REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.


Vyšperkujte své podzimní dny lahodnými pochutinami doplněnými o výtečné víno z lokální bio produkce. Přestože se může párování jevit jako něco složitého, nenechte se mýlit. U některých tipů budeme spíše usilovat o harmonii, u jiných se naopak nebráníme kontrastu, který naše gastronomické zážitky posune o stupeň výš. Jak tedy správně kombinovat?

 

 

Desatero správného párování

  1. Pokud zvolíte lehké osvěžující bílé nebo červené víno s ovocnými podtóny, vybírejte sýry méně výrazné s krátkou dobou zralosti.
  2. Vyzrálé sýry s intenzivní až pikantní chutí si naopak žádají plné červené víno.
  3. Měkké sýry se budou nejlépe hodit k ovocným a lehkým bílým nebo růžovým vínům.
  4. Tvrdé sýry, jako jsou například čedar nebo parmezán, párujte se suchými, svěžími víny. Doporučujeme vyzkoušet například párování čedaru a odrůdy Chardonnay.
  5. Plná bílá i červená vína se nejlépe snoubí s polotvrdými sýry. Zvolit tak můžete například odrůdu Chardonnay nebo Merlot.
  6. Sýry s modrou plísní si nejlépe vychutnáte s aromatickými sladšími víny. Můžete volit bílá i červená vína.
  7. Ovocná bílá nebo růžová vína, ideálně s vyšší kyselinkou, se budou nejlépe kombinovat s ovčími nebo kozími sýry.
  8. Sýry s vyšším obsahem tuku, alespoň 45 %, si žádají víno s vyšší mírou kyselinky. Krásně totiž vyčistí chuťové buňky před dalším soustem.
  9. Pokud můžete, volte víno a sýr ze stejné výrobní oblasti.
  10. Vybírejte kvalitní druhy sýrů i vína. Jen ty zaručí pravou, autentickou chuť. Najdete je například u lokálních farmářů.
 

Zaměřte se na kvalitu

Nechte si čas na rozhodování a dopřejte si potraviny z bioprodukce. Farmáři, kteří pracují dle zásad ekologického zemědělství dbají na to, aby nejen výsledné produkty byly kvalitní a bez přidaných látek, ale také aby se půda zachovala budoucím generacím v nezměněné podobě a byla stále živá a vitální.

Důležitými faktory při pěstování vína v ekologickém zemědělství jsou kvalita půdy a také rostliny, které na ni rostou. Neméně důležitá je biodiverzita a také biokoridory. Ty zadržují vodu v půdě, omezují šíření plísní i zabraňují půdní erozi. V rámci zásad ekologického zemědělství se nepoužívají žádné ušlechtilé kvasinky, enzymy ani jiné chemické látky, které by chuť vína ovlivnily. Takže si vychutnáte víno v jeho čisté, nezměněné podobě. Nejen víno, ale i sýr by měl být v co nejlepší kvalitě. Ekologické farmy zajišťují zvířatům co nejlepší podmínky k životu. Kozy, ovce i krávy tráví většinu času ve výběhu a na pastvinách, žijí tak téměř v přirozeném prostředí, můžete se tak spolehnout, že i výsledné mléčné produkty budou skvělé! Více informací o biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.

 

Vydejte se na ekofarmu

Biopotraviny zakoupíte na ekologických farmách, jejich seznam najdete na stránkách lovime.bio nebo kamprobio.cz. Pomocí interaktivních map zjistíte, jaká vinařství nabízejí bio víno a kde se nacházejí, nebo kam se můžete vydat pro ten nejlepší bio sýr. Září je navíc Měsícem biopotravin a nabídne hned několik akcí na ekologických farmách, které zvou na ochutnávku letošních sezónních biopotravin, prohlídku farem i bohatý dětský program. Více informací najdete na stránkách www.mesicbiopotravin.cz.

 

NÁŠ TIP: Pro víno do Vinařství Barabáš, pro sýr do Košíku

Pokud hledáte kvalitní víno, které bylo navíc vypěstované dle zásad ekologického zemědělství, vydejte se do Strachotic. Malé rodinné Vinařství Barabáš bylo založeno už v roce 1992 a od počátku se snažili vinice obdělávat výhradně ekologickým způsobem. Držiteli certifikátu, jako výrobců vína z vlastních bio hroznů, jsou již od roku 2010. Letos navíc zvítězili v soutěži Česká biopotravina roku 2021 v kategorii biovíno. Více informací poskytnou stránky www.vinarstvibarabas.cz.

Pro voňavé bio sýry se vydejte na Biofarmu Košík u Nymburka. Primárně zpracovávají masné a mléčné výrobky z romanovských ovcí. Kromě kvalitních biopotravin nabízejí také agroturistiku spojenou s prohlídkou farmy, útulným penzionem a restaurací, kde vaří z lokálních surovin. Více informací najdete na www.farmakosik.cz.

A pokud se chcete vypravit na nějakou hezkou akci, kde bio víno i bio sýry můžete ochutnat i zakoupit a zároveň se dozvíte něco o ekologickém zemědělství, zavítejte 25. září do Mikulova na FESTIVAL BIOVÍN A BIOSÝRŮ.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sušíme zeleninu, ovoce, bylinky a houby

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo ve speciálních sušičkách. Naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci …

číst dále ...

Rumová novinka přímo z Mauricia

Moře a léto k sobě neodmyslitelně patří. A jak lépe si zprostředkovat tuto atmosféru i v pohodlí domova než díky vašim chuťovým pohárkům. Novinka The Pearl of Mauritius vás přenese na exotický ostrov na jazyku i v mysli.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ZÁŘÍ 2021 – balíček plný novinek

V září proběhl návrat do školních lavic a vyšel nový Brand Box, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Přehlídku novinek započala osvěžující kofeinová voda Tchibo Coffizz. Nabízí funkční benefity kávy – dodává energii, povzbudí mysl, udržuje ve střehu a hydratuje. Představuje čirou energii přírodního kofeinu se sílou odpovídající dvojitému espressu. Kofein ale není nositelem chuti, proto Tchibo Coffizz nechutná po kávě, ale po ovoci. K dostání je perlivá i jemně perlivá varianta s aroma citron s mátou a příchutí maracuja v praktické lahvi o objemu 0,5 l…

číst dále ...

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

číst dále ...

Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.

číst dále ...

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy