REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pstřeň dubový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to jedna z mála jedlých chorošovitých hub.


Atlas hub - NelupenatéLatinsky: Fistulina hepatica

Lidový název: Volský jazyk

Jedlý ……………………………. Chutná mírně nakysle, kyselosti se dá však zbavit pokrájením na kostičky a vymáčením 8 hodin v mléce. Vhodný na guláš nebo ho dáváme do aspiků. Na nic jiného se opravdu nehodí!

Doba výskytu: léto až podzim

Roste na kmenech a pařezech dubů, spíše jednotlivě. Upřednostňuje teplejší oblasti. Působí jádrovou hnilobu, ale strom nezahubí, nýbrž způsobí zhnědnutí dřeva napadeného stromu, čehož se využívá v truhlářské výrobě. Často roste ve větších výškách.

Atlas hub - NelupenatéNa řezu se nám objeví mozaika připomínající maso a tekutina, která se objeví při poranění nám připomíná krev. Plodnice mohou být až několik kilogramů těžké. Záměna za jiný druh houby je velmi nepravděpodobná.

Klobouky pstřeně dubového ají zhruba 5-25 cm v průměru.

Tvar je polokruhovitý nebo jazykovitý, plodnice je přirostlá krátkým třeněm nebo bokem k dřevu, masitý. Na povrchu někdy stéká červená medovitá šťáva, jinak je drsný až bradavčitý, barvy červené až červenohnědé.

Atlas hub - NelupenatéRourky nesrostlé, až 1,5 cm vysoké, válcovité, s póry okrouhlými, 0,3 mm v průměru, bělavými až krémovými, které stářím a otlačením hnědočervenají. Dužnina je červená, masitá, šťavnatá, na řezu světleji žíhaná, na řezu roní červenou šťávu. Vůně i chuť je nakyslá. Výtrusný prach je bezbarvý.

Zajímavost:

Dub napadený pstřeněm má červené dřevo a dříve byl vyhledáván řezbáři pro červenou barvu, na výrobu ozdobných skříněk a kazet na šperky.

 

Atlas hub - Houby nelupenaté

 

Autor fotografií : Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy