Nepečené cukroví, lanýže ze smetany, čokolády, medu, koňaku a vanilkového lusku, obalené v čokoládě a kakau.
Ingredience:
340 g | nasekané čokolády 70 % |
200 g | čokolády 50 % |
190 g | smetany ke šlehání |
1/2 lžíce | medu |
1 ks | vanilkového lusku |
koňak podle chuti | |
holandské kakao na obalení |
Postup:
1. Smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme vydlabanou dřeň z vanilkového lusku a zahříváme na středním plameni
2. Když začne smetana probublávat, sundáme z tepla a ještě chvíli mícháme, pak po mírném zchladnutí přidáme med a pomícháme, aby se rozpustil
3. Do mísy dáme nalámanou 70 % čokoládu, nalijeme připravenou směs, promícháváme, aby se čokoláda zcela rozpustila, dochutíme koňakem a necháme chladnout
4. Lžící z hmoty odebíráme a prsty namočenými do ledové vody tvarujeme lanýže, klademe na pečicí papír a pak vložíme na 5 hodin do mrazáku
5. Zbylou čokoládu nalámeme a necháme rozpustit ve vodní lázni (neměla by být moc horká), pak v ní obalujeme lanýže a nakonec je obalíme v kakau a dáme do ledničky.
Lanýže skladujeme v plastové krabici s dobře utěsněným víkem a před podáváním je necháme povolit při pokojové teplotě.