REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mřenka mramorovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v potocích a říčkách parmového pásma, setkáváme se v ní i v průtočných rybnících. Je oblíbenou potravou dravců. Jinak je dnes bez hospodářského významu a je poměrně vzácná.


Atlas sladkovodních ryb - MřenkovitíLatinsky: Barbatula barbatula

Jiný název: Schmerle, Stone loach, Slíž severný, Loche franche, Golec

Rozpoznávací znaky:

Mřenka mramorovaná má protáhlé, válcovité tělo se zploštelou hlavou, ústy postavenými ve spodní části hlavy, má 6 vousků. Oko umístěné v horní části hlavy, pod okem nemá žádné trny, čímž se liší do piskoře, sekavčíka i sekavce. Šupiny má malé, hodně zarostlé. Mřenky žijící v čisté vodě mají boky těla zbarvené do šedozeleného mramorování, mřenky žijící v bahnitém, kalném prostředí jsou zbarveny do tmavo-šeda bez znatelnějšího mramorování. Podobá se sekavcům, kteří však mají ze stran hlavu zploštělou.

 

Obecně:

Většinu dne mřenka tráví schovaná v mezerách mezi kameny. Je špatným plavcem, díky jejímu malému plynovému měchýři. Proto se pohybuje pouze na dně toku. V případě, že kyslík ve vodě klesne pod minimální množství, umí využít dýchání pomocí střev a tak se zachránit. Potravu sbírá pomocí vousků. Žije konzumováním různých larev, kukel …

Dorůstá do průměrné délky 13 cm, ale byly objeveny i kusy velké přes 20 cm. Žije maximílně 7 let.

Vytírá se v párech na hladině, jikry se pak usazují v řasách narostlých na kamenech. V minulém a hlavně předminulém století byla velmi olíbenou rybou. Zpracovávala se na moučku, která se používala jako koření do polévek, nebo i jako lék.

Kuchyňské využití mřenek:

I když je to velmi malá rybka, dorůstající sotva 18 cm, má velmi jemné, bílé maso. To znali již naši předkové, kteří mřenky zvlášť připravovali. Známe „grundle“ byly celé mřenky obalené v mouce, pokmínované a pečené na sádle. Později však mřenky nahradili hlavně hrouzci.

Recepty na mřenky uvádíme pro inspiraci:

Mřenky se sýrovou omáčkou (staročeský recept)

600 g mřenek, 50 g karotky, 50 g petržele, 50 g cibule, bobkový list, 10 pepřů, 5 nových koření, špetka estragonu, 100 g másla, 100 g tvrdého sýra, lžíce pokrájené pažitky, lžíce strouhanky z dietních sucharů, sůl

Mřenky povaříme 5 minut v malém množství vody s kořením, solí a strouhanou zeleninou. Pak je vyndáme na mísu a zalijeme omáčkou, kterou připravíme tak, že na másle osmahneme strouhanku, přilijeme 2 naběračky čisté polévky, v níž jsme mřenky vařili, přidáme estragon, pažitku, strouhaný sýr a vaříme, až se sýr rozpustí.

Mřenky po pražsku:

800 g mřenek, 2 ks cibule, 80 g rostlinného tuku, 1 špetku soli, 1 špetka pepře, 1 špetka kmínu

Očištěné mřenky bez hlav osolime a vložíme na cibuli nakrájenou na kolečka a zpěněnou na tuku. Opepříme, přidáme kmín a dusíme doměkka. Směs necháme vysmahnout a podáváme.

Dnes tuto rybku nahrazujeme raději jinými menšími druhy!

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy