REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rovetka pýchavkovitá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba nevhodná pro kuchyňskou úpravu.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Asterophora lycoperdoides syn. nyctalis lycoperdoides

Nejedlá ……………………. Rovetka pýchavkovitá je nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste nepříliš hojně v lesích na starých plodnicích ryzců a holubinek.

Klobouk až 20 mm polokulovitý, na okraji podvinutý, nejprve bělavý, pak hnědnoucí, bělavě až skořicově pomoučněný. Lupeny málo vyvinuté, krémové, někdy však zcela chybějí. Třeň až 30 mm, válcovitý, vlnatý, bělavý, ve stáří nahnědlý. Dužnina má moučnou vůni i chuť.

Možná záměna:

Velmi podobná je rovetka cizopasná (Asterophora parasitica), roste také na plodnicích holubinek a ryzců, má však dobře vyvinuté lupeny, vyklenutý až plochý nepoprášený klobouk.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy