REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Přivítejte podzim exkluzivními recepty s likérem Baileys

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud vás po všech letních grilovačkách svádí chuťové buňky jiným směrem, nechte se zlákat a inspirujte se neobvyklými kombinacemi. Připravte si exkluzivní recepty, které pro vás připravil šéfkuchař Jan Punčochář. Zvolíte oblíbené krevety, nebo dezert v podobě ananasových raviolek? Při přípravě vám v kuchyni nesmí chybět smetanový likér Baileys, který jídlu dodá nezaměnitelnou chuť.


Krevety v kokosovém mléce s Baileys

Ingredience:

  • 100 ml olivového oleje
  • 400 g krevet
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 50 g cibule
  • 1 ks citronové trávy
  • 50 g koriandru
  • 20 g česneku
  • 3 ks limetových listů
  • 1 ks limety
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 30 g cukru
  • půlka badyánu
  • 100 ml Baileys Original
  • 1 větší lžička massaman kari pasty
  • sůl

Postup:

Krevety oloupejte, zbavte střívek a osolte. Na pánvi rozpalte olivový olej a krevety zprudka orestujte. Do stejné pánve přidejte trochu olivového oleje, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, rozdrcený česnek, najemno nakrájenou cibuli, badyán, zázvor, cukr, limetové listí, kůru a šťávu z jedné limety, massaman kari pastu a zarestujte. Přidejte Baileys spolu s kokosovým mlékem a provařte do husté omáčky. Po 10 minutách vraťte do pánve krevety, 2 minuty povařte, přidejte nasekaný koriandr a servírujte se smaženou nori řasou.

 

 

Ananasové raviolky s Baileys a mascarpone

Ingredience:

  • 0,5 ks zralého ananasu
  • 200 g mascarpone
  • 100 g malin
  • 50 g cukru
  • 50 ml Baileys Original
  • 2 snítky citronového tymiánu
  • 50 g másla
  • 100 ml sladkého vína

Postup:

Rozpalte pánev a vytvořte karamel z 30 g cukru. Zakápněte šťávou z půlky citronu, přidejte víno a zredukujte na minimum. Kousek ananasu nakrájejte na kostičky a nechte na ozdobu, zbytek nakrájejte na tenké plátky, z nichž tři dejte stranou. Ostatní plátky vložte na pánev do karamelu spolu s máslem a nechte znovu zkaramelizovat. Závěrem přidejte lístečky z citronového tymiánu.
Z třech zbylých plátků ananasu vytvořte raviolky, které naplňte čistým mascarpone a konce spojte. Karamelový ananas vložte i s omáčkou na talíř, zalijte Baileys, přidejte tři raviolky s mascarpone, čerstvé maliny, na kostičky nakrájený ananas a malou snítku citronového tymiánu.

 

 

Poznámka redakce:

Jan Punčochář svou profesní kariéru začínal v hotelu Ambassador a po studiích sbíral zkušenosti v předních pražských restauracích. Jako kuchař působil také v Německu, Rakousku nebo ve vyhlášené švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do České republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde pracoval deset let. Koncepčně se podílel na restauraci karlovarského Grandhotelu Pupp a od roku 2014 zastává pozici šéfkuchaře restaurantu Grand Cru na ulici Lodecká 4 v centru Prahy. Je dvojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař.

 

O společnosti Stock Plzeň – Božkov:

Společnost Stock Plzeň – Božkov je jedničkou na českém trhu, na který již téměř 100 let přináší nejjemnější tradiční lihoviny a hořké likéry. S portfoliem čítajícím více než 70 značek je Stock Plzeň lídrem na trhu. Prodává populární výrobky značky Božkov, Fernet Stock a oblíbené vodky Amundsen a Pražská vodka. Dále dováží úspěšné značky jako nejprodávanější importovaný rum v Česku Captain Morgan, nejsilnější značku skotské whisky na světě Johnnie Walker, oblíbený krémový likér Baileys, nejprodávanější bourbon Jim Beam, koňak Courvoisier a mnohé další. Společnost podporuje a aktivně prosazuje zodpovědnou konzumaci alkoholu. Stock Plzeň-Božkov se snaží zvyšovat povědomí o zodpovědné konzumaci alkoholu i tím, že patří k zakládajícím členům Fóra PSR, které bojuje proti nadměrné konzumaci alkoholu a soustředí se na preventivní a vzdělávací projekty. www.stock.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy