REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévky bychom měli jíst i v létě, jsou významným zdrojem vody a živin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte pocit, že polévka k létu nepatří? Ba, naopak! Polévky jsou velice zdravé a ani v létě bychom na ně neměli zapomínat, protože dodávají tělu důležité látky, vodu i energii. Většina z nich je navíc jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Někteří odborníci doporučují jíst polévku jednou denně po celý rok. Zjednodušenou variantou kvalitních domácích polévek jsou polévky sušené, které si můžete vzít s sebou na dovolenou i do práce.


Miska polévky dodá tělu vše potřebné

V čem jsou polévky tak prospěšné pro lidské tělo? Často slýcháme, že je v létě potřeba zvýšit příjem tekutin, aby naše tělo nebylo dehydratované. Polévkou dodáváte tělu tekutiny naprosto nenuceně.  Jak moc jsou polévky dále zdravé, to závisí na zvolených surovinách. „Často jsou při přípravě polévek využívány různé druhy zeleniny, které jsou také zdrojem vlákniny a prospívají trávení. Pro mnoho lidí je navíc konzumace polévek téměř jedinou cestou ke konzumaci potřebného množství luštěnin. Ty jsou důležitou zásobárnou bílkovin i různých minerálních látek jako vápník, fosfor, draslík nebo vitaminy skupiny B,“ říká nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek z nutriční poradny Fitbee. Při vyšších teplotách často ani nemáme takový hlad jako v zimě. Miskou sytější polévky můžeme nahradit jedno hlavní jídlo. V jednom chodu tak zároveň doplníme energii, tekutiny, prospěšné látky a nebude nám po jídle těžko.

Ideální prázdninová alternativa

V období, kdy nejčastěji vyjíždíme na dovolené nebo chaty je právě vyvážené stravování v ohrožení. Nechce se nám vařit, a tak se často odbýváme nezdravými rychlovkami nebo se stravujeme v restauraci, což nám „prázdniny“ může značně prodražit. Jídlo v restauraci navíc ještě nemusí být zárukou kvality. Dobrou alternativou jsou polévky v sáčku, kterými občas můžeme nahradit oběd nebo večeři. Tyto polévky jsou vyráběny dehydratací skutečných surovin, což je nejstarší způsob uchovávání potravin při zachování nutričních hodnot. Proto jsou tyto polévky chutné, a zároveň levné i jednoduché na přípravu. Pomohou vám na dovolené udržet zdravý životní styl i rozpočet, a navíc ušetří čas strávený vařením.

Nové „farmářky“ od Vitany

Ideální variantou dehydratovaných polévek jsou Farmářské polévky od Vitany vyrobené jen z dobrých surovin. Jejich nabídka se od června rozrostla o další dvě varianty: hrachovou a rajskou s dětskými těstovinami. Všechny Farmářské polévky neobsahují přidaný glutamát, konzervační látky, umělá aromata a barviva, ale naopak pravou sušenou zeleninu a luštěniny. Jsou tak kvalitním zdrojem bílkovin i vlákniny, a díky sníženému obsahu soli je mohou bez problémů konzumovat i děti. O jejich oblibě svědčí i fakt, že Farmářské polévky získaly v loňském roce ocenění Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka. Pro jejich přípravu není potřeba nic víc než litr vody a pár minut času.

 

Tip redakce:

FARMÁŘSKÁ HRACHOVÁ POLÉVKA

Zdroj vlákniny. Zdroj bílkovin.

Složení: předvařený hrách 83 % (mletý 61 %, celý 22 %), jedlá sůl, česnek 3 %, hrášek 2,6 %, sušené vepřové uzené maso 1,7 %, karotka 1,7 %, škvařená slanina, majoránka 0,4 %, kurkuma, máslový prášek (obsahuje mléko), pepř černý mletý.

NÁVOD K PŘÍPRAVĚ: Do hrnce vlijte 1 litr studené vody a přidejte polévkovou směs. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 15 minut.

Cena: 29,90 Kč

 

 

FARMÁŘSKÁ RAJSKÁ POLÉVKA

S mořskou solí, se sníženým obsahem soli.

Složení: sušený rajčatový protlak 25 %, semolinové těstoviny (pšeničná mouka) 19 %, cukr, pšeničná mouka, fruktóza, mořská sůl, přírodní aromata, cibule mletá 1 %, barvivo z červené řepy betanin, olivový olej, bazalka 0,1 %.

NÁVOD K PŘÍPRAVĚ: Do hrnce vlijte 1 litr studené vody a přidejte polévkovou směs. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 8 minut.

Cena: 29,90 Kč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy