REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Otravy houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z neznalosti hub a nedodržování pravidel jejich sběru, skladování a kuchyňské úpravy dochází poměrně často k velmi závažným otravám. Ale i jedlé houby, které byly nevhodně uloženy, popřípadě zkonzumovány až po několikanásobném hřívání, se mohou stát zdravotně závadnými a způsobit potíže.


Na otravách hub mají značný podíl i nebezpečné pověry, například, že jedovaté houby lze poznat podle jejich nápadného zabarvení, vůně či chuti, či že spařením lze jedovatý účinek zneškodnit, nebo že stříbrná lžička ve styku s jedovatým jídlem zčerná.

Nebezpečnost je v tom, že otravy některými druhy, např. muchomůrkou zelenou nebo ucháčem obecným způsobují těžké poškození jater nebo ledvin, přičemž se charakteristické příznaky objevují teprve mnoho hodin po požití jídla z hub. Odborná pomoc spočívá v důkladném výplachu žaludku, po němž následují další léčebná opatření.

A laická pomoc? V případě podezření, že jde o požití jedovatých hub, je třeba neodkladně informovat lékaře, pro kterého diagnosticky významné zbytky požité potravy, ale i zvratky, dále doba jídla a potíže, respektive příznaky, z nichž postižený sám nebo jeho okolí usuzuje na to, že jde o otravu.

Houby určené ke konzumaci má sbírat jen ten, kdo bezpečně pozná jednotlivé druhy a zkušeným zrakem odliší jedlé od jedovatých hub podle jejich spolehlivých rozlišovacích znaků. Tomuto umění je třeba se přiučit nejen teoretickým poznáváním těchto výživných lesních plodů pomocí kreslených nebo i barevných vyobrazení reprodukovaných v časopisech nebo v atlasu hub, ale zejména v aktivní činnosti na výletech v houbařských oblastech, za vedení zkušeného houbaře, vlastní praxí.

Pečlivý houbař raději dvakrát prozkoumá každý exemplář. Kdo si není jistý svými znalostmi, ať své úlovky – nepokrájené, nezbavené poznávacích znaků – raději předloží k posouzení v mykologické poradně nebo uznávaným znalcům. Houby od neznámých osob bez osvědčení k prodeji nekupujte! Povrchnost, lehkomyslnost nebo důvěřivost se může vymstít smrtelnou otravou nebo těžkou újmou na zdraví.

I jedlé houby mohou být nebezpečné!

Tzv. nepravé otravy: – infikované choroboplodnými bakteriemi od hlodavců, ptáků, much apod. pacient mívá pak zpravidla žaludeční a střevní potíže a teploty.
– při postřiku lesa, potřísněné insekticidy nebo herbicidy
– u svahových polí u lesa, při nynějším intenzivním hnojení jak průmyslovými hnojivy, chlévským hnojem nebo vývozem jímek z kravínů, kdy při deštích splašky a výluh teče do lesa.
– sbírané v příkopech frekventovaných silnic
– jsou těžko stravitelné, při použití většího množství, mohou i vyvolat ucpání zažívacího traktu, zejména, jsou-li nakrájeny nahrubo, nebo nedostatečně rozkousány a prosliněny a zality velkým množstvím nápojů
– alkohol po požití hníku inkoustového (u jiných užití alkoholu není na závadu)
– sebrané houby blízko hub jedovatých – výtrusy z nich se mohou dostat i do jídla
– tzv. psychogenní průjmy při požití jedlých – autosugesce, tj. strach z otravy, nejistoty z určení apod.
– při chronickém onemocnění žlučníkových cest nebo slinivky, může dojít k akutnímu záchvatu žlučníku
– nejíst houby, které ať už syrové nebo vařené, byly v teple a zapařily se, a které se mohou zapařit při sběru do uzavřených nevětratelných nádob.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy