REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sumeček americký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh dovezen v roce 1890. Žije ve stojatých vodách s bahnitým dnem (tůně, ramena). Bez většího hospodářského významu. Místy je loven sportovními rybáři. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,15 až 0,25 kg.


Atlas sladkovodních ryb - SemečkovitíLatinský název: Ameiurus (Ictalurus) nebulosus

Jiný název: Brown bullhead, Zwergwels, Truman

Rozpoznávací znaky:

Má holé, protáhlé tělo bez šupin. Má dvě hřbetní ploutve, ta menší, umístěná blíže ocasu, je tuková. V prsních ploutvích má trny, které navazují na jedovaté žlázy. I hřbetní ploutev má osten. Hlavu, vzhledem k tělu, má větší, s koncovými ústy plnými malých zoubků, kolem kterých vyčnívá 8 vousků. Přední část má zakulacenou, směrem k ocasu se tělo zplošťuje, ocasní ploutev má jen neznatelně vykrojenou. Hřbet je zbarven do tmavě černa, hněda až tmavě zelena, boky jsou světlejší s fleky, břicho má pak špinavě bílé, při tření nažloutlé. Od sumce velkého se liší, kromě velikosti, větším počtem vousků, ten jich má jen 6 a zásadní je také malá tuková ploutvička, kterou sumec velký nemá. Lze zaměnit i za sumečka černého, který však není mramorovaný, má také světlý pruh na bází ocasní ploutve a další drobné odlišnosti.

 

Obecně:

Tato teplomilná rybka je nejaktivnější v létě, a to navečer a v noci, kdy na dně vyhledává různé úkryty, loví a ryje v bahně. Živí se faunou dna a někdy nepohrdne ani rostlinnou stravou.

Ve své domovině dorůstá do průměrné délky 30 cm o váze do 1 kg, ale byly chyceny kusy velké až 55 cm a vážící ke 3 kg. V Česku většinou nedorůstá takových rozměrů, většina úlovků váží mezi 150-200 g.

Vytírá se v páru, do hnízda, které jikrnačka předem vyčistí na dně, jedná se o takovou malou prohlubinku, tu pak s jikrami mlíčňák hlídá, až do vylíhnutí potomků. Jsou to tedy vzorní rodiče.

Uplatnění v kuchyni:

Maso má sumeček velmi chutné, načervenalé barvy. Je poměrně tučné. U ryb z Labe bylo naměřeno na jaře 3,3 % tuku. Dá se tedy grilovat nebo péci, ale také vařit či dusit. Při manipulaci s touto rybou je třeba dávat pozor na ostré paprsky prsních ploutví!

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy