Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Připravujete se na třídění kuchyňského odpadu? Určitě zvažte i elektrický kompostér

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle průzkumů se nachází v průměrné české nádobě na směsný komunální odpad téměř třetina bioodpadu. Nenechte se ale zmást předponou bio. Kuchyňský bioodpad je v zásadě biologický materiál, který přírodě prospívá jen v případě, že se v něm rozloží na hnojivo. Pokud skončí v odpadkovém koši, jehož obsah putuje na skládku, s přírodou určitě nesplyne. Naopak, stává se zdrojem nebezpečných bakterií a plynů. Česká legislativa počítá s povinným tříděním kuchyňského odpadu od roku 2023.


Možností je více

Předpokládejme, že ve své domácnosti už separujete plasty, papír a sklo. Ideálním způsobem, jak nakládat s kuchyňským bioodpadem v domě se zahradou, je klasický zahradní kompostér. Kompaktnější alternativa – tzv. vermikompostér s žížalami – má smysl též jen v případě, že vzniklý kompost máte kde využít. Jinak budete řešit otázku, kam s ním. V obou případech je ale třeba počítat s tím, že do zahradního kompostéru ani vermikompostéru nemůžete dávat zbytky živočišného odpadu. Nemluvě o tom, že žížaly navíc vyžadují pravidelnou dávku pozornosti.

 

Problémem je zápach

Speciální odpadkové koše s kompostovatelnými sáčky, které budou postupně zavádět do praxe všechny samosprávy, jsou tak praktickým řešením i pro obyvatele bytových domů či lidí, kteří s kompostem nemají jak naložit. Nevýhodou je ale zápach, který vzniká při skladování takového odpadu doma nebo venku ještě předtím, než ho odvezou k dalšímu zpracování.

Ani to ale neznamená, že by kuchyňský odpad měl končit v tom komunálním. Stále totiž můžete investovat do elektrického kompostéru, který kuchyňský odpad zpracuje vždy, když to budete potřebovat. Mezi nejčastější argumenty proti pořízení elektrických kompostérů patří ten, že jejich používání je energeticky neúsporné. Naštěstí ale existují produkty, které váš učet za elektřinu příliš nezatíží.

 

TIP Sage: The Food Cycler

Elektrický kompostér The Food Cycler od značky Sage zpracuje sušením a mletím různorodý odpad z potravin a zredukuje jeho objem až o 80 %. Za celý cyklus trvající průměrně čtyři až šest hodin spotřebuje pouhých 0,8 kW, tedy méně než vaše rychlovarná konvice. Zápach eliminují dva uhlíkové filtry a vzduchotěsná nádoba. Kbelík, ve kterém se děje proces zpracování odpadu, je vyjímatelný a můžete ho umýt i v myčce na nádobí. Substrát je možné využít na hnojení květin a ve vzduchotěsné nádobě ho lze skladovat až rok. Pokud hnojivo nepotřebujete, substrát můžete s čistým svědomím vyhodit do běžného nebo organického odpadu. Kompostér dokáže zpracovat i zbytky masa, mléčných výrobků a vaječných skořápek. V tomto směru má dokonce výhodu oproti většině zahradních vermikompostérů, do kterých odpad živočišného původu nepatří. Při používání elektrického kompostéru í existuje v zásadě jen několik omezení, která ale nejsou ničím výjimečná – nepatří do něj například olej z vaření nebo tuky, tvrdé hovězí, jehněčí nebo vepřové kosti, sladkosti či žvýkačky.

Doporučená MOC kompostéru Sage The Food Cycler je 12 490 Kč.

 

O značce Sage:

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.

Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko značku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

 

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.