REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O vitamínech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vitamín A, vitamín B, B2, B5, B6, B12 …


Vitamin A

– je nutný ke správnému vidění a k uchování zdravých sliznic. Nejbohatším zdrojem je rybí tuk, mléko, sýry a zelenina. Některé druhy zelenin obsahují i tzv. provitamin A. ten se nachází především v mrkvi, rajských jablíčkách, šípkách, hlávkovém salátu. Oba vitaminy jsou vysoce citlivé na vysoké teploty, při kterých se ničí.

Vitamin B1 (thiamin)

– pomáhá udržovat správnou činnost naší nervové soustavy. Jeho nedostatek se projevuje nechutenstvím, nespavostí, bolestmi hlavy a lýtek. Nejvíce se vyskytuje v kvasnicích ( droždí ), luštěninách, mase a tmavé í mouce.

Vitamin B 2 (riboflovin)

– má vliv na vzhled naší kůže. Nedostatek tohoto vitaminu zvláště způsobuje trhlinky v ústních koutcích. je obsažen v mléce, luštěninách, vejcích a kvasnicích.

Vitamin B 5 (kyselina pantothenová)

– se nejvíce vyskytuje v kvasnicích, obilních klíčcích, luštěninách, vejcích a játrech.

Vitamin B 6 (pyidoxin)

– je důležitý pro růst vlasů, je-li ho nedostatek objevují se poruchy růstu vlasů a snižuje se i tvorba červených krvinek. Nejvíce je obsažen v mléce, luštěninách a droždí.

Vitamin B 12 (kobalamin)

– jeho nedostatek zapřičiňuje chudokrevnost. Hojně se vyskytuje v luštěninách a tvrdých sýrech.

Vitamin PP (nikotinamid)

– nedostatek se projevuje záněty v trávicím ústrojí. Pokud je ho ale nadbytek, šedivějí nám prý méně vlasy. Nejvíce je obsažen v mléce, hovězím mase a rajčatech.

Vitamin C (kyselina askorbová)

– jeho nedostatek se projevuje únavou a špatnou náladou. Nejvíce je obsažen v citrusových plodech, šípkách, zelí, rajčatech, v paprikách, kde se nalézá ve velkém množství. Nesmí ale přijít do styku se železem a mědí. Také vysoké teploty, louhování a dlouhodobé skladování mu nesvědčí.

Vitamin D (kalciferly)

– jeho nedostatek způsobuje řídnutí kostí. Je-li kůže ozářena slunečními paprsky, dokáže si lidské tělo vitamin D vyrobit samo. Proto je vhodné mírné opalování a to v místech, kde není smog a popílek. Vitamin D je nejvíce obsažen v mléce, mléčných výrobcích a rybím tuku.

Vitamin E (totkoferoly)

– u těhotných žen se tento nedostatek vitaminu projevuje sníženou schopností donosit plod. U mužů a žen zvyšuje svalovou sílu. Nejbohatším zdrojem vitaminu E jsou ořechy, semínka a obilné klíčky

Vitamin K (fylochinon)

– jeho nedostatek se v lidském těle projevuje špatnou srážlivostí krve. je hlavně obsažen v bramborách, mrkvi a rajských jablíčkách.

Vitamin H (biotin)

– jeho nedostatek vede k některým kožním onemocněním. Jeho největším zdrojem je mléko a droždí.

Vitaminizace

– přidávání a obohacování potravin, jež jsou v běžné technologii ochuzovány o přirozené vitaminy. Obvykle se používají syntetické preparáty.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy