Původně pochází z jihovýchodní Asie, kde se vyskytoval v povodí Mekongu a thajské řeky Menam-Čao-Praja. Dnes je důležitým akvakulturním druhem Thajska a Vietnamu.
Latinský název: Pangasius hypothalamus
Jiný název: Pangas dolnooký, pangas siamský, sumec siamský, sumec žraločí, sumeček siamský, štíhlohlavec žraločí, pangasias, pangasius, sumeček žraločí
Rozpoznávací znaky: Podlouhlé tělo sumečka žraločího má převážně stříbřité zbarvení, v horní části tmavé.
Ploutve jsou tmavě šedé až černé. Vousky typické pro sumce vyrůstají i u pangasiuse z horní a dolní čelisti. Tělo má válcovitý tvar a hlava je velmi široká.
Pangasius se vyskytuje především v deltě Mekongu v jižním Vietnamu. Ryby, které jsou vyváženy pochází výhradně z umělých chovů. Rychlost růstu pangasiuse je značná – v umělých chovech může dosáhnout délky přibližně jednoho metru za šest měsíců.
Pangasiuse řadíme mezi sumce. Z vědeckého hlediska se rozlišují dva druhy pangasiuse. Ten první druh je Pangasius bocourti. Je to ryba s tučnějším masem a je nabízená především na asijském trhu. Pangasius hypothalamus je méně tučný a je dostupný na evropském a německém trhu.
Tato ryba obvykle dosahuje délky 70 cm a v dospělosti váží přibližně 2 kg. Za optimálních podmínek může pangasius dorůst do délky až 1,5 m.
Příprava pangasiuse v kuchyni:
Maso pangasiuse je velice šťavnaté a má jemnou, delikátní příchuť. Můžeme ho především dusit, smažit nebo zapékat.
Zdroj: www.nordsee.com