REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Připravujete se na třídění kuchyňského odpadu? Určitě zvažte i elektrický kompostér

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle průzkumů se nachází v průměrné české nádobě na směsný komunální odpad téměř třetina bioodpadu. Nenechte se ale zmást předponou bio. Kuchyňský bioodpad je v zásadě biologický materiál, který přírodě prospívá jen v případě, že se v něm rozloží na hnojivo. Pokud skončí v odpadkovém koši, jehož obsah putuje na skládku, s přírodou určitě nesplyne. Naopak, stává se zdrojem nebezpečných bakterií a plynů. Česká legislativa počítá s povinným tříděním kuchyňského odpadu od roku 2023.


Možností je více

Předpokládejme, že ve své domácnosti už separujete plasty, papír a sklo. Ideálním způsobem, jak nakládat s kuchyňským bioodpadem v domě se zahradou, je klasický zahradní kompostér. Kompaktnější alternativa – tzv. vermikompostér s žížalami – má smysl též jen v případě, že vzniklý kompost máte kde využít. Jinak budete řešit otázku, kam s ním. V obou případech je ale třeba počítat s tím, že do zahradního kompostéru ani vermikompostéru nemůžete dávat zbytky živočišného odpadu. Nemluvě o tom, že žížaly navíc vyžadují pravidelnou dávku pozornosti.

 

Problémem je zápach

Speciální odpadkové koše s kompostovatelnými sáčky, které budou postupně zavádět do praxe všechny samosprávy, jsou tak praktickým řešením i pro obyvatele bytových domů či lidí, kteří s kompostem nemají jak naložit. Nevýhodou je ale zápach, který vzniká při skladování takového odpadu doma nebo venku ještě předtím, než ho odvezou k dalšímu zpracování.

Ani to ale neznamená, že by kuchyňský odpad měl končit v tom komunálním. Stále totiž můžete investovat do elektrického kompostéru, který kuchyňský odpad zpracuje vždy, když to budete potřebovat. Mezi nejčastější argumenty proti pořízení elektrických kompostérů patří ten, že jejich používání je energeticky neúsporné. Naštěstí ale existují produkty, které váš učet za elektřinu příliš nezatíží.

 

TIP Sage: The Food Cycler

Elektrický kompostér The Food Cycler od značky Sage zpracuje sušením a mletím různorodý odpad z potravin a zredukuje jeho objem až o 80 %. Za celý cyklus trvající průměrně čtyři až šest hodin spotřebuje pouhých 0,8 kW, tedy méně než vaše rychlovarná konvice. Zápach eliminují dva uhlíkové filtry a vzduchotěsná nádoba. Kbelík, ve kterém se děje proces zpracování odpadu, je vyjímatelný a můžete ho umýt i v myčce na nádobí. Substrát je možné využít na hnojení květin a ve vzduchotěsné nádobě ho lze skladovat až rok. Pokud hnojivo nepotřebujete, substrát můžete s čistým svědomím vyhodit do běžného nebo organického odpadu. Kompostér dokáže zpracovat i zbytky masa, mléčných výrobků a vaječných skořápek. V tomto směru má dokonce výhodu oproti většině zahradních vermikompostérů, do kterých odpad živočišného původu nepatří. Při používání elektrického kompostéru í existuje v zásadě jen několik omezení, která ale nejsou ničím výjimečná – nepatří do něj například olej z vaření nebo tuky, tvrdé hovězí, jehněčí nebo vepřové kosti, sladkosti či žvýkačky.

Doporučená MOC kompostéru Sage The Food Cycler je 12 490 Kč.

 

O značce Sage:

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.

Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko značku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

 

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy