… rýží můžeme odstranit vlhkost soli. Stačí dát do skleničky několik zrnek rýže a sůl bude vždy suchá …
Kolik druhů rýže se konzumuje?
Rýže patna je bílá, neslepuje se, je loupaná a dlouhozrnná. Perboiled se konzumuje hlavně v USA, je předvařená v páře a obsahuje minerální látky a vitaminy a je loupaná. Předvařená rýže má tu výhodu, že ji nemusíme přebírat a stačí několik minut podle návodu k její přípravě. Mléčná rýže obsahuje mnoho škrobu, uvaří se doměkka a lepí se. Je vhodná pro přípravu sladkých nákypů. V Itálii se používá rýže Avorio hlavně na rizota, je loupaná, vaří se naměkko a lepí se. Přírodní rýže je neloupaná a tmavší. Obsahuje více minerálů a vitaminů než rýže loupaná a také dlouhým skladováním žlukne. Musí se déle vařit. Bio-rýže by měla být připravena bez umělých hnojiv. Je neloupaná. Zlomková rýže je loupaná a jsou to zrnka polámaná a při vaření se z ní vyluhuje mnoho škrobu. Je vhodná na nákypy a rizota.
Rady a tipy:
- Přidáme-li do rýže, kterou dusíme (nebo vaříme), trochu citrónové šťávy, zůstane bílá a nelepí se. Rýže je velmi cenná pro dietetické účinky. Je lehce stravitelná a patří k několika málo potravinám, které nezpůsobují plynatost. Rozvařená rýže dává slizový odvar a tak se úspěšně uplatňuje i v dětské léčebné výživě. Před upotřebením rýži vždy přebereme, vypereme a ještě spaříme vařící vodou.
- Rýží můžeme odstranit vlhkost soli. Stačí dát do skleničky několik zrnek rýže a sůl bude vždy suchá.
- Rýžová moučka je moučka škrobová. Používá se stejným způsobem jako bramborová moučka solamyl. Ze zbytků rýže můžeme připravit rýžové škubánky. Rýži polijeme trochou mléka a umícháme v teplou kaši. Lžící namočenou do horkého tuku vykrajujeme škubánky, které hned klademe na talíře. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem, sekanou petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme se zeleninovým salátem.
- Uvařenou rýži prolijeme studenou vodou, aby se dál nevařila a nebyla z ní rozvařením kaše.
- Vždy sypká a bílá dušená rýže: Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citrónové šťávy.
Autor: Jaroslav Vašák