REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Stroček trubkovitý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… najdeme ji zejména na podzim v listnatých a smíšených lesích a to v početných skupinách …


Atlas hubLatinsky: Craterellus cornucopioides

Jedlý ……………… Stroček má v kuchyni minimální využití, kromě vánočního kuby se dá připravit právě jako husí krev, sušený se pak mele a používá jako koření do polévek a omáček.

Doba výskytu: září až listopad

Mezi houbaři již odpradávna velmi oblíbená houba. Najdeme ji zejména na podzim v listnatých a smíšených lesích a to v početných skupinách. Má jemně ovocné aroma a tvarem připomíná trubky, v dospělosti mírně nakadeřené. Černé plodnice mohou někoho odradit od sběru.

Stoček trubkovitý je možné zaměnit za jedlou lišku šedou, která má spodní straně plodnice lištiny, zatímco stroček je na vnější straně hladký.

Plodnice jsou nálevkovité a podobají se trumpetkám. Jsou vysoké 30—80 mm a široké 30-40 mm (většinou menší), duté, na okrajích podvinuté, zvlněné a někdy roztřepené. Na vnější straně jsou žilkované vrásčité, šedavé až modročerné, uvnitř tmavě hnědé až černé, jemně šupinkaté. Od výtrusného prachu bývají bíle nebo šedě ojíněné. Dužnina je tence masitá, dole dosti tuhá, tmavě hnědá až černá. Má příjemnou, ale nevýraznou chuť i vůni. Výtrusy jsou velké 12-14 x 7-9 n.

m, vejčitoelipsoidní, bezbarvé. Výtrusný prach je bílý.

Dobře se suší, je vhodný do polévek a již od dávných dob se používá do jihočeského jídla kuby, které se jím barví do tmava. Mnozí houbaři si velmi cení houbového prášku z usušených a rozmělněných stročků jako koření k dochucování pokrmů. Stroček se může upravovat i nadrobno rozsekaný a usmažený jako tzv. husí krev.

Recepty ze stročka:

Stročky jako falešná husí krevJihočeský houbový kuba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy