REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sumeček americký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh dovezen v roce 1890. Žije ve stojatých vodách s bahnitým dnem (tůně, ramena). Bez většího hospodářského významu. Místy je loven sportovními rybáři. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,15 až 0,25 kg.


Atlas sladkovodních ryb - SemečkovitíLatinský název: Ameiurus (Ictalurus) nebulosus

Jiný název: Brown bullhead, Zwergwels, Truman

Rozpoznávací znaky:

Má holé, protáhlé tělo bez šupin. Má dvě hřbetní ploutve, ta menší, umístěná blíže ocasu, je tuková. V prsních ploutvích má trny, které navazují na jedovaté žlázy. I hřbetní ploutev má osten. Hlavu, vzhledem k tělu, má větší, s koncovými ústy plnými malých zoubků, kolem kterých vyčnívá 8 vousků. Přední část má zakulacenou, směrem k ocasu se tělo zplošťuje, ocasní ploutev má jen neznatelně vykrojenou. Hřbet je zbarven do tmavě černa, hněda až tmavě zelena, boky jsou světlejší s fleky, břicho má pak špinavě bílé, při tření nažloutlé. Od sumce velkého se liší, kromě velikosti, větším počtem vousků, ten jich má jen 6 a zásadní je také malá tuková ploutvička, kterou sumec velký nemá. Lze zaměnit i za sumečka černého, který však není mramorovaný, má také světlý pruh na bází ocasní ploutve a další drobné odlišnosti.

 

Obecně:

Tato teplomilná rybka je nejaktivnější v létě, a to navečer a v noci, kdy na dně vyhledává různé úkryty, loví a ryje v bahně. Živí se faunou dna a někdy nepohrdne ani rostlinnou stravou.

Ve své domovině dorůstá do průměrné délky 30 cm o váze do 1 kg, ale byly chyceny kusy velké až 55 cm a vážící ke 3 kg. V Česku většinou nedorůstá takových rozměrů, většina úlovků váží mezi 150-200 g.

Vytírá se v páru, do hnízda, které jikrnačka předem vyčistí na dně, jedná se o takovou malou prohlubinku, tu pak s jikrami mlíčňák hlídá, až do vylíhnutí potomků. Jsou to tedy vzorní rodiče.

Uplatnění v kuchyni:

Maso má sumeček velmi chutné, načervenalé barvy. Je poměrně tučné. U ryb z Labe bylo naměřeno na jaře 3,3 % tuku. Dá se tedy grilovat nebo péci, ale také vařit či dusit. Při manipulaci s touto rybou je třeba dávat pozor na ostré paprsky prsních ploutví!

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy