REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Omáčky, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podáváme-li omáčku v omáčníku, často se stane, že vychladne dříve, než ji stačíme servírovat. Proto omáčník nejprve zahřejeme v troubě nebo v mikrovlnné troubě. V tom případě ale dáváme pozor, aby na porcelánu nebyl zlatý nebo stříbrný proužek …


  • Chcete-li mít omáčku tmavší barvy, vmícháme do osmažené cibulky lžičku mleté sladké papriky.

  • Když do omáčky přidáme smetanu, musíme počítat s tím, že omáčka podstatně zesvětlí. Pro jemnější chuť vmícháme do hotové omáčky lžičku másla.

  • Lépe je kyselit omáčky citrónovou šťávou, dostanou příjemné aroma, jsou jemné a mají i biologickou hodnotné.

  • Nejzdravější způsob zahušťování omáček podle racionální výživy je používání tzv. francouzské kuličky. Připravíme ji tak, že do kousku másla vymícháme tolik hladké mouky, kolik jí pojme. Potom kuličku vhodíme do hotové omáčky nebo polévky a povaříme.

  • Smetanové omáčky připravíme rychle ze smetany a hladké mouky kterou rozmícháme nad párou nebo na mírném ohni. Na ochucení použijeme sekaný kopr, strouhaný křen, dušené houby apod. S těmito přísadami omáčku nevaříme, ale necháme jenom přejít varem. Smetanové omáčky a polévky se nesrazí, přidáme-li do smetany špetku cukru.

  • Do studených omáček je dobré přidávat sekané zelené petrželové natě nebo různé zelené bylinky. Jsou to např. zelená petrželka, pažitka, kopr, estragon, libeček, kerblík, které si můžeme vypěstovat na zahrádce nebo za oknem v truhlíku.

    Do studených omáček můžeme přidávat i syrovou nebo vařenou jemně sekanou zeleninu.

  • Omáčka získá světlejší barvu od bílé smetany, ztmavne karamelovým cukrem. Do přesolené omáčky přidáme syrový očištěný brambor, který část soli vtáhne do sebe.

  • Hustou tatarskou omáčku můžeme ředit mlékem, nálevem z okurek nebo bílým vínem.

  • Trocha ve vodě rozpuštěného solamylu dodá omáčce žádoucí hustou konzistenci, aniž by byla ovlivněna její chuť.

  • Kyselou chuť rajčatové omáčky zmírníme přidáním mléka nebo smetany. Omáčku na zvěřinu vylepšíme a dodáme jí pikantní chuti, když do ní dáme několik jalovců a lžíci citronové šťávy.

  • Omáčky můžeme zahustit i malým množstvím bramborové moučky rozmíchané ve vodě a krátce povařené. Zjemnit ji můžeme žloutkem nebo sněhem z bílků.

  • Strouhaný křen v omáčce nikdy nevaříme, protože jinak by zhořkl nejen křen, ale i omáčka.

  • Omáčka nebo zapražená polévka, když se připálí, přelijeme ihned do jiné nádoby. Můžeme ji napravit povařením s chlebovou kůrkou.

  • Studené omáčky je nejlépe okyselit citronem místo octa, dostanou příjemné aroma, jsou jemné, biologicky hodnotné a obsahují též vitamin C. Připravujeme-li majonézu, musíme ji udělat hustší, neboť po přidání octa, okurky, cibule a citronové šťávy majonéza řídne a byla by nevzhledná.

  • Na povrchu hotové omáčky se nevytvoří škraloup, napíchneme-li na vidličku kousek másla a přejedeme jím několikrát po povrchu omáčky.

  • Překyselenou omáčku napravíme, když do ní přidáme na špičku nože jedlou sodu.

  • Omáčka vždy řídne, jestliže do ní přidáme kyselé součásti nebo vodnatější zeleninu, např. rajčata nebo papriku, okurky apod. Chceme-li tomu předejít, uděláme základní omáčku hustší nebo ji před závěrem zahustíme škrobovou moučkou.

  • Pokud jsme přesolili omáčku, vylepšíme ji přidáním lžičky medu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy