnem (tůně, ramena). Bez většího hospodářského významu. Místy je loven sportovními rybáři. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,15 až 0,25 kg.


Atlas sladkovodních ryb - SemečkovitíLatinský název: Ameiurus (Ictalurus) nebulosus

Jiný název: Brown bullhead, Zwergwels, Truman

Rozpoznávací znaky:

Má holé, protáhlé tělo bez šupin. Má dvě hřbetní ploutve, ta menší, umístěná blíže ocasu, je tuková. V prsních ploutvích má trny, které navazují na jedovaté žlázy. I hřbetní ploutev má osten. Hlavu, vzhledem k tělu, má větší, s koncovými ústy plnými malých zoubků, kolem kterých vyčnívá 8 vousků. Přední část má zakulacenou, směrem k ocasu se tělo zplošťuje, ocasní ploutev má jen neznatelně vykrojenou. Hřbet je zbarven do tmavě černa, hněda až tmavě zelena, boky jsou světlejší s fleky, břicho má pak špinavě bílé, při tření nažloutlé. Od sumce velkého se liší, kromě velikosti, větším počtem vousků, ten jich má jen 6 a zásadní je také malá tuková ploutvička, kterou sumec velký nemá. Lze zaměnit i za sumečka černého, který však není mramorovaný, má také světlý pruh na bází ocasní ploutve a další drobné odlišnosti.

 

Obecně:

Tato teplomilná rybka je nejaktivnější v létě, a to navečer a v noci, kdy na dně vyhledává různé úkryty, loví a ryje v bahně. Živí se faunou dna a někdy nepohrdne ani rostlinnou stravou.

Ve své domovině dorůstá do průměrné délky 30 cm o váze do 1 kg, ale byly chyceny kusy velké až 55 cm a vážící ke 3 kg. V Česku většinou nedorůstá takových rozměrů, většina úlovků váží mezi 150-200 g.

Vytírá se v páru, do hnízda, které jikrnačka předem vyčistí na dně, jedná se o takovou malou prohlubinku, tu pak s jikrami mlíčňák hlídá, až do vylíhnutí potomků. Jsou to tedy vzorní rodiče.

Uplatnění v kuchyni:

Maso má sumeček velmi chutné, načervenalé barvy. Je poměrně tučné. U ryb z Labe bylo naměřeno na jaře 3,3 % tuku. Dá se tedy grilovat nebo péci, ale také vařit či dusit. Při manipulaci s touto rybou je třeba dávat pozor na ostré paprsky prsních ploutví!

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy