REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka červená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je nápadná svým červeným zbarvením s krásnými malými bílými skvrnkami (bradavkami). Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu a vyvolávají její otravu podobnou opilosti, projevující se halucinacemi a euforií. Jed zůstává v těle po několik měsíců, avšak příznaky otravy obvykle zmizí během dvanácti hodin, k úplnému uzdravení dochází za několik dní.


Atlas hub - lupenatéLatinsky: Amanita muscaria

Jedovatá ………………… Muchomůrka červená je jedovatý druh houby, který obsahuje mykoatropin, který vyvolává poruchy psychické činnosti, obsah další látky muskarinu je malý. Stav po požití muchomůrky červené se projevuje zvracením, bolestmi hlavy, bušením srdce, rozšířením zorniček, často se dostavuje stav podobný alkoholickému opojení a dotyčný má halucinace, následně upadá do hlubokého spánku z něhož se probouzí do normálního stavu, ale nic si nepamatuje z předchozího jednání.

Doba výskytu: červenec až listopad

Atlas hub - Houby lupenatéRoste hojně ve skupinách nebo samostatně nejčastěji pod břízou a smrkem.

Klobouk až 200 mm, v mládí téměř kulovitý, brzy široce rozložený, na okraji rýhovaný, zářivě šarlatově nebo oranžově červený, posetý bělavými nebo nažloutlými zbytky plachetky, která po vytrvalých deštích mizí, takže je povrch hladký, lepkavý, za sucha lesklý. Lupeny jsou bílé, volné, dosti husté. Třeň až 250 mm, válcovitý, nahoře s hladkým prstenem, bílý vločkatý, dole rozšířený v kulovitou hlízu. Dužnina je bílá, neměnná, pod pokožkou klobouku oranžová, nasládle oříškové chuti a nevýrazné vůně.

Možná záměna:

Laik může zaměnit za muchomůrku královskou (Amanita regalis), která roste v podhorských smrčinách, klobouk je žlutohnědý, zbytky plachetky na klobouku jsou žluté a třeň i prsten je nažloutlý. V úvahu by připadala i jedlá vzácná muchomůrka císařka (Amanita caesarea), která má klobouk bez zbytků plachetky, nebo jen ojediněle a lupeny i třeň jsou žluté, zlatožluté a jde o velmi vzácný druh, který je chráněný.

Zajímavosti:

Atlas hub - Houby lupenatéMuchomůrka červená byla známá od pradávna i její účinky znali ji už staré árijské kmeny v Indii a Afganistánu, které ji uctívali a nazývali ji sóma. Její účinky znali i Vikingové, berserkové byli bojovníci oděni v medvědí kůži a vynikali nesmírnou statečností a divokostí svých útoků, která byla vyvolána konzumací muchomůrky červené, ve 12. století byli berserkové nordickým právem zakázáni a prakticky zcela vymizeli. Zajímavá je informace v době války mezi Švédskem a Norskem 1814 kdy byli vojáci pluku Varlemand natolik rozzuření před bojem že jim šla pěna od úst, historici to přikládají muchomůrce červené nebo lysohlávce kopinaté, která je ve Skandinávii hojná. Známý je také požívání muchomůrky červené na Sibiři a Kamčatce, některé kmeny zde pijí odvar z plodnic, nebo žvýkají sušené houby a zapijejí vodou, připravuje se zde i nápoj ze směsi houby, listů vlochyně a vrby malolisté. Účinná látka se vylučuje močí a pije se i moč omámenných.

Atlas hub - Houby lupenatéMuchomůrka červená chutná i sobům,když ji sežerou hledí vytřeštěně před sebe a nakonec upadne do hlubokého spánku, když domorodci najdou takto omámeného soba, svážou mu nohy a nechají vyspat a teprve až účinky houby pominou zvíře zabijí, kdyby zvíře zabily ve spánku jeho maso by mělo stejně omamné účinky jako muchomůrka. Jsou známé i případy kdy muchomůrku pojídají medvědi a potom vyvracejí stromy, napadají se mezi sebou a nakonec upadnou do spánku.

Krásný název pro muchomůrku má slovenština, muchotrávka, dříve se muchomůrka používala k hubení much, kousky houby se nalámali do mléka a dali na stůl, mouchy se napily mléka a uhynuly.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografií: Dalibor Marounek a Jiří Langer

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy