REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nadúroda zeleniny? Zavařte, co můžete!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Připravit nálev podle receptu od babičky, vymýt sklenice, oprat okurky… Pokud máte zahrádku, pravděpodobně se u vás alespoň část léta nese ve znamení zavařování. A i když si možná každý rok říkáte, že příště už tolik sklenic zavařovat nebudete, v zimě pak železnou zásobu určitě oceníte. Zavařit navíc můžete téměř všechny druhy zeleniny – zkuste letos některý z méně tradičních druhů.


Zavařování je skvělý způsob, jak elegantně zpracovat přebytky ze zahrady a zároveň si na dlouhé zimní měsíce uchovat zásoby vitamínů. Velkou výhodou domácího zavařování je také to, že máte přesný přehled o tom, jakou zeleninu zpracováváte a co do sklenic přidáváte. Vyhnete se tak zklamání z chuti kupovaných sterilovaných konzerv a můžete si tak třeba sterilované okurky vyladit přesně podle svojí chuti. „Základem u zavařování je vždy kvalitní zelenina – zpracováváme jen čerstvé plody, bez známek poškození či počínající hniloby. Pokud se rozhodneme zavařit kupovanou zeleninu, je vhodné dát přednost té z kontrolované produkce, třeba v podobě BIO nebo cenově přívětivější a neméně kvalitní IPZ zeleniny,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz  

 

 

A jaké druhy zeleniny zavařit?

Zavařit můžete drtivou většinu zeleniny, kterou doma pěstujete. Nemusíte se přitom držet jen „jednodruhových“ sklenic – popusťte uzdu fantazii a zkuste nakombinovat různé druhy dohromady, připravit si vlastní čatní, směsi na lečo či do salátů. Kromě receptů a nápadů už stačí jen čistá víčka a sklenice, zavařovací hrnec, trocha času, a zavařování může začít.

 

Rajčata

Na slunci uzrálá rajčata se nedají s dováženou produkcí srovnat. Co ale dělat, když je nestíháte sníst? Uchovejte je na zimu. Zralá a nepoškozená rajčata operte, nakrájejte na poloviny a naskládejte do sklenic. Zalijte vodou, osolte a sterilujte při 80 °C asi 20 minut. Rajčata výrazněji nedochucujte, ať je můžete využít na více způsobů – třeba do těstovin, omáček nebo na domácí pizzu.

 

Cuketa

Cuket se většinou urodí v krátké době velké množství, a tak existuje i nespočet receptů na jejich využití. Výhodou je univerzální chuť, díky které lze cuketu přidat do slaných i sladkých jídel, a směle ji můžete také zavařit. Vyberte menší a mladé plody cca do 20 cm, které neobsahují mnoho semen a nejsou hořké. Cuketu nakrájejte na malé špalíčky a ty pak zavařte obdobně jako okurky.

 

Květák

Odolal váš domácí květák nájezdům škůdců a nevíte, co s přebytky? Nebo se vám podařilo nakoupit větší množství za výhodnou cenu? Růžičky jednoduše operte, povařte dvě minuty ve vodě s citronem a poté zavařte. Využít můžete stejný nálev i postup jako u klasických okurek. Nakládaný květák vynikne třeba jako chutná příloha k masovým pokrmům, ale hodí se i do salátů.

 

Dýně

Dýně umí přinést opravdu bohatou úrodu, kterou většinou nemáme šanci spotřebovat. Asi nejoblíbenější odrůda Hokkaidó vynikne v polévkách, rizotu i ve sladkých dezertech, a hodí se i k zavaření. „Z dýně si můžete připravit i chutné čatní. Na oleji osmahněte dva stroužky česneku, pět cibulí nakrájených nadrobno a přidejte cca 1,5 kg dýně nakrájené na kostičky. Dochuťte mletým zázvorem, římským kmínem, chilli papričkou a sójovou omáčkou. Duste půl hodiny, poté přidejte rajský protlak a povařte. Čatní sterilujte při 75 °C asi deset minut,“ Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz

 

Cibulky

Máte rádi malé pikantní cibulky? Připravte si je jednoduše doma a získáte tak zdravější variantu večerního mlsání. Malé cibulky nejprve krátce povařte ve vodě s kyselinou citronovou, aby si zachovaly svou barvu. Poté jimi naplňte sklenice a přidejte klasický „okurkový“ nálev, následně sterilujte při 80 °C asi půl hodiny. Zavařit můžete i klasickou cibuli, tu je však třeba nakrájet na plátky.

 

Ředkvičky

Do salátů, k masu nebo jen tak – pokud jste ještě nezkoušeli nakládané ředkvičky, měli byste to napravit, protože jejich chuť vás mile překvapí. Na nálev budete potřebovat vodu, ocet, cukr, sůl, pepř a hořčičné semínko – vše chvíli povařte a nechte odstát. Ředkvičky očistěte, krátce předvařte a naplňte do sklenic, poté zalijte nálevem a sterilujte asi dvacet minut při 80 °C.

 

Žampiony

Nakládané žampiony jsou skvělou chuťovkou, kterou si můžete dopřát samotnou nebo s ní doplnit třeba drobné pohoštění pro návštěvu. K zavaření vyberte jen mladé, zdravé houby, které nejsou červivé. Žampiony očistěte, menší ponechte vcelku, větší můžete překrojit na polovinu. Navršte do sklenic, doplňte plátky mrkve a cibule a zalijte nálevem. Využijte stejný sladkokyselý jako na okurky, případně přidejte další koření podle svých chuťových preferencí. Sterilujte při 80 °C asi 15 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.