REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O vitamínech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vitamín A, vitamín B, B2, B5, B6, B12 …


Vitamin A

– je nutný ke správnému vidění a k uchování zdravých sliznic. Nejbohatším zdrojem je rybí tuk, mléko, sýry a zelenina. Některé druhy zelenin obsahují i tzv. provitamin A. ten se nachází především v mrkvi, rajských jablíčkách, šípkách, hlávkovém salátu. Oba vitaminy jsou vysoce citlivé na vysoké teploty, při kterých se ničí.

Vitamin B1 (thiamin)

– pomáhá udržovat správnou činnost naší nervové soustavy. Jeho nedostatek se projevuje nechutenstvím, nespavostí, bolestmi hlavy a lýtek. Nejvíce se vyskytuje v kvasnicích ( droždí ), luštěninách, mase a tmavé í mouce.

Vitamin B 2 (riboflovin)

– má vliv na vzhled naší kůže. Nedostatek tohoto vitaminu zvláště způsobuje trhlinky v ústních koutcích. je obsažen v mléce, luštěninách, vejcích a kvasnicích.

Vitamin B 5 (kyselina pantothenová)

– se nejvíce vyskytuje v kvasnicích, obilních klíčcích, luštěninách, vejcích a játrech.

Vitamin B 6 (pyidoxin)

– je důležitý pro růst vlasů, je-li ho nedostatek objevují se poruchy růstu vlasů a snižuje se i tvorba červených krvinek. Nejvíce je obsažen v mléce, luštěninách a droždí.

Vitamin B 12 (kobalamin)

– jeho nedostatek zapřičiňuje chudokrevnost. Hojně se vyskytuje v luštěninách a tvrdých sýrech.

Vitamin PP (nikotinamid)

– nedostatek se projevuje záněty v trávicím ústrojí. Pokud je ho ale nadbytek, šedivějí nám prý méně vlasy. Nejvíce je obsažen v mléce, hovězím mase a rajčatech.

Vitamin C (kyselina askorbová)

– jeho nedostatek se projevuje únavou a špatnou náladou. Nejvíce je obsažen v citrusových plodech, šípkách, zelí, rajčatech, v paprikách, kde se nalézá ve velkém množství. Nesmí ale přijít do styku se železem a mědí. Také vysoké teploty, louhování a dlouhodobé skladování mu nesvědčí.

Vitamin D (kalciferly)

– jeho nedostatek způsobuje řídnutí kostí. Je-li kůže ozářena slunečními paprsky, dokáže si lidské tělo vitamin D vyrobit samo. Proto je vhodné mírné opalování a to v místech, kde není smog a popílek. Vitamin D je nejvíce obsažen v mléce, mléčných výrobcích a rybím tuku.

Vitamin E (totkoferoly)

– u těhotných žen se tento nedostatek vitaminu projevuje sníženou schopností donosit plod. U mužů a žen zvyšuje svalovou sílu. Nejbohatším zdrojem vitaminu E jsou ořechy, semínka a obilné klíčky

Vitamin K (fylochinon)

– jeho nedostatek se v lidském těle projevuje špatnou srážlivostí krve. je hlavně obsažen v bramborách, mrkvi a rajských jablíčkách.

Vitamin H (biotin)

– jeho nedostatek vede k některým kožním onemocněním. Jeho největším zdrojem je mléko a droždí.

Vitaminizace

– přidávání a obohacování potravin, jež jsou v běžné technologii ochuzovány o přirozené vitaminy. Obvykle se používají syntetické preparáty.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy