REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Otravy houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z neznalosti hub a nedodržování pravidel jejich sběru, skladování a kuchyňské úpravy dochází poměrně často k velmi závažným otravám. Ale i jedlé houby, které byly nevhodně uloženy, popřípadě zkonzumovány až po několikanásobném hřívání, se mohou stát zdravotně závadnými a způsobit potíže.


Na otravách hub mají značný podíl i nebezpečné pověry, například, že jedovaté houby lze poznat podle jejich nápadného zabarvení, vůně či chuti, či že spařením lze jedovatý účinek zneškodnit, nebo že stříbrná lžička ve styku s jedovatým jídlem zčerná.

Nebezpečnost je v tom, že otravy některými druhy, např. muchomůrkou zelenou nebo ucháčem obecným způsobují těžké poškození jater nebo ledvin, přičemž se charakteristické příznaky objevují teprve mnoho hodin po požití jídla z hub. Odborná pomoc spočívá v důkladném výplachu žaludku, po němž následují další léčebná opatření.

A laická pomoc? V případě podezření, že jde o požití jedovatých hub, je třeba neodkladně informovat lékaře, pro kterého diagnosticky významné zbytky požité potravy, ale i zvratky, dále doba jídla a potíže, respektive příznaky, z nichž postižený sám nebo jeho okolí usuzuje na to, že jde o otravu.

Houby určené ke konzumaci má sbírat jen ten, kdo bezpečně pozná jednotlivé druhy a zkušeným zrakem odliší jedlé od jedovatých hub podle jejich spolehlivých rozlišovacích znaků. Tomuto umění je třeba se přiučit nejen teoretickým poznáváním těchto výživných lesních plodů pomocí kreslených nebo i barevných vyobrazení reprodukovaných v časopisech nebo v atlasu hub, ale zejména v aktivní činnosti na výletech v houbařských oblastech, za vedení zkušeného houbaře, vlastní praxí.

Pečlivý houbař raději dvakrát prozkoumá každý exemplář. Kdo si není jistý svými znalostmi, ať své úlovky – nepokrájené, nezbavené poznávacích znaků – raději předloží k posouzení v mykologické poradně nebo uznávaným znalcům. Houby od neznámých osob bez osvědčení k prodeji nekupujte! Povrchnost, lehkomyslnost nebo důvěřivost se může vymstít smrtelnou otravou nebo těžkou újmou na zdraví.

I jedlé houby mohou být nebezpečné!

Tzv. nepravé otravy: – infikované choroboplodnými bakteriemi od hlodavců, ptáků, much apod. pacient mívá pak zpravidla žaludeční a střevní potíže a teploty.
– při postřiku lesa, potřísněné insekticidy nebo herbicidy
– u svahových polí u lesa, při nynějším intenzivním hnojení jak průmyslovými hnojivy, chlévským hnojem nebo vývozem jímek z kravínů, kdy při deštích splašky a výluh teče do lesa.
– sbírané v příkopech frekventovaných silnic
– jsou těžko stravitelné, při použití většího množství, mohou i vyvolat ucpání zažívacího traktu, zejména, jsou-li nakrájeny nahrubo, nebo nedostatečně rozkousány a prosliněny a zality velkým množstvím nápojů
– alkohol po požití hníku inkoustového (u jiných užití alkoholu není na závadu)
– sebrané houby blízko hub jedovatých – výtrusy z nich se mohou dostat i do jídla
– tzv. psychogenní průjmy při požití jedlých – autosugesce, tj. strach z otravy, nejistoty z určení apod.
– při chronickém onemocnění žlučníkových cest nebo slinivky, může dojít k akutnímu záchvatu žlučníku
– nejíst houby, které ať už syrové nebo vařené, byly v teple a zapařily se, a které se mohou zapařit při sběru do uzavřených nevětratelných nádob.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy