REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Něco o rýži

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

rýží můžeme odstranit vlhkost soli. Stačí dát do skleničky několik zrnek rýže a sůl bude vždy suchá …


Kolik druhů rýže se konzumuje?

Rýže patna je bílá, neslepuje se, je loupaná a dlouhozrnná. Perboiled se konzumuje hlavně v USA, je předvařená v páře a obsahuje minerální látky a vitaminy a je loupaná. Předvařená rýže má tu výhodu, že ji nemusíme přebírat a stačí několik minut podle návodu k její přípravě. Mléčná rýže obsahuje mnoho škrobu, uvaří se doměkka a lepí se. Je vhodná pro přípravu sladkých nákypů. V Itálii se používá rýže Avorio hlavně na rizota, je loupaná, vaří se naměkko a lepí se. Přírodní rýže je neloupaná a tmavší. Obsahuje více minerálů a vitaminů než rýže loupaná a také dlouhým skladováním žlukne. Musí se déle vařit. Bio-rýže by měla být připravena bez umělých hnojiv. Je neloupaná. Zlomková rýže je loupaná a jsou to zrnka polámaná a při vaření se z ní vyluhuje mnoho škrobu. Je vhodná na nákypy a rizota.

Rady a tipy:

  • Přidáme-li do rýže, kterou dusíme (nebo vaříme), trochu citrónové šťávy, zůstane bílá a nelepí se. Rýže je velmi cenná pro dietetické účinky. Je lehce stravitelná a patří k několika málo potravinám, které nezpůsobují plynatost. Rozvařená rýže dává slizový odvar a tak se úspěšně uplatňuje i v dětské léčebné výživě. Před upotřebením rýži vždy přebereme, vypereme a ještě spaříme vařící vodou.
  • Rýží můžeme odstranit vlhkost soli. Stačí dát do skleničky několik zrnek rýže a sůl bude vždy suchá.
  • Rýžová moučka je moučka škrobová. Používá se stejným způsobem jako bramborová moučka solamyl. Ze zbytků rýže můžeme připravit rýžové škubánky. Rýži polijeme trochou mléka a umícháme v teplou kaši. Lžící namočenou do horkého tuku vykrajujeme škubánky, které hned klademe na talíře. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem, sekanou petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme se zeleninovým salátem.
  • Uvařenou rýži prolijeme studenou vodou, aby se dál nevařila a nebyla z ní rozvařením kaše.
  • Vždy sypká a bílá dušená rýže: Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citrónové šťávy.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy