REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Otravy houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z neznalosti hub a nedodržování pravidel jejich sběru, skladování a kuchyňské úpravy dochází poměrně často k velmi závažným otravám. Ale i jedlé houby, které byly nevhodně uloženy, popřípadě zkonzumovány až po několikanásobném hřívání, se mohou stát zdravotně závadnými a způsobit potíže.


Na otravách hub mají značný podíl i nebezpečné pověry, například, že jedovaté houby lze poznat podle jejich nápadného zabarvení, vůně či chuti, či že spařením lze jedovatý účinek zneškodnit, nebo že stříbrná lžička ve styku s jedovatým jídlem zčerná.

Nebezpečnost je v tom, že otravy některými druhy, např. muchomůrkou zelenou nebo ucháčem obecným způsobují těžké poškození jater nebo ledvin, přičemž se charakteristické příznaky objevují teprve mnoho hodin po požití jídla z hub. Odborná pomoc spočívá v důkladném výplachu žaludku, po němž následují další léčebná opatření.

A laická pomoc? V případě podezření, že jde o požití jedovatých hub, je třeba neodkladně informovat lékaře, pro kterého diagnosticky významné zbytky požité potravy, ale i zvratky, dále doba jídla a potíže, respektive příznaky, z nichž postižený sám nebo jeho okolí usuzuje na to, že jde o otravu.

Houby určené ke konzumaci má sbírat jen ten, kdo bezpečně pozná jednotlivé druhy a zkušeným zrakem odliší jedlé od jedovatých hub podle jejich spolehlivých rozlišovacích znaků. Tomuto umění je třeba se přiučit nejen teoretickým poznáváním těchto výživných lesních plodů pomocí kreslených nebo i barevných vyobrazení reprodukovaných v časopisech nebo v atlasu hub, ale zejména v aktivní činnosti na výletech v houbařských oblastech, za vedení zkušeného houbaře, vlastní praxí.

Pečlivý houbař raději dvakrát prozkoumá každý exemplář. Kdo si není jistý svými znalostmi, ať své úlovky – nepokrájené, nezbavené poznávacích znaků – raději předloží k posouzení v mykologické poradně nebo uznávaným znalcům. Houby od neznámých osob bez osvědčení k prodeji nekupujte! Povrchnost, lehkomyslnost nebo důvěřivost se může vymstít smrtelnou otravou nebo těžkou újmou na zdraví.

I jedlé houby mohou být nebezpečné!

Tzv. nepravé otravy: – infikované choroboplodnými bakteriemi od hlodavců, ptáků, much apod. pacient mívá pak zpravidla žaludeční a střevní potíže a teploty.
– při postřiku lesa, potřísněné insekticidy nebo herbicidy
– u svahových polí u lesa, při nynějším intenzivním hnojení jak průmyslovými hnojivy, chlévským hnojem nebo vývozem jímek z kravínů, kdy při deštích splašky a výluh teče do lesa.
– sbírané v příkopech frekventovaných silnic
– jsou těžko stravitelné, při použití většího množství, mohou i vyvolat ucpání zažívacího traktu, zejména, jsou-li nakrájeny nahrubo, nebo nedostatečně rozkousány a prosliněny a zality velkým množstvím nápojů
– alkohol po požití hníku inkoustového (u jiných užití alkoholu není na závadu)
– sebrané houby blízko hub jedovatých – výtrusy z nich se mohou dostat i do jídla
– tzv. psychogenní průjmy při požití jedlých – autosugesce, tj. strach z otravy, nejistoty z určení apod.
– při chronickém onemocnění žlučníkových cest nebo slinivky, může dojít k akutnímu záchvatu žlučníku
– nejíst houby, které ať už syrové nebo vařené, byly v teple a zapařily se, a které se mohou zapařit při sběru do uzavřených nevětratelných nádob.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy