REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka červená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je nápadná svým červeným zbarvením s krásnými malými bílými skvrnkami (bradavkami). Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu a vyvolávají její otravu podobnou opilosti, projevující se halucinacemi a euforií. Jed zůstává v těle po několik měsíců, avšak příznaky otravy obvykle zmizí během dvanácti hodin, k úplnému uzdravení dochází za několik dní.


Atlas hub - lupenatéLatinsky: Amanita muscaria

Jedovatá ………………… Muchomůrka červená je jedovatý druh houby, který obsahuje mykoatropin, který vyvolává poruchy psychické činnosti, obsah další látky muskarinu je malý. Stav po požití muchomůrky červené se projevuje zvracením, bolestmi hlavy, bušením srdce, rozšířením zorniček, často se dostavuje stav podobný alkoholickému opojení a dotyčný má halucinace, následně upadá do hlubokého spánku z něhož se probouzí do normálního stavu, ale nic si nepamatuje z předchozího jednání.

Doba výskytu: červenec až listopad

Atlas hub - Houby lupenatéRoste hojně ve skupinách nebo samostatně nejčastěji pod břízou a smrkem.

Klobouk až 200 mm, v mládí téměř kulovitý, brzy široce rozložený, na okraji rýhovaný, zářivě šarlatově nebo oranžově červený, posetý bělavými nebo nažloutlými zbytky plachetky, která po vytrvalých deštích mizí, takže je povrch hladký, lepkavý, za sucha lesklý. Lupeny jsou bílé, volné, dosti husté. Třeň až 250 mm, válcovitý, nahoře s hladkým prstenem, bílý vločkatý, dole rozšířený v kulovitou hlízu. Dužnina je bílá, neměnná, pod pokožkou klobouku oranžová, nasládle oříškové chuti a nevýrazné vůně.

Možná záměna:

Laik může zaměnit za muchomůrku královskou (Amanita regalis), která roste v podhorských smrčinách, klobouk je žlutohnědý, zbytky plachetky na klobouku jsou žluté a třeň i prsten je nažloutlý. V úvahu by připadala i jedlá vzácná muchomůrka císařka (Amanita caesarea), která má klobouk bez zbytků plachetky, nebo jen ojediněle a lupeny i třeň jsou žluté, zlatožluté a jde o velmi vzácný druh, který je chráněný.

Zajímavosti:

Atlas hub - Houby lupenatéMuchomůrka červená byla známá od pradávna i její účinky znali ji už staré árijské kmeny v Indii a Afganistánu, které ji uctívali a nazývali ji sóma. Její účinky znali i Vikingové, berserkové byli bojovníci oděni v medvědí kůži a vynikali nesmírnou statečností a divokostí svých útoků, která byla vyvolána konzumací muchomůrky červené, ve 12. století byli berserkové nordickým právem zakázáni a prakticky zcela vymizeli. Zajímavá je informace v době války mezi Švédskem a Norskem 1814 kdy byli vojáci pluku Varlemand natolik rozzuření před bojem že jim šla pěna od úst, historici to přikládají muchomůrce červené nebo lysohlávce kopinaté, která je ve Skandinávii hojná. Známý je také požívání muchomůrky červené na Sibiři a Kamčatce, některé kmeny zde pijí odvar z plodnic, nebo žvýkají sušené houby a zapijejí vodou, připravuje se zde i nápoj ze směsi houby, listů vlochyně a vrby malolisté. Účinná látka se vylučuje močí a pije se i moč omámenných.

Atlas hub - Houby lupenatéMuchomůrka červená chutná i sobům,když ji sežerou hledí vytřeštěně před sebe a nakonec upadne do hlubokého spánku, když domorodci najdou takto omámeného soba, svážou mu nohy a nechají vyspat a teprve až účinky houby pominou zvíře zabijí, kdyby zvíře zabily ve spánku jeho maso by mělo stejně omamné účinky jako muchomůrka. Jsou známé i případy kdy muchomůrku pojídají medvědi a potom vyvracejí stromy, napadají se mezi sebou a nakonec upadnou do spánku.

Krásný název pro muchomůrku má slovenština, muchotrávka, dříve se muchomůrka používala k hubení much, kousky houby se nalámali do mléka a dali na stůl, mouchy se napily mléka a uhynuly.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografií: Dalibor Marounek a Jiří Langer

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy