REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Na co se zaměřit při výběru stolního mixéru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na trhu je k dostání mnoho různých druhů mixérů, proto se může zdát těžké vybrat ten pravý. Při výběru je důležité zaměřit se nejen na cenu a vzhled. Mixér by měl splňovat požadavky, které na něj budete mít. Ujasněte si, co vše s ním budete chtít připravovat, a jaké suroviny budete mixovat.


Výkon a otáčky

Je důležité si předem promyslet, co vše chcete v mixéru zpracovávat. Pokud neplánujete pouze přípravu běžných koktejlů, ale hodláte se surovinami experimentovat a připravovat třeba domácí rostlinná mléka či oříšková másla. Říká se, že dobrý mixér si snadno poradí se syrovou mrkví. K tomu je třeba zvolit mixér s vysokým počtem otáček, které zajistí, že suroviny umixujete rychle a najemno. „Mixér by měl mít více než 30 tisíc otáček za minutu, při těchto otáčkách dosáhnete lehce stravitelného smoothie a tělo z něj pak využije 70-80 % všech zdravých látek. Pokud mixér nebude mít tyto otáčky, tělo zpracovává jen 20-30 % enzymů a vitamínů, přičemž zbytek bez užitku vyloučí. Výkon by pak měl být alespoň 1500 W, abyste mohli zpracovat veškeré ovoce, zeleninu i ořechy“, vysvětluje Josef Kolka, specialista z www.g21-vitality.cz.

 

 

Provedení nádoby mixéru

Mixovací nádoba by měla mít dostatečnou kapacitu, ideálně okolo 2 litrů. Materiál, ze kterého bývají nádoby vyrobeny, je sklo nebo tvrzený plast. Sklo je odolnější vůči poškrábání, ale musíte počítat s tím, že skleněné nádoby jsou těžší, a proto se s nimi hůře manipuluje. U plastových nádob dejte pozor, aby měly certifikaci BPA free, a zda je materiál dostatečně odolný pro práci jak se studenými, tak s horkými potravinami (např. mixér G21 Perfect smoothie vitality má nádobku z odolného materiálu Tritan Copolyester, lze proto pracovat se všemi druhy potravin v teplotním rozmezí -40 °C až +120 °C). Dále věnujte pozornost víčku od nádoby mixéru. Mělo by být dostatečně zabezpečeno, aby se v průběhu mixování samo neodklopilo. Musí být tedy buď po obvodu opatřeno silikonem, nebo mít možnost zajištění před mixováním. Některá víčka mají dokonce nálevku, díky které lze suroviny přidávat i v průběhu mixování.

 

 
Další vychytávky

Dnešní mixéry už nejsou určené pouze na klasické mixování, ale jsou na ně kladeny větší nároky, jako je třeba sekání ořechů nebo drcení ledu. Proto u některých mixérů naleznete přímo přednastavené programy pro přípravu různých pokrmů jako je polévka, omáčka, pyré a podobně. „Princip přednastaveného programu je velice jednoduchý. Stačí navolit vybraný program a mixér si sám nastaví správné otáčky a čas mixování, po jehož uplynutí se sám vypne,“ upřesňuje Kolka. Výhodnou funkcí je také časovač, kdy si sami zvolíte dobu mixování, po které spotřebič mixovat přestane. Je známo, že mixér není žádným tichým spotřebičem, a to obzvláště při zpracování tvrdých surovin, proto jistě oceníte tišší chod u spotřebičů, které mají odhlučněný motor nebo protihlukový kryt (má ho například mixér Perfect Acoustic).

 

Zdroj: www.g21-vitality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy