REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mungo, zelený poklad Indů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mungo, menší zelené fazole, si svou oblibu získaly hlavně v naklíčené podobě, a to pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jejich použití je rozmanité – od polévek a salátů až po nejrůznější zeleninové směsi a kaše. Velmi oblíbené jsou pro vysoký obsah vitaminů a minerálů, které nám dodají ochranu před civilizačními chorobami.


Přišly k nám až z daleké Indie, kde rostou na jednoleté rostlině jménem vigna zlatá. Vzhledem i chutí lehce připomínají hrášek. V jedné dávce Mungo fazolí můžeme získat 100 % doporučené denní dávky folátu, což je aktivní forma kyseliny listové. Jde o vitamin zodpovědný za syntézu DNA, hormonální rovnováhu, kognitivní funkci, plodnost a růst tkání a buněk. Zanedbatelný není ani zdroj ostatních živin. Díky velkému množství manganu, draslíku a hořčíku mohou působit na snížení špatného cholesterolu, chránit proti srdečním onemocněním nebo být prevencí diabetu 2. typu. V naklíčeném stavu se pozitivní vliv fazolí na naše zdraví mnohonásobně zvyšuje. Klíček je nabitý enzymy, minerály a vitamíny, které ochrání naše tělo a posílí imunitu.

 

 

Konzumovat je můžeme vařené, poslední dobou se ale velmi oblíbenou možností stalo právě klíčení. To potvrzuje i Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér: „Obzvláště chutné jsou vyklíčené mungo fazole, které lze použít do salátů či pomazánek nebo je lze promíchat s přílohou. Například s rýží nebo quinoou. Vyklíčená semena jsou výborným zdrojem energie po výkonu, právě jako součást salátů v kombinaci s libovým masem nebo upečenou čerstvou rybou.“ Klíčení zvládnete i sami doma – fazole přes noc namočte a ráno odkapané vložte do PET lahve, které jste předtím seřízli horní okraj s víčkem a ve dně vytvořili malé otvory pro odtok přebytečné vody. Fazole pak pravidelně (minimálně 2x denně) proplachujte a čekejte, až se objeví bílé klíčky. Jde o jednoduchou a levnou variantu k nákupu již hotových klíčků.

 

TIP – MUNGO FAZOLE OD MENU GOLD

Mungo fazole Menu Gold patří mezi další velmi významný druh luštěnin. Tyto malé zelené fazolky jsou podstatným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a vitamínu B. Často se s nimi setkáváme i v naklíčené, kdy se jejich hodnoty mnohonásobně zvyšují. Dají se však také konzumovat tepelně upravené, jako ostatní luštěniny, a to například v polévce, salátech či jako příloha. Zařazení luštěnin pravidelně do našeho jídelníčku, slouží jako prevence před civilizačními chorobami.

Zakoupíte ve všech supermarketech – cena: 44,90 Kč

Zdroj: www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy