REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meduňka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to vytrvalá bylina až 90 cm vysoká. U nás se pěstuje na polích i v zahrádkách.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Meduňka lékařská

Lidově: Citronelka, citronový balšám, citronová melisa

Původem z Malé Asie a východního Středomoří. Sbíráme ji v červnu a červenci okolo 12. hodiny za suchého a chladného počasí před obdobím květu. Suší se pokud možno rychle, protože při pomalém sušení hnědne. Při umělém sušení začínáme při 30 °C a pak teplotu zvolna zvyšujeme na 40 °C.

Lístky se používají na zdobení pokrmů a nápojů, hodí se do polévek a salátů, nádivek a omáček. Také se používá do vinných a ovocných octů, při přípravě ryb, do bylinkového másla a majonézy.

Příznivě působí při problémech se zažíváním, působí proti plynatosti, zlepšuje trávení. Má vliv na snížení krevního tlaku, tiší migrény, menstruační problémy, uklidňuje nervy.

Působí kladně i proti nespavosti. Čerstvé listy se přikládají na místa zarudlá po štípnutí hmyzem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy