REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O vitamínech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vitamín A, vitamín B, B2, B5, B6, B12 …


Vitamin A

– je nutný ke správnému vidění a k uchování zdravých sliznic. Nejbohatším zdrojem je rybí tuk, mléko, sýry a zelenina. Některé druhy zelenin obsahují i tzv. provitamin A. ten se nachází především v mrkvi, rajských jablíčkách, šípkách, hlávkovém salátu. Oba vitaminy jsou vysoce citlivé na vysoké teploty, při kterých se ničí.

Vitamin B1 (thiamin)

– pomáhá udržovat správnou činnost naší nervové soustavy. Jeho nedostatek se projevuje nechutenstvím, nespavostí, bolestmi hlavy a lýtek. Nejvíce se vyskytuje v kvasnicích ( droždí ), luštěninách, mase a tmavé í mouce.

Vitamin B 2 (riboflovin)

– má vliv na vzhled naší kůže. Nedostatek tohoto vitaminu zvláště způsobuje trhlinky v ústních koutcích. je obsažen v mléce, luštěninách, vejcích a kvasnicích.

Vitamin B 5 (kyselina pantothenová)

– se nejvíce vyskytuje v kvasnicích, obilních klíčcích, luštěninách, vejcích a játrech.

Vitamin B 6 (pyidoxin)

– je důležitý pro růst vlasů, je-li ho nedostatek objevují se poruchy růstu vlasů a snižuje se i tvorba červených krvinek. Nejvíce je obsažen v mléce, luštěninách a droždí.

Vitamin B 12 (kobalamin)

– jeho nedostatek zapřičiňuje chudokrevnost. Hojně se vyskytuje v luštěninách a tvrdých sýrech.

Vitamin PP (nikotinamid)

– nedostatek se projevuje záněty v trávicím ústrojí. Pokud je ho ale nadbytek, šedivějí nám prý méně vlasy. Nejvíce je obsažen v mléce, hovězím mase a rajčatech.

Vitamin C (kyselina askorbová)

– jeho nedostatek se projevuje únavou a špatnou náladou. Nejvíce je obsažen v citrusových plodech, šípkách, zelí, rajčatech, v paprikách, kde se nalézá ve velkém množství. Nesmí ale přijít do styku se železem a mědí. Také vysoké teploty, louhování a dlouhodobé skladování mu nesvědčí.

Vitamin D (kalciferly)

– jeho nedostatek způsobuje řídnutí kostí. Je-li kůže ozářena slunečními paprsky, dokáže si lidské tělo vitamin D vyrobit samo. Proto je vhodné mírné opalování a to v místech, kde není smog a popílek. Vitamin D je nejvíce obsažen v mléce, mléčných výrobcích a rybím tuku.

Vitamin E (totkoferoly)

– u těhotných žen se tento nedostatek vitaminu projevuje sníženou schopností donosit plod. U mužů a žen zvyšuje svalovou sílu. Nejbohatším zdrojem vitaminu E jsou ořechy, semínka a obilné klíčky

Vitamin K (fylochinon)

– jeho nedostatek se v lidském těle projevuje špatnou srážlivostí krve. je hlavně obsažen v bramborách, mrkvi a rajských jablíčkách.

Vitamin H (biotin)

– jeho nedostatek vede k některým kožním onemocněním. Jeho největším zdrojem je mléko a droždí.

Vitaminizace

– přidávání a obohacování potravin, jež jsou v běžné technologii ochuzovány o přirozené vitaminy. Obvykle se používají syntetické preparáty.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy