Je to jedna z mála jedlých chorošovitých hub.
Latinsky: Fistulina hepatica
Lidový název: Volský jazyk
Jedlý ……………………………. Chutná mírně nakysle, kyselosti se dá však zbavit pokrájením na kostičky a vymáčením 8 hodin v mléce. Vhodný na guláš nebo ho dáváme do aspiků. Na nic jiného se opravdu nehodí!
Doba výskytu: léto až podzim
Roste na kmenech a pařezech dubů, spíše jednotlivě. Upřednostňuje teplejší oblasti. Působí jádrovou hnilobu, ale strom nezahubí, nýbrž způsobí zhnědnutí dřeva napadeného stromu, čehož se využívá v truhlářské výrobě. Často roste ve větších výškách.
Na řezu se nám objeví mozaika připomínající maso a tekutina, která se objeví při poranění nám připomíná krev. Plodnice mohou být až několik kilogramů těžké. Záměna za jiný druh houby je velmi nepravděpodobná.
Klobouky pstřeně dubového ají zhruba 5-25 cm v průměru.
Tvar je polokruhovitý nebo jazykovitý, plodnice je přirostlá krátkým třeněm nebo bokem k dřevu, masitý. Na povrchu někdy stéká červená medovitá šťáva, jinak je drsný až bradavčitý, barvy červené až červenohnědé.
Rourky nesrostlé, až 1,5 cm vysoké, válcovité, s póry okrouhlými, 0,3 mm v průměru, bělavými až krémovými, které stářím a otlačením hnědočervenají. Dužnina je červená, masitá, šťavnatá, na řezu světleji žíhaná, na řezu roní červenou šťávu. Vůně i chuť je nakyslá. Výtrusný prach je bezbarvý.
Zajímavost:
Dub napadený pstřeněm má červené dřevo a dříve byl vyhledáván řezbáři pro červenou barvu, na výrobu ozdobných skříněk a kazet na šperky.
Autor fotografií : Dalibor Marounek