REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O vitamínech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vitamín A, vitamín B, B2, B5, B6, B12 …


Vitamin A

– je nutný ke správnému vidění a k uchování zdravých sliznic. Nejbohatším zdrojem je rybí tuk, mléko, sýry a zelenina. Některé druhy zelenin obsahují i tzv. provitamin A. ten se nachází především v mrkvi, rajských jablíčkách, šípkách, hlávkovém salátu. Oba vitaminy jsou vysoce citlivé na vysoké teploty, při kterých se ničí.

Vitamin B1 (thiamin)

– pomáhá udržovat správnou činnost naší nervové soustavy. Jeho nedostatek se projevuje nechutenstvím, nespavostí, bolestmi hlavy a lýtek. Nejvíce se vyskytuje v kvasnicích ( droždí ), luštěninách, mase a tmavé í mouce.

Vitamin B 2 (riboflovin)

– má vliv na vzhled naší kůže. Nedostatek tohoto vitaminu zvláště způsobuje trhlinky v ústních koutcích. je obsažen v mléce, luštěninách, vejcích a kvasnicích.

Vitamin B 5 (kyselina pantothenová)

– se nejvíce vyskytuje v kvasnicích, obilních klíčcích, luštěninách, vejcích a játrech.

Vitamin B 6 (pyidoxin)

– je důležitý pro růst vlasů, je-li ho nedostatek objevují se poruchy růstu vlasů a snižuje se i tvorba červených krvinek. Nejvíce je obsažen v mléce, luštěninách a droždí.

Vitamin B 12 (kobalamin)

– jeho nedostatek zapřičiňuje chudokrevnost. Hojně se vyskytuje v luštěninách a tvrdých sýrech.

Vitamin PP (nikotinamid)

– nedostatek se projevuje záněty v trávicím ústrojí. Pokud je ho ale nadbytek, šedivějí nám prý méně vlasy. Nejvíce je obsažen v mléce, hovězím mase a rajčatech.

Vitamin C (kyselina askorbová)

– jeho nedostatek se projevuje únavou a špatnou náladou. Nejvíce je obsažen v citrusových plodech, šípkách, zelí, rajčatech, v paprikách, kde se nalézá ve velkém množství. Nesmí ale přijít do styku se železem a mědí. Také vysoké teploty, louhování a dlouhodobé skladování mu nesvědčí.

Vitamin D (kalciferly)

– jeho nedostatek způsobuje řídnutí kostí. Je-li kůže ozářena slunečními paprsky, dokáže si lidské tělo vitamin D vyrobit samo. Proto je vhodné mírné opalování a to v místech, kde není smog a popílek. Vitamin D je nejvíce obsažen v mléce, mléčných výrobcích a rybím tuku.

Vitamin E (totkoferoly)

– u těhotných žen se tento nedostatek vitaminu projevuje sníženou schopností donosit plod. U mužů a žen zvyšuje svalovou sílu. Nejbohatším zdrojem vitaminu E jsou ořechy, semínka a obilné klíčky

Vitamin K (fylochinon)

– jeho nedostatek se v lidském těle projevuje špatnou srážlivostí krve. je hlavně obsažen v bramborách, mrkvi a rajských jablíčkách.

Vitamin H (biotin)

– jeho nedostatek vede k některým kožním onemocněním. Jeho největším zdrojem je mléko a droždí.

Vitaminizace

– přidávání a obohacování potravin, jež jsou v běžné technologii ochuzovány o přirozené vitaminy. Obvykle se používají syntetické preparáty.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy