REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krmení pro suchozemské želvy – základní suroviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V přírodě se suchozemské želvy živí převážně rostlinnou potravou. Ovšem sem tam, když narazí na žížalku či slimáka, také jimi nepohrdnou. Domácím mazlíčkům podáváme raději jen co nejpestřejší výběr zeleniny a ovoce, dále trávu, listy a květy. Ovšem v prodejnách pro zvířátka se dá dnes koupit i granulované krmení pro želvy.


Ingredience:
Tip na jednu misku:
1-2 listy salátu
3-4 listy pampelišek + květy
1 hrstnastrouhané mrkve
1 lžičkavitamínového prášku s vápníkem zamíchaná do mrkve

Postup:

V létě želvám dáváme nejlépe čerstvou listovou zeleninu jako klasický salát, dále listy zelí, kapusty či kedlubny…  Suchozemské želvy milují pampelišky a to jak listy, tak květy, stejně tak mají rády jitrocel, jetel, různé druhy bodláků a nejrůznějších plevelů. Další skvělá volba je dávat jim listy květáku, špenát, ale také ředkvičky, řepu, dýni, mrkev… Pochutnají si také na ovoci, jako na třešních, jablíčku, dále na okurce nebo na jahodách. Občas lze želvám dát i trochu tvarohu. Vegetariánský jídelníček lze doplnit vařeným bílkem nebo dokonce vařeným hovězím masem, ovšem s živočišnou potravou to rozhodně nepřehánějte!

Veškeré dobroty před podáváním želvám opláchneme, ovoce nebo zeleninu jim můžeme nastrouhat nebo nakrájet nadrobno. Listy rostlin natrháme na menší kousky. Záleží na velikosti želvy.

Krmení dáváme do širších plochých, ideálně kameninových, misek. Nesmíme zapomenout denně vyměnit a želvám dát čerstvou vodu!

Doporučení:

Velmi důležitý je pro želvy vápník, který se podává ve formě sépiové kosti, stejně jako ptákům, ovšem lze jim do jídla přidat i rozdrcené skořápky z vajec. V prodejně pro chovatele lze koupit i vitamínový prášek s vápníkem, který pak opět přimícháme do misky s krmením.

Poznámka:

V zimě můžete část čerstvých surovin nahradit kompotem, tedy, pokud želvy nedáte spát.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy