REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrž vysoký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patří mezi nejvyhledávanější a nejcennější smrže …


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Morchella elata

Jedlý …………… Smrž vysoký je výborný jedlý druh houby, pro svoji velikost a tvar klobouku se dá plnit různými masovými nádivkami. Skvělý je však také nakrájený a podušený v omáčkách a polévkách. Hodí se i do salátů a pomazánek.

Doba výskytu: duben až květen

Roste nehojně v zahradách na rumištích, v hájích, parcích a listnatých lesích, zejména pod jasany.

Klobouk vysoký až 100 mm, štíhle kuželovitý s ostrým vrcholem, hnědý, olivově hnědý, hnědočerný až černý, podélně žebernatý se čtyřhrannými a vícehrannými jamkami uspořádanými v pravidelných řadách za sebou.

Třeň až 150 mm, válcovitý, dutý, v mládí bělavý, později nažloutlý. Celá plodnice v dospělosti bývá vysoká až 250 mm.

Možná záměna:

Velmi podobný je smrž kuželovitý (Morchella conica). Smrž vysoký se liší především třeněm, který je vždy delší než je výška klobouku a také mikroskopicky. Pro praktické houbaře jejich určení nemá význam, neboť oba druhy jsou jedlé.

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy