REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Prezident Beneš Edvard dr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

(28.5.1884 v Kožlanech okr. Plzeň-sever-3.9.1948) Pohřben v Sezimově Ústí. Jeho manželka Hana se za svobodna jmenovala Vlčková (zemřela 2.12.1974).


Jedl také velice skromně a prostě. Jídlo pro něho znamenalo především chvilku rodinné pohody a klidu. Přednost měla kuchyně česká. Měl rád kávu, raději než čaj, polévky, bramborovou nebo zeleninovou, třeba i k večeři, hlavním jídlem bylo lehké maso s přílohou, většinou zeleninovou. Vždycky býval syrový zeleninový salát z nejrůznějších zelenin. Místo moučníků měl nejraději sýr. Jeho nejoblíbenějším jídlem byly pečené halušky se salátem a nudle sypané tvarohem, ostrá, kořeněná jídla nepřipadala vůbec v úvahu..

A také rozpíčky, jak je dělávali na Plzeňsku. Zde je recept – pocházejí z Klatovska a Plzeňska. Jsou to větší kynuté slané placky z tmavší mouky. Pekly se po pečení chleba v peci, potom v troubě. Zasypávaly se za syrova strouhaným perníkem nebo se do nich dávaly rozpůlené švestky. Dne 25.8.1937 velmistr německého řádu na hradě Bouzově dává slavnostní oběd na počest prezidenta Beneše. Předkrm: drůbeží pěna z kapouna, polévka: krém Dubarry, telecí fillet na žampionech jemně obložené, koroptev pečená, červené zelí, brambor, roláda malakoff, ovoce, káva mocca.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy