REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mřenka mramorovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v potocích a říčkách parmového pásma, setkáváme se v ní i v průtočných rybnících. Je oblíbenou potravou dravců. Jinak je dnes bez hospodářského významu a je poměrně vzácná.


Atlas sladkovodních ryb - MřenkovitíLatinsky: Barbatula barbatula

Jiný název: Schmerle, Stone loach, Slíž severný, Loche franche, Golec

Rozpoznávací znaky:

Mřenka mramorovaná má protáhlé, válcovité tělo se zploštelou hlavou, ústy postavenými ve spodní části hlavy, má 6 vousků. Oko umístěné v horní části hlavy, pod okem nemá žádné trny, čímž se liší do piskoře, sekavčíka i sekavce. Šupiny má malé, hodně zarostlé. Mřenky žijící v čisté vodě mají boky těla zbarvené do šedozeleného mramorování, mřenky žijící v bahnitém, kalném prostředí jsou zbarveny do tmavo-šeda bez znatelnějšího mramorování. Podobá se sekavcům, kteří však mají ze stran hlavu zploštělou.

 

Obecně:

Většinu dne mřenka tráví schovaná v mezerách mezi kameny. Je špatným plavcem, díky jejímu malému plynovému měchýři. Proto se pohybuje pouze na dně toku. V případě, že kyslík ve vodě klesne pod minimální množství, umí využít dýchání pomocí střev a tak se zachránit. Potravu sbírá pomocí vousků. Žije konzumováním různých larev, kukel …

Dorůstá do průměrné délky 13 cm, ale byly objeveny i kusy velké přes 20 cm. Žije maximílně 7 let.

Vytírá se v párech na hladině, jikry se pak usazují v řasách narostlých na kamenech. V minulém a hlavně předminulém století byla velmi olíbenou rybou. Zpracovávala se na moučku, která se používala jako koření do polévek, nebo i jako lék.

Kuchyňské využití mřenek:

I když je to velmi malá rybka, dorůstající sotva 18 cm, má velmi jemné, bílé maso. To znali již naši předkové, kteří mřenky zvlášť připravovali. Známe „grundle“ byly celé mřenky obalené v mouce, pokmínované a pečené na sádle. Později však mřenky nahradili hlavně hrouzci.

Recepty na mřenky uvádíme pro inspiraci:

Mřenky se sýrovou omáčkou (staročeský recept)

600 g mřenek, 50 g karotky, 50 g petržele, 50 g cibule, bobkový list, 10 pepřů, 5 nových koření, špetka estragonu, 100 g másla, 100 g tvrdého sýra, lžíce pokrájené pažitky, lžíce strouhanky z dietních sucharů, sůl

Mřenky povaříme 5 minut v malém množství vody s kořením, solí a strouhanou zeleninou. Pak je vyndáme na mísu a zalijeme omáčkou, kterou připravíme tak, že na másle osmahneme strouhanku, přilijeme 2 naběračky čisté polévky, v níž jsme mřenky vařili, přidáme estragon, pažitku, strouhaný sýr a vaříme, až se sýr rozpustí.

Mřenky po pražsku:

800 g mřenek, 2 ks cibule, 80 g rostlinného tuku, 1 špetku soli, 1 špetka pepře, 1 špetka kmínu

Očištěné mřenky bez hlav osolime a vložíme na cibuli nakrájenou na kolečka a zpěněnou na tuku. Opepříme, přidáme kmín a dusíme doměkka. Směs necháme vysmahnout a podáváme.

Dnes tuto rybku nahrazujeme raději jinými menšími druhy!

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy