REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špaldová mouka – zdravější varianta pšeničné mouky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pšenice špalda, ze které se dělá špaldová mouka, zažívá v poslední době renesanci. Špaldu pěstovali před více než 8000 lety Asyřané, Egypťané, Germáni nebo Keltové. Z jídelníčku našich předků ji vytlačila až šlechtěná pšenice, která přinášela vyšší výnosy.


V současnosti se špalda vrací, protože má oproti klasické pšenici mnoho výhod. Tou první je už samotné pěstování – dá se pěstovat i na místech, kde klasická pšenice nepřežije. Je totiž odolná vůči nepřízni počasí, škůdcům a chorobám. Jedná se tak o velice oblíbený produkt tzv. organického zemědělství. Druhou nespornou výhodou je, že špalda obsahuje více vitamínů a minerálních látek než mouka klasická. Jde například o železo, zinek, magnézium nebo vlákninu, která pomáhá k správnému pohybu střev a metabolizaci cholesterolu a cukrů. Dále v ní najdeme vitamíny A, B, C, D, E a trávící enzymy. Špalda je lehce stravitelná a má nižší toxicitu pro alergiky. Mohou ji jíst i někteří lidé s alergií na pšenici, kterou však nezaměňte s celilakií. Špalda obsahuje lepek, a proto se nehodí při bezlepkové dietě.

Špaldová mouka přidává pokrmům příjemnou a lehce oříškovou chuť. Nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu a můžete s ní nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu. Pokud máte špaldová zrna, můžete z nich uvařit tzv. „špaldoto“, což je vlastně rizoto, kde rýži nahradíte právě špaldou. Praží se z ní také špaldová káva, která je bez kofeinu a má jemnou chuť. Jedna švýcarská značka piva používá špaldu jako sladovou přísadu.

Špaldovou mouku si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kolonial.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy