REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pstřeň dubový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to jedna z mála jedlých chorošovitých hub.


Atlas hub - NelupenatéLatinsky: Fistulina hepatica

Lidový název: Volský jazyk

Jedlý ……………………………. Chutná mírně nakysle, kyselosti se dá však zbavit pokrájením na kostičky a vymáčením 8 hodin v mléce. Vhodný na guláš nebo ho dáváme do aspiků. Na nic jiného se opravdu nehodí!

Doba výskytu: léto až podzim

Roste na kmenech a pařezech dubů, spíše jednotlivě. Upřednostňuje teplejší oblasti. Působí jádrovou hnilobu, ale strom nezahubí, nýbrž způsobí zhnědnutí dřeva napadeného stromu, čehož se využívá v truhlářské výrobě. Často roste ve větších výškách.

Atlas hub - NelupenatéNa řezu se nám objeví mozaika připomínající maso a tekutina, která se objeví při poranění nám připomíná krev. Plodnice mohou být až několik kilogramů těžké. Záměna za jiný druh houby je velmi nepravděpodobná.

Klobouky pstřeně dubového ají zhruba 5-25 cm v průměru.

Tvar je polokruhovitý nebo jazykovitý, plodnice je přirostlá krátkým třeněm nebo bokem k dřevu, masitý. Na povrchu někdy stéká červená medovitá šťáva, jinak je drsný až bradavčitý, barvy červené až červenohnědé.

Atlas hub - NelupenatéRourky nesrostlé, až 1,5 cm vysoké, válcovité, s póry okrouhlými, 0,3 mm v průměru, bělavými až krémovými, které stářím a otlačením hnědočervenají. Dužnina je červená, masitá, šťavnatá, na řezu světleji žíhaná, na řezu roní červenou šťávu. Vůně i chuť je nakyslá. Výtrusný prach je bezbarvý.

Zajímavost:

Dub napadený pstřeněm má červené dřevo a dříve byl vyhledáván řezbáři pro červenou barvu, na výrobu ozdobných skříněk a kazet na šperky.

 

Atlas hub - Houby nelupenaté

 

Autor fotografií : Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy