REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nechte své střevo odpočinout, vrhněte se na novoroční detox!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jako jsou oči oknem do duše, tak střevo je branou do těla. Vstřebává se v něm většina živin, a tak se i jemná disbalance může projevit nepříjemnými pocity, únavou nebo problémy s pokožkou. A po svátcích plných výborného, ale také těžkého jídla tím spíš. Odlehčete jídelníčku, ulevíte tím svému trávení.


Není vhodnější chvílí na očistu těla, než začátek roku, kdy jsou předsevzetí ještě stále vlažná. Pokud jste si po maratonu svátečních návštěv stoupli na váhu, jistě víte, že takovou nerozvážnost už nikdy neuděláte. Vážení ani přežírání. Kde ale začít, když dieta není zrovna vaše oblíbené slovo?

 

 

1)Vynechte těžká jídla

Maso, smetanové omáčky a knedlíky teď pro vás budou chvíli passé. Ale nevěšte hlavu, najdete si spoustu favoritů i mezi zdravým jídlem. Záleží jen na vás, jak moc striktní budete. Celý půst je o tom, že dáte tělu prostor se pročistit. Čas, kdy si odpočine od náročně stravitelných potravin a bude se tak věnovat vlastní regeneraci. Vynecháním masa odlehčíte ledvinám i játrům, přispějete ke snížení krevního tlaku a cholesterolu.

 

2)Doplňte minerály

Během svátků do sebe dostaneme velké množství sodíku, a tak je leden nejvhodnější dobou, kdy se zaměřit hlavně na další minerály a živiny. Vápník, fosfor, B-komplex a antioxidanty, to vše a mnohem víc jako třeba velmi prospěšnou vlákninu čistící střeva najdete v luštěninách.

 

3)Zapomeňte na cukry, ty rafinované

Rafinované cukry nejsou ani zdaleka tak super, jako třeba rafinovaná elegance. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou bílého cukru plné. Nakupujte základní suroviny a vařte si. Tak budete přesně vědět, kolik cukru i soli jste použili.

 

4)Vsaďte na klíčení

Sehnat v zimě dobrou čerstvou zeleninu a ovoce je téměř nadlidský úkol. Jednoduchým způsobem, jak do sebe dostat spoustu vitamínů a minerálů je klíčení. Pořiďte si mungo, čočku nebo cizrnu a můžete začít.

 

5)Blahodárné kvašení

Boom kvašení je znát z celého světa, přičemž u nás jsou nejznámější okurky a zelí. Dejte této kysané pochoutce prostor okouzlit vás i jindy, než jen u knedlíku s kachnou, určitě nebudete litovat. A stejně tak vaše zdraví. Kvašené potraviny dokáží stabilizovat krevní tlak a cukr a údajně zvyšují také libido.

 

TIP – Ochutnejte cizrnu Menu Gold

Nenadýmavá luštěnina vhodná pro celiaky. To je cizrna, jinak také římský hrách. Vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E pomáhají správné funkci obranných mechanismů těla. Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy. Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování. Také obsahuje cholin, který hraje důležitou roli ve správném vývoji mozku a nervového systéme.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 38,90 Kč, www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy