REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

NASTARTUJTE VÝHRY S KLASÁČKEM! Nová soutěž na podporu kvalitních potravin právě začíná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Začíná další spotřebitelská soutěž Státního zemědělského intervenčního fondu „NASTARTUJTE VÝHRY S KLASÁČKEM!“. Jejím cílem je podpořit osvětu a konzumaci kvalitních potravin. Hlavní výhrou jsou tři automobily značky Škoda Scala Ambition, ale ani ostatní soutěžící nepřijdou zkrátka.


Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spouští další velkou spotřebitelskou soutěž, ve které už tradičně hrají prim kvalitní potraviny. Od 4. listopadu 2019 do 2. února 2020 se mohou zapojit všichni příznivci následujících značek: KLASA, Regionální potravina, BIO „zebra“ (produkt ekologického zemědělství), BIO „list“ (evropské logo pro ekologickou produkci), Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP), Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR, Česká potravina nebo Česká cechovní norma. Co budou k soutěži potřebovat? Nůžky, lepidlo a dobrý vztah k oceněným potravinám. Samozřejmě také štěstí, ale vzhledem k tomu, že vedle hlavních výher je ještě plno dalších, pravděpodobnost, že soutěžící některou získá, je opravdu velká.

 

 

Cílem soutěže je podpořit osvětu, motivovat k nákupu a spotřebě prověřených kvalitních potravin a seznámit spotřebitele s tím, jak jednoduše pozná kvalitu, která se mu vyplatí. Mohlo by se zdát, že vystřihování a lepení log už není v dnešní době „in“, opak je však pravdou. Loňská soutěž založená na stejném principu je toho důkazem. Počet soutěžících byl totiž rekordní. Ti v průběhu 13 týdnů zaslali celkem 225 579 platných herních karet. Díky soutěži se koupilo více než 6 700 000 potravin s některým z uvedených log kvality v celkové odhadované hodnotě minimálně 175 205 000 Kč.

Nakupujte kvalitní potraviny a rozjeďte to ve velkém. Zlatým hřebem soutěže budou tři automobily, ale i ostatní hodnotné ceny určitě potěší. Stačí vyplnit a zaslat hrací kartu se 40 logy kvalitních potravin a výhra je na dosah. Posuďte sami:

Hlavní výhra: Na tři šťastlivce čeká Škoda Scala Ambition 1,0 TSI 85 kW včetně sady zimních pneumatik.

Speciální výhry: Při losování hlavních výher budou současně vylosováni tři soutěžící, kteří obdrží poukázky do obchodního řetězce dle vlastního výběru v hodnotě 3 000 Kč, 6 000 Kč a 9 000 Kč.

Týdenní výhra: Každý týden se bude losovat jeden výherce, který získá drobné kuchyňské spotřebiče nebo doplňky dle výběru v hodnotě 2 500 Kč. Tuto částku lze zdvojnásobit, pokud soutěžící správně odpoví na 3 otázky promo týmu a maskotu Klasáčkovi. Celkem si tedy soutěžící může vybrat zboží v úhrnné hodnotě až 5 000 Kč.

Základní výhra: Prvních 50 tisíc soutěžících obdrží drobné kuchyňské předměty.

Nákup kvalitních potravin je jednoduše výhra.

Více informací k soutěži a herní karty najdete na www.akademiekvality.cz.

 

Informace o značkách, jejichž loga jsou zařazena do soutěže:

KLASA

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku na obalech 913 produktů od 224 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

 

Regionální potravina

Již deset let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z 516 výrobků od 365 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

BIO Produkt ekologického zemědělství

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

 

Ekologická produkce

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

 

Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)

Jedná se o značení Evropské unie. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označení původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
 

České cechovní normy

Cechovní normy zaručují kvalitu potravin tak, že určují povinné, přípustné a nepřípustné složky. Omezují například používání přídatných látek, nabízí masné výrobky s vyšším obsahem masa nebo preferují používání kvasů u pekařských výrobků. Kompletní informace najdete na www.cechovninormy.cz.

 

Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou

Značka vznikla v roce 2011, aby usnadnila orientaci spotřebitelů v původu zboží, a garantuje maximální možný podíl zapojení domácích výrobců a dodavatelů. Užívání značky “Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR” na potravinářském výrobku povoluje prezident PK ČR po předchozím schválení výkonnou radou PK ČR.

 

Česká potravina

Logem s českou vlajkou a nápisem „Česká potravina“ nebo jen slovy „Česká potravina“ si mohou potravináři dobrovolně označit své výrobky, pokud splní dvě základní podmínky: Místo výroby v České republice a stanovený podíl českých surovin. Je to tedy značka odkazující na místo původu potraviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy