REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pstřeň dubový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to jedna z mála jedlých chorošovitých hub.


Atlas hub - NelupenatéLatinsky: Fistulina hepatica

Lidový název: Volský jazyk

Jedlý ……………………………. Chutná mírně nakysle, kyselosti se dá však zbavit pokrájením na kostičky a vymáčením 8 hodin v mléce. Vhodný na guláš nebo ho dáváme do aspiků. Na nic jiného se opravdu nehodí!

Doba výskytu: léto až podzim

Roste na kmenech a pařezech dubů, spíše jednotlivě. Upřednostňuje teplejší oblasti. Působí jádrovou hnilobu, ale strom nezahubí, nýbrž způsobí zhnědnutí dřeva napadeného stromu, čehož se využívá v truhlářské výrobě. Často roste ve větších výškách.

Atlas hub - NelupenatéNa řezu se nám objeví mozaika připomínající maso a tekutina, která se objeví při poranění nám připomíná krev. Plodnice mohou být až několik kilogramů těžké. Záměna za jiný druh houby je velmi nepravděpodobná.

Klobouky pstřeně dubového ají zhruba 5-25 cm v průměru.

Tvar je polokruhovitý nebo jazykovitý, plodnice je přirostlá krátkým třeněm nebo bokem k dřevu, masitý. Na povrchu někdy stéká červená medovitá šťáva, jinak je drsný až bradavčitý, barvy červené až červenohnědé.

Atlas hub - NelupenatéRourky nesrostlé, až 1,5 cm vysoké, válcovité, s póry okrouhlými, 0,3 mm v průměru, bělavými až krémovými, které stářím a otlačením hnědočervenají. Dužnina je červená, masitá, šťavnatá, na řezu světleji žíhaná, na řezu roní červenou šťávu. Vůně i chuť je nakyslá. Výtrusný prach je bezbarvý.

Zajímavost:

Dub napadený pstřeněm má červené dřevo a dříve byl vyhledáván řezbáři pro červenou barvu, na výrobu ozdobných skříněk a kazet na šperky.

 

Atlas hub - Houby nelupenaté

 

Autor fotografií : Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy