REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Na co se zaměřit při výběru stolního mixéru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na trhu je k dostání mnoho různých druhů mixérů, proto se může zdát těžké vybrat ten pravý. Při výběru je důležité zaměřit se nejen na cenu a vzhled. Mixér by měl splňovat požadavky, které na něj budete mít. Ujasněte si, co vše s ním budete chtít připravovat, a jaké suroviny budete mixovat.


Výkon a otáčky

Je důležité si předem promyslet, co vše chcete v mixéru zpracovávat. Pokud neplánujete pouze přípravu běžných koktejlů, ale hodláte se surovinami experimentovat a připravovat třeba domácí rostlinná mléka či oříšková másla. Říká se, že dobrý mixér si snadno poradí se syrovou mrkví. K tomu je třeba zvolit mixér s vysokým počtem otáček, které zajistí, že suroviny umixujete rychle a najemno. „Mixér by měl mít více než 30 tisíc otáček za minutu, při těchto otáčkách dosáhnete lehce stravitelného smoothie a tělo z něj pak využije 70-80 % všech zdravých látek. Pokud mixér nebude mít tyto otáčky, tělo zpracovává jen 20-30 % enzymů a vitamínů, přičemž zbytek bez užitku vyloučí. Výkon by pak měl být alespoň 1500 W, abyste mohli zpracovat veškeré ovoce, zeleninu i ořechy“, vysvětluje Josef Kolka, specialista z www.g21-vitality.cz.

 

 

Provedení nádoby mixéru

Mixovací nádoba by měla mít dostatečnou kapacitu, ideálně okolo 2 litrů. Materiál, ze kterého bývají nádoby vyrobeny, je sklo nebo tvrzený plast. Sklo je odolnější vůči poškrábání, ale musíte počítat s tím, že skleněné nádoby jsou těžší, a proto se s nimi hůře manipuluje. U plastových nádob dejte pozor, aby měly certifikaci BPA free, a zda je materiál dostatečně odolný pro práci jak se studenými, tak s horkými potravinami (např. mixér G21 Perfect smoothie vitality má nádobku z odolného materiálu Tritan Copolyester, lze proto pracovat se všemi druhy potravin v teplotním rozmezí -40 °C až +120 °C). Dále věnujte pozornost víčku od nádoby mixéru. Mělo by být dostatečně zabezpečeno, aby se v průběhu mixování samo neodklopilo. Musí být tedy buď po obvodu opatřeno silikonem, nebo mít možnost zajištění před mixováním. Některá víčka mají dokonce nálevku, díky které lze suroviny přidávat i v průběhu mixování.

 

 
Další vychytávky

Dnešní mixéry už nejsou určené pouze na klasické mixování, ale jsou na ně kladeny větší nároky, jako je třeba sekání ořechů nebo drcení ledu. Proto u některých mixérů naleznete přímo přednastavené programy pro přípravu různých pokrmů jako je polévka, omáčka, pyré a podobně. „Princip přednastaveného programu je velice jednoduchý. Stačí navolit vybraný program a mixér si sám nastaví správné otáčky a čas mixování, po jehož uplynutí se sám vypne,“ upřesňuje Kolka. Výhodnou funkcí je také časovač, kdy si sami zvolíte dobu mixování, po které spotřebič mixovat přestane. Je známo, že mixér není žádným tichým spotřebičem, a to obzvláště při zpracování tvrdých surovin, proto jistě oceníte tišší chod u spotřebičů, které mají odhlučněný motor nebo protihlukový kryt (má ho například mixér Perfect Acoustic).

 

Zdroj: www.g21-vitality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy