REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mungo, zelený poklad Indů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mungo, menší zelené fazole, si svou oblibu získaly hlavně v naklíčené podobě, a to pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jejich použití je rozmanité – od polévek a salátů až po nejrůznější zeleninové směsi a kaše. Velmi oblíbené jsou pro vysoký obsah vitaminů a minerálů, které nám dodají ochranu před civilizačními chorobami.


Přišly k nám až z daleké Indie, kde rostou na jednoleté rostlině jménem vigna zlatá. Vzhledem i chutí lehce připomínají hrášek. V jedné dávce Mungo fazolí můžeme získat 100 % doporučené denní dávky folátu, což je aktivní forma kyseliny listové. Jde o vitamin zodpovědný za syntézu DNA, hormonální rovnováhu, kognitivní funkci, plodnost a růst tkání a buněk. Zanedbatelný není ani zdroj ostatních živin. Díky velkému množství manganu, draslíku a hořčíku mohou působit na snížení špatného cholesterolu, chránit proti srdečním onemocněním nebo být prevencí diabetu 2. typu. V naklíčeném stavu se pozitivní vliv fazolí na naše zdraví mnohonásobně zvyšuje. Klíček je nabitý enzymy, minerály a vitamíny, které ochrání naše tělo a posílí imunitu.

 

 

Konzumovat je můžeme vařené, poslední dobou se ale velmi oblíbenou možností stalo právě klíčení. To potvrzuje i Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér: „Obzvláště chutné jsou vyklíčené mungo fazole, které lze použít do salátů či pomazánek nebo je lze promíchat s přílohou. Například s rýží nebo quinoou. Vyklíčená semena jsou výborným zdrojem energie po výkonu, právě jako součást salátů v kombinaci s libovým masem nebo upečenou čerstvou rybou.“ Klíčení zvládnete i sami doma – fazole přes noc namočte a ráno odkapané vložte do PET lahve, které jste předtím seřízli horní okraj s víčkem a ve dně vytvořili malé otvory pro odtok přebytečné vody. Fazole pak pravidelně (minimálně 2x denně) proplachujte a čekejte, až se objeví bílé klíčky. Jde o jednoduchou a levnou variantu k nákupu již hotových klíčků.

 

TIP – MUNGO FAZOLE OD MENU GOLD

Mungo fazole Menu Gold patří mezi další velmi významný druh luštěnin. Tyto malé zelené fazolky jsou podstatným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a vitamínu B. Často se s nimi setkáváme i v naklíčené, kdy se jejich hodnoty mnohonásobně zvyšují. Dají se však také konzumovat tepelně upravené, jako ostatní luštěniny, a to například v polévce, salátech či jako příloha. Zařazení luštěnin pravidelně do našeho jídelníčku, slouží jako prevence před civilizačními chorobami.

Zakoupíte ve všech supermarketech – cena: 44,90 Kč

Zdroj: www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy