REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Naučte se grilovat. Krok za krokem k tomu nejlepšímu steaku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přestože grilování nepatří k té nejsložitější kulinářské disciplíně, existuje několik zásad, které váš steak posunou o několik úrovní výše. Pokud jste se doposud domnívali, že největší díl práce odvedete vy před rozpáleným grilem s obracečkou v ruce, nenechte se mýlit. Cesta k přípravě toho nejlepšího steaku totiž začíná už při výběru masa.


Správně rozehřátý gril, vyzrálý kus masa či vhodné dochucení jsou pravděpodobně nejdůležitější kroky při přípravě hovězího na ohni, často ale bývají zároveň největším kamenem úrazu. Přitom stačí dodržet pár zásad, a lahodným steakem potěšíte tchýni i přátele.

 

 

Původ je klíčový

Pro kvalitní kousek masa vyrazte ideálně na bio farmu. Tam máte totiž záruku, že maso na steaky pochází z plemene, které je k tomu určené. Dalším důležitým prvkem je způsob chovu, výkrm a zpracování zvířete. Pastevní způsob chovu, který je nedílnou součástí ekologického zemědělství a s tím související produkce biopotravin, přispívá k větší hodnotnosti masa, steaky jsou pak křehké a lahodné. Skot se na pastvině volně pohybuje, což ovlivňuje nejen jeho celkovou pohodu, ale právě i strukturu masa. Ekologické zemědělství je navíc environmentálně prospěšné, pomáhá zachovávat v dobrém stavu půdní a vodní systém. Takový kousek hovězího bude zaručeně chutnat vám i přírodě. V obchodě kvalitní bio maso poznáte jednoduše dle loga biolistu či biozebry.

 

Čím vyzrálejší, tím lepší

Tato přímá úměra platí u steaků dvojnásob. Čerstvost vyhledávejte především u zeleniny, ale co se týče masa, opravdu chutný kousek bývá zpravidla ten starší. Dostatečně vyzrálé maso seženete právě na bio farmách. Za nejlahodnější je považovaná jalovice stará do 30 měsíců, na pomyslném žebříčku hned za ní se nachází mladý býček starý 18 až 22 měsíců.

 

Na marinádu zapomeňte

Směs oleje, grilovacího koření, cibule a česneku v různých obměnách steaku spíše uškodí. Přirozenou chuť masa totiž marinádou zcela přebijete, což by byla u zralého kousku velká škoda, je totiž vynikající sám o sobě. Pokud jej ale přece jen chcete nějak dochutit, vystačíte si s olivovým olejem, solí a pepřem.

 

Rozpalte to

Před grilováním vyndejte maso z lednice a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu, třeba i celý den. Pokud máte připravený vyzrálý a díky tomu velmi křehký steak, byla by škoda jej o tuto vlastnost připravit nedostatečně rozpáleným grilem. Na povrchu se totiž neudělá krusta a stupeň propečení se odhaduje velmi obtížně, maso se tak snadno vysuší a vám zbyde podrážka. Gril je proto vhodné ze začátku rozpálit a až se hovězí zatáhne, žár ztlumit a opékat spíše nad žhavými uhlíky než nad přímým plamenem.

 

Hurá na rošt

Dva až tři centimetry tlusté plátky lehce potřete olejem a vložte na rozpálený gril. Až se steak po chvilce zatáhne a pustí od povrchu, otočte jej. Doba propékání záleží na tom, co máte rádi. Rare úprava vyžaduje dvě až tři minuty z každé strany, pro medium platí tři až čtyři. Maso by mělo zůstat šťavnaté, a proto k obracení využijte grilovací kleště, napichováním byste o chutnou šťávu přišli.

 

Nechte maso odpočinout

Chcete-li si pochutnat na šťavnatém mase, musíte na chvilku ovládnout svoji chuť a maso poté, co jej vyndáte z grilu, nechat několik minut odpočívat – ideálně zakryté nebo např. v alobalu. Díky tomu se šťáva v mase rovnoměrně rozprostře a nevyteče všechna ven při prvním zaříznutí nože.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy