REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sumeček americký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh dovezen v roce 1890. Žije ve stojatých vodách s bahnitým dnem (tůně, ramena). Bez většího hospodářského významu. Místy je loven sportovními rybáři. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,15 až 0,25 kg.


Atlas sladkovodních ryb - SemečkovitíLatinský název: Ameiurus (Ictalurus) nebulosus

Jiný název: Brown bullhead, Zwergwels, Truman

Rozpoznávací znaky:

Má holé, protáhlé tělo bez šupin. Má dvě hřbetní ploutve, ta menší, umístěná blíže ocasu, je tuková. V prsních ploutvích má trny, které navazují na jedovaté žlázy. I hřbetní ploutev má osten. Hlavu, vzhledem k tělu, má větší, s koncovými ústy plnými malých zoubků, kolem kterých vyčnívá 8 vousků. Přední část má zakulacenou, směrem k ocasu se tělo zplošťuje, ocasní ploutev má jen neznatelně vykrojenou. Hřbet je zbarven do tmavě černa, hněda až tmavě zelena, boky jsou světlejší s fleky, břicho má pak špinavě bílé, při tření nažloutlé. Od sumce velkého se liší, kromě velikosti, větším počtem vousků, ten jich má jen 6 a zásadní je také malá tuková ploutvička, kterou sumec velký nemá. Lze zaměnit i za sumečka černého, který však není mramorovaný, má také světlý pruh na bází ocasní ploutve a další drobné odlišnosti.

 

Obecně:

Tato teplomilná rybka je nejaktivnější v létě, a to navečer a v noci, kdy na dně vyhledává různé úkryty, loví a ryje v bahně. Živí se faunou dna a někdy nepohrdne ani rostlinnou stravou.

Ve své domovině dorůstá do průměrné délky 30 cm o váze do 1 kg, ale byly chyceny kusy velké až 55 cm a vážící ke 3 kg. V Česku většinou nedorůstá takových rozměrů, většina úlovků váží mezi 150-200 g.

Vytírá se v páru, do hnízda, které jikrnačka předem vyčistí na dně, jedná se o takovou malou prohlubinku, tu pak s jikrami mlíčňák hlídá, až do vylíhnutí potomků. Jsou to tedy vzorní rodiče.

Uplatnění v kuchyni:

Maso má sumeček velmi chutné, načervenalé barvy. Je poměrně tučné. U ryb z Labe bylo naměřeno na jaře 3,3 % tuku. Dá se tedy grilovat nebo péci, ale také vařit či dusit. Při manipulaci s touto rybou je třeba dávat pozor na ostré paprsky prsních ploutví!

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy