REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Otravy houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z neznalosti hub a nedodržování pravidel jejich sběru, skladování a kuchyňské úpravy dochází poměrně často k velmi závažným otravám. Ale i jedlé houby, které byly nevhodně uloženy, popřípadě zkonzumovány až po několikanásobném hřívání, se mohou stát zdravotně závadnými a způsobit potíže.


Na otravách hub mají značný podíl i nebezpečné pověry, například, že jedovaté houby lze poznat podle jejich nápadného zabarvení, vůně či chuti, či že spařením lze jedovatý účinek zneškodnit, nebo že stříbrná lžička ve styku s jedovatým jídlem zčerná.

Nebezpečnost je v tom, že otravy některými druhy, např. muchomůrkou zelenou nebo ucháčem obecným způsobují těžké poškození jater nebo ledvin, přičemž se charakteristické příznaky objevují teprve mnoho hodin po požití jídla z hub. Odborná pomoc spočívá v důkladném výplachu žaludku, po němž následují další léčebná opatření.

A laická pomoc? V případě podezření, že jde o požití jedovatých hub, je třeba neodkladně informovat lékaře, pro kterého diagnosticky významné zbytky požité potravy, ale i zvratky, dále doba jídla a potíže, respektive příznaky, z nichž postižený sám nebo jeho okolí usuzuje na to, že jde o otravu.

Houby určené ke konzumaci má sbírat jen ten, kdo bezpečně pozná jednotlivé druhy a zkušeným zrakem odliší jedlé od jedovatých hub podle jejich spolehlivých rozlišovacích znaků. Tomuto umění je třeba se přiučit nejen teoretickým poznáváním těchto výživných lesních plodů pomocí kreslených nebo i barevných vyobrazení reprodukovaných v časopisech nebo v atlasu hub, ale zejména v aktivní činnosti na výletech v houbařských oblastech, za vedení zkušeného houbaře, vlastní praxí.

Pečlivý houbař raději dvakrát prozkoumá každý exemplář. Kdo si není jistý svými znalostmi, ať své úlovky – nepokrájené, nezbavené poznávacích znaků – raději předloží k posouzení v mykologické poradně nebo uznávaným znalcům. Houby od neznámých osob bez osvědčení k prodeji nekupujte! Povrchnost, lehkomyslnost nebo důvěřivost se může vymstít smrtelnou otravou nebo těžkou újmou na zdraví.

I jedlé houby mohou být nebezpečné!

Tzv. nepravé otravy: – infikované choroboplodnými bakteriemi od hlodavců, ptáků, much apod. pacient mívá pak zpravidla žaludeční a střevní potíže a teploty.
– při postřiku lesa, potřísněné insekticidy nebo herbicidy
– u svahových polí u lesa, při nynějším intenzivním hnojení jak průmyslovými hnojivy, chlévským hnojem nebo vývozem jímek z kravínů, kdy při deštích splašky a výluh teče do lesa.
– sbírané v příkopech frekventovaných silnic
– jsou těžko stravitelné, při použití většího množství, mohou i vyvolat ucpání zažívacího traktu, zejména, jsou-li nakrájeny nahrubo, nebo nedostatečně rozkousány a prosliněny a zality velkým množstvím nápojů
– alkohol po požití hníku inkoustového (u jiných užití alkoholu není na závadu)
– sebrané houby blízko hub jedovatých – výtrusy z nich se mohou dostat i do jídla
– tzv. psychogenní průjmy při požití jedlých – autosugesce, tj. strach z otravy, nejistoty z určení apod.
– při chronickém onemocnění žlučníkových cest nebo slinivky, může dojít k akutnímu záchvatu žlučníku
– nejíst houby, které ať už syrové nebo vařené, byly v teple a zapařily se, a které se mohou zapařit při sběru do uzavřených nevětratelných nádob.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy