REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Něco o rýži

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

rýží můžeme odstranit vlhkost soli. Stačí dát do skleničky několik zrnek rýže a sůl bude vždy suchá …


Kolik druhů rýže se konzumuje?

Rýže patna je bílá, neslepuje se, je loupaná a dlouhozrnná. Perboiled se konzumuje hlavně v USA, je předvařená v páře a obsahuje minerální látky a vitaminy a je loupaná. Předvařená rýže má tu výhodu, že ji nemusíme přebírat a stačí několik minut podle návodu k její přípravě. Mléčná rýže obsahuje mnoho škrobu, uvaří se doměkka a lepí se. Je vhodná pro přípravu sladkých nákypů. V Itálii se používá rýže Avorio hlavně na rizota, je loupaná, vaří se naměkko a lepí se. Přírodní rýže je neloupaná a tmavší. Obsahuje více minerálů a vitaminů než rýže loupaná a také dlouhým skladováním žlukne. Musí se déle vařit. Bio-rýže by měla být připravena bez umělých hnojiv. Je neloupaná. Zlomková rýže je loupaná a jsou to zrnka polámaná a při vaření se z ní vyluhuje mnoho škrobu. Je vhodná na nákypy a rizota.

Rady a tipy:

  • Přidáme-li do rýže, kterou dusíme (nebo vaříme), trochu citrónové šťávy, zůstane bílá a nelepí se. Rýže je velmi cenná pro dietetické účinky. Je lehce stravitelná a patří k několika málo potravinám, které nezpůsobují plynatost. Rozvařená rýže dává slizový odvar a tak se úspěšně uplatňuje i v dětské léčebné výživě. Před upotřebením rýži vždy přebereme, vypereme a ještě spaříme vařící vodou.
  • Rýží můžeme odstranit vlhkost soli. Stačí dát do skleničky několik zrnek rýže a sůl bude vždy suchá.
  • Rýžová moučka je moučka škrobová. Používá se stejným způsobem jako bramborová moučka solamyl. Ze zbytků rýže můžeme připravit rýžové škubánky. Rýži polijeme trochou mléka a umícháme v teplou kaši. Lžící namočenou do horkého tuku vykrajujeme škubánky, které hned klademe na talíře. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem, sekanou petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme se zeleninovým salátem.
  • Uvařenou rýži prolijeme studenou vodou, aby se dál nevařila a nebyla z ní rozvařením kaše.
  • Vždy sypká a bílá dušená rýže: Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citrónové šťávy.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy