REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Náplavkőőő: festival maďarských chutí okoření druhý zářijový víkend v Praze na Náplavce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem? Pálí čabajka? A uherák? Co dávají v Maďarsku na langoš? V čem spočívá kouzlo tokajského? A co s tím má společného Rubikova kostka? Gastronomický a kulturní festival Náplavkőőő nabídne od 13. do 15. září na pražské Náplavce nejautentičtější chutě a vůně Maďarska. A ano, bude i divoký čardáš!


Festival Náplavkőőő proběhne v pátek (13. 9.) od 13 do 22 hod., v sobotu (14. 9.) od 10 do 22 hod. a v neděli (15. 9.) od 10 do 16 hod. Těšit se můžete na bezmála 40 stánků, které budou nabízet teplé i studené delikatesy, koření, víno a další ukázky maďarské gastronomie a kultury v té nejautentičtější podobě. Zúčastní se výhradně držitelé značky Hungarikum, která garantuje, že vše, co na místě ochutnáte nebo uvidíte, bude opravdové jako v Maďarsku. Na Náplavkőőő nebude žádné vstupné, platit se bude jen útrata u jednotlivých stánků (přes Qerko i bezhotovostně).

 

 

„Do Prahy přivezeme úžasný svět chutí a melodií, kvůli kterému Češi s radostí jezdí nejenom do Budapešti. Návštěvníkům představíme řadu autentických maďarských jídel. Kromě tradičního guláše a perkeltu mohou ochutnat i nové a jedinečné chutě. Chybět nebudou ani naše vynikající vína, která reprezentují všech devět maďarských vinařských oblastí. V rámci programu vystoupí temperamentní maďarské kapely a bude také přehlídka maďarského folklorního umění,“ přiblížila festival Hajnal Kassai, ředitelka pořádajícího Lisztova institutu a dodala: „program máme přichystaný samozřejmě i pro rodiny s dětmi.“

Rok 2024 je také rokem Rubikovy kostky. Tento světoznámý a velmi populární hlavolam vynalezl maďarský sochař a architekt Ernő Rubik v roce 1974, takže letos slaví 50. výročí. Hraví návštěvníci se mohou zúčastnit soutěže v jejím skládání. Lákavou hlavní cenou bude Rubikova kostka podepsaná samotným vynálezcem.

Na festivalu budou představeny také nejatraktivnější a dobře dostupné turistické cíle v Maďarsku, jakými jsou Budapešť, Balaton a proslulé lázně. Náplavkőőő tak poslouží i jako chutná pozvánka do Maďarska nejen za skvělou gastronomií.

Akci pořádá Lisztův institut – Maďarské kulturní centrum v Praze, který je nejvýznamnějším zprostředkovatelem maďarské kultury, vzdělávání a vědy v České republice. Jeho cílem je představovat bohaté maďarské kulturní dědictví české veřejnosti a zde žijící maďarské komunitě a upevňovat jejich vztahy.

Seznámit se se značkou Hungarikum a naladit se na Náplavku bude možné už v předstihu. Od 4. září do 2. října se totiž v Lisztově institutu koná putovní výstava Hungarika kolem světa. Hungarikum je komplexní termín, který zahrnuje klíčové prvky maďarské kultury v širším smyslu slova od gastronomie, přes umění až třeba po maďarské psí plemeno. Toto označení také ponesou všechny stánky na Náplavce.

Festival Náplavkőőő se koná v rámci maďarského předsednictví Rady EU (1. 7. – 31. 12. 2024). Záštitu nad ním převzalo Maďarské velvyslanectví v Praze a starosta Prahy 2 Jan Koreska. Hlavním partnerem festivalu je společnost innogy Česká republika.

Doprovodný program festivalu

Více na Facebooku nebo na Instagramu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými. Dýně totiž můžete využít mnoha způsoby – od dekorací až po lahodné výtvory v kuchyni. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.