REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štítovka jelení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I v období sucha dokážou některé druhy hub získávat vláhu. Takovými jsou zejména ty, jež rostou na dřevě, jako jsou například choroše, ale také mnohé lupenaté houby …


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Pluteus cervinus

Jedlá …………….. Jedlá houba nevalné kvality, její výhodou je, že roste i za sucha, je potřeba ji důkladně proprat, v lupenech bývá často hmyz a mušky, nejlépe se hodí v menším množství do směsí.

Doba výskytu: léto až podzim

I v období sucha dokážou některé druhy hub získávat vláhu. Takovými jsou zejména ty, jež rostou na dřevě, jako jsou například choroše, ale také mnohé lupenaté houby. Mezi takové patří také štítovky. Jednou z největších je běžně rostoucí štítovka jelení. Vyrůstá na starých pařezech a suchých kmenech listnatých stromů.

Atlas hubKlobouk je široký 50-120 mm, hnědavý nebo šedý, zprvu zvonovitě vyklenutý, později vodorovně rozložený, na středu mírně vyniklý, radiálně paprsčitě vláknitý, lesklý, za sucha radiálně rozpukaný. Lupeny jsou vysoké 10-14 mm, od třeně odsedlé, zpočátku bílé, později narůžovělé až masově růžové.

Třen je dlouhý 60-120 mm a tlustý 10-15 mm, plný, válcovitý, nahoře přímý, dole většinou zahnutý, bílý, tmavě podélně žíhaný, což vytváří typickou kresbu. Dužnina je křehká, vodnatá, měkká. Má nenápadnou vůni a chuť. Výtrusy jsou hranatě okrouhlé, narůžovělé, hladké. Výtrusný prach je narůžovělý.

Možná záměna:

K nerozeznání je štítovka Pouzarova (Pluteus pouzarianus), od níž je štítovka jelení vzhledem i barvou k nerozeznání. Liší se jen mikroskopicky, přítomností přezek ve dvouvrstevné pokožce klobouku. Je podobná štítovkám černolemé a stinné. Od štítovky stinné se liší hnědým lysým kloboukem a od černolemé tí, že lupeny štítovky černolemé mají na ostří tmavou linii.

Autor fotografie a části textu: Dalibor marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy