REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sumeček americký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepůvodní druh dovezen v roce 1890. Žije ve stojatých vodách s bahnitým dnem (tůně, ramena). Bez většího hospodářského významu. Místy je loven sportovními rybáři. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,15 až 0,25 kg.


Atlas sladkovodních ryb - SemečkovitíLatinský název: Ameiurus (Ictalurus) nebulosus

Jiný název: Brown bullhead, Zwergwels, Truman

Rozpoznávací znaky:

Má holé, protáhlé tělo bez šupin. Má dvě hřbetní ploutve, ta menší, umístěná blíže ocasu, je tuková. V prsních ploutvích má trny, které navazují na jedovaté žlázy. I hřbetní ploutev má osten. Hlavu, vzhledem k tělu, má větší, s koncovými ústy plnými malých zoubků, kolem kterých vyčnívá 8 vousků. Přední část má zakulacenou, směrem k ocasu se tělo zplošťuje, ocasní ploutev má jen neznatelně vykrojenou. Hřbet je zbarven do tmavě černa, hněda až tmavě zelena, boky jsou světlejší s fleky, břicho má pak špinavě bílé, při tření nažloutlé. Od sumce velkého se liší, kromě velikosti, větším počtem vousků, ten jich má jen 6 a zásadní je také malá tuková ploutvička, kterou sumec velký nemá. Lze zaměnit i za sumečka černého, který však není mramorovaný, má také světlý pruh na bází ocasní ploutve a další drobné odlišnosti.

 

Obecně:

Tato teplomilná rybka je nejaktivnější v létě, a to navečer a v noci, kdy na dně vyhledává různé úkryty, loví a ryje v bahně. Živí se faunou dna a někdy nepohrdne ani rostlinnou stravou.

Ve své domovině dorůstá do průměrné délky 30 cm o váze do 1 kg, ale byly chyceny kusy velké až 55 cm a vážící ke 3 kg. V Česku většinou nedorůstá takových rozměrů, většina úlovků váží mezi 150-200 g.

Vytírá se v páru, do hnízda, které jikrnačka předem vyčistí na dně, jedná se o takovou malou prohlubinku, tu pak s jikrami mlíčňák hlídá, až do vylíhnutí potomků. Jsou to tedy vzorní rodiče.

Uplatnění v kuchyni:

Maso má sumeček velmi chutné, načervenalé barvy. Je poměrně tučné. U ryb z Labe bylo naměřeno na jaře 3,3 % tuku. Dá se tedy grilovat nebo péci, ale také vařit či dusit. Při manipulaci s touto rybou je třeba dávat pozor na ostré paprsky prsních ploutví!

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy