REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.


Když vám někdo řekne, že se sladkému máte vyhýbat, neznamená to, že budete tuto uličku v supermarketu přeskakovat nebo už nikdy nevkročíte do cukrárny. Jídlo má i svou společenskou roli, je často spojené s rituály. Není ale na škodu naučit se pár triků, jak je alespoň trochu omezit.

 

 

Ráno dělá den

Po dlouhé noci, kdy tělo intenzivně regenerovalo a nabíralo energii pro další den, jsme ráno žízniví a hladoví. Právě začátek nového dne ovšem vyžaduje jistá pravidla, která by se měla dodržovat, aby tělo po zbytek dne hezky fungovalo. Takové pravidlo se týká i obyčejné vody, kterou byste rozhodně neměli pít studenou. Proč? Zbytečně zatíží organismus, který zažije šok a musí začít „makat“ na tom, aby vodu zahřál do tělesné teploty. Ani snídaně by neměla být studená, ale ujíždíte-li si na např. na rozpečených toustech s marmeládou, rozhoupete si hladinu krevního cukru hned z kraje dne. Bílá mouka a cukr se o to spolehlivě postarají. Na klouzačce neovladatelných chutí na sladké se pak vezete celý den.

Ráno se vyplatí sáhnout po pořádné porci kvalitních obilovin plných vlákniny. „Příznivci sladkých snídaní neudělají chybu, když sáhnou po teplé ovesné kaši, které Emco nabízí i bez přidaného cukru. Stačí rozmíchat s vodou nebo rostlinným mlékem a je hotovo. Posypaná kokosem a hrstí borůvek nebo předem namočené sušené goji se taková pochoutka dostává do kategorie „super foods,“ doporučuje nutriční specialistka Hanka Střelečková.

„Milovníci křupavých snídaní mohou zase vsadit na Super Mysli bez přidaného cukru, které neobsahuje žádné přidané cukry a je plné vlákniny, jenž je v jídelníčku průměrného Čecha dost opomíjenou složkou,“ dodává odbornice na výživu.

Tip: Bez poctivého startu to prostě nepůjde. Se snídaňovými výrobky společnosti Emco, Super Mysli a Super Kaše, vám bude po ránu stačit necelých 15 minut. Produkty jsou bez přidaného cukru a za sladkou chutí stojí jen ovoce a sirup z kořene čekanky.

Sirupy jsou oblíbeným sladidlem do ranních kaší i zdravých odpoledních dezertů. Čekankový je mezi sirupy králem. Nejen, že je ze 70 % tvořený vlákninou, ale má také schopnost prebiotické podpory při obnově střevní mikroflóry. Střevním bakteriím slouží jako „potrava“.

 

Zrádný home office

V posledním roce hodně z nás sedělo doma. Pak se nám sladké připlete pod ruce jen tak z nudy. Vždy dostupná lednička a rozvozy jídla až domů v našem předsevzetí nepomáhají. Prvním pravidlem je sladké nekupovat. Co doma nebude, nemůže vás zlákat. A když už to přijde, sáhněte po jablku nebo hrstce ořechů. Někomu pomáhá horká káva nebo čaj, někomu hodně pít. Někdy opravdu bývá hlad převlečenou žízní. Udělejte si revizi „mlsného šuplíku“ a naplňte ho zdravým mlsáním – oříšky, sušeným ovocem, tyčinkami bez cukru a vysokoprocentní čokoládou pro stav nejvyšší nouze.

 

Nervy na pochodu

I když už nás nehoní šavlozubí tygři, ale jen šéf a termíny, stres tu je a často ho není málo. A i když vás první myšlenky vedou do cukrárny nebo k regálu s čokoládovými tyčinkami, na stres zabírají nejlépe tři věci: fyzická aktivita, dostatek spánku a pravidelná vyvážená strava.

Proti stresu nemusíte hned zobat prášky. Vitamíny skupiny B, na nervy ty nejlepší, najdete ve vločkách, zelenině, celozrnném pečivu, luštěninách, mléčných výrobcích a také vejcích. Proč teda nesáhnout po dortíku? Tučné nás zpomalí a zneklidní, přísun cukru a následně rozdováděná glykémie vedou k výkyvům nálad. Podrážděnost je běžným následkem nepravidelné stravy. Součástí povinné výbavy každé kabelky, pracovní aktovky a šuplíku psacího stolu by měla být müsli nebo proteinová tyčinka. Nekazí se a zachrání nejednu vypjatou situaci kdy nestíháte pořádné jídlo.

 

PMS není výmluva

Kolísání hormonů před menstruací trápí všechny, někoho více, někoho méně. Tělo se s tím snaží srovnat, právě třeba sladkostmi. Nic si nevyčítejte, je to přirozené. Během PMS dochází k dočasnému zvýšení bazálního metabolismu, takže opravdu potřebujete více energie než v běžný den. Sladké a tučné jídlo navíc působí na hormony a psychickou stabilitu. Bojovat s těmito chutěmi zkrátka nemá smysl.

Se samotným bílým cukrem ale opatrně. O co víc vám zvedne náladu okamžitě, o to horší je pak propad. Přijměte tyto dny a mějte po ruce něco, co vás uspokojí i bez následných výčitek. Může to být pár čtverečků hořké čokolády nebo ovesné sušenky. Takové „sladké nesladké“.

„Sacharidy kombinujte s bílkovinou. Vyhovíte sladkým touhám a současně se zdravě nasvačíte. Tvaroh nebo jogurt do kterého přidáte dvě lžíce Super mysli s čekankovým sirupem je ideální. K ochucení můžete stejně dobře přidat lžičku marmelády bez cukru nebo javorového sirupu a hrst ořechů,“ doporučuje nutriční specialistka.

 

Sladká tečka

Zbavit se rituálů pěstovaných po desetiletí bude nejtěžší. Většina z nás se už ve školce naučila odměnit za prázdný talíř něčím sladkým. U dospělých se tato zvyklost přenesla do kombinace kávy s dezertem. Pokud na sebe nechcete být hned tak přísní, dovolte si místo celého dortíku raději čtvereček hořké čokolády. Po čase se možná vzdáte i toho. V dobré víře se také často uchylujeme např. k nízkotučnému Caffè latte, avšak mnohem lepší volbou sladké tečky na závěr je klasické espresso. „Vyzrát na poobědové chutě můžete například i tím že si k obědu dáte více zeleniny a zvětšíte tak porci jídla o neškodné kalorie“, radí nutriční specialistka.

 

Produktový tip: Super Mysli bez přidaného cukru

Také nejraději začínáte ráno s miskou křupavého müsli? Vsaďte na Super Mysli od Emca, které neobsahuje žádný přidaný cukr, a přitom skvěle chutná. Za sladkou chutí a křupavostí stojí přírodní sirup z kořene čekanky, který kromě prospěšné vlákniny dodává i lahodnou nasládnou chuť. „Vláknina z čekankového kořene, kterou sladidlo přináší, snižuje glykemický index a působí tak příznivě na hladinu krevního cukru,“ říká nutriční specialistka Hana Střelečková. Oblíbenou jahodovou příchuť v řadě mysli bez přidaného cukru doplnily dvě další příchutě – čokoláda & kokos a ořechy & mandle.

Doporučená cena: 99,90 Kč

 

Ovoce místo přidaného cukru

To najdete v nové Super kaši od Emca. Super kaše Jablko & Meruňka obsahuje pouze přirozeně se vyskytují cukry. Díky vláknině z kořene čekanky a unikátnímu 20% podílu ovoce je kaše lahodná i bez použití cukru. Kaše pomáhá snižovat cholesterol, je zdrojem vlákniny a bez umělých sladidel a přidaných barviv. V její receptuře nenajdete mléko, proto je vhodná i pro vegany.

Doporučená cena: 49,90 Kč

Více na Emco.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy