REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Naučte se grilovat. Krok za krokem k tomu nejlepšímu steaku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přestože grilování nepatří k té nejsložitější kulinářské disciplíně, existuje několik zásad, které váš steak posunou o několik úrovní výše. Pokud jste se doposud domnívali, že největší díl práce odvedete vy před rozpáleným grilem s obracečkou v ruce, nenechte se mýlit. Cesta k přípravě toho nejlepšího steaku totiž začíná už při výběru masa.


Správně rozehřátý gril, vyzrálý kus masa či vhodné dochucení jsou pravděpodobně nejdůležitější kroky při přípravě hovězího na ohni, často ale bývají zároveň největším kamenem úrazu. Přitom stačí dodržet pár zásad, a lahodným steakem potěšíte tchýni i přátele.

 

 

Původ je klíčový

Pro kvalitní kousek masa vyrazte ideálně na bio farmu. Tam máte totiž záruku, že maso na steaky pochází z plemene, které je k tomu určené. Dalším důležitým prvkem je způsob chovu, výkrm a zpracování zvířete. Pastevní způsob chovu, který je nedílnou součástí ekologického zemědělství a s tím související produkce biopotravin, přispívá k větší hodnotnosti masa, steaky jsou pak křehké a lahodné. Skot se na pastvině volně pohybuje, což ovlivňuje nejen jeho celkovou pohodu, ale právě i strukturu masa. Ekologické zemědělství je navíc environmentálně prospěšné, pomáhá zachovávat v dobrém stavu půdní a vodní systém. Takový kousek hovězího bude zaručeně chutnat vám i přírodě. V obchodě kvalitní bio maso poznáte jednoduše dle loga biolistu či biozebry.

 

Čím vyzrálejší, tím lepší

Tato přímá úměra platí u steaků dvojnásob. Čerstvost vyhledávejte především u zeleniny, ale co se týče masa, opravdu chutný kousek bývá zpravidla ten starší. Dostatečně vyzrálé maso seženete právě na bio farmách. Za nejlahodnější je považovaná jalovice stará do 30 měsíců, na pomyslném žebříčku hned za ní se nachází mladý býček starý 18 až 22 měsíců.

 

Na marinádu zapomeňte

Směs oleje, grilovacího koření, cibule a česneku v různých obměnách steaku spíše uškodí. Přirozenou chuť masa totiž marinádou zcela přebijete, což by byla u zralého kousku velká škoda, je totiž vynikající sám o sobě. Pokud jej ale přece jen chcete nějak dochutit, vystačíte si s olivovým olejem, solí a pepřem.

 

Rozpalte to

Před grilováním vyndejte maso z lednice a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu, třeba i celý den. Pokud máte připravený vyzrálý a díky tomu velmi křehký steak, byla by škoda jej o tuto vlastnost připravit nedostatečně rozpáleným grilem. Na povrchu se totiž neudělá krusta a stupeň propečení se odhaduje velmi obtížně, maso se tak snadno vysuší a vám zbyde podrážka. Gril je proto vhodné ze začátku rozpálit a až se hovězí zatáhne, žár ztlumit a opékat spíše nad žhavými uhlíky než nad přímým plamenem.

 

Hurá na rošt

Dva až tři centimetry tlusté plátky lehce potřete olejem a vložte na rozpálený gril. Až se steak po chvilce zatáhne a pustí od povrchu, otočte jej. Doba propékání záleží na tom, co máte rádi. Rare úprava vyžaduje dvě až tři minuty z každé strany, pro medium platí tři až čtyři. Maso by mělo zůstat šťavnaté, a proto k obracení využijte grilovací kleště, napichováním byste o chutnou šťávu přišli.

 

Nechte maso odpočinout

Chcete-li si pochutnat na šťavnatém mase, musíte na chvilku ovládnout svoji chuť a maso poté, co jej vyndáte z grilu, nechat několik minut odpočívat – ideálně zakryté nebo např. v alobalu. Díky tomu se šťáva v mase rovnoměrně rozprostře a nevyteče všechna ven při prvním zaříznutí nože.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy