REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mechovka obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato mechovka má hodně lidových názvů, jako například hřibovinka, podhřibenka, lipka … je jedlá, někomu by však nemusela moc vonět.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Clitopilus prunulus

Jedlá ……………………. Mechovka obecná je jedlý druh houby, hodí se nejlépe do směsí, polévek, někoho však může od konzumace odradit její vůně.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste dosti hojně v listnatých i jehličnatých lesích i na jejich okrajích, ale i na loukách, především na živnějších půdách.

Klobouk až 120 mm, vyklenutý, brzy plochý až nálevkovitý, s dlouho podvinutým okrajem, bílý, krémový až našedlý. Lupeny výrazně sbíhavé, bělavé, brzy narůžovělé až masově růžové. Třeň až 50 mm, válcovitý, na bázi často ztenčený, obvykle výstředný, bílý až bělavý. Dužnina je bělavá a má intenzivní moučnou až spermatickou vůni i chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Záměna za jedovaté houby je možná, laik ji může zaměnit za některou bílou strmělku, které jsou většinou jedovaté, prozradí ji však zřetelný moučný až spermatický zápach.

Zajímavost:

Ještě před 50 lety se běžně prodával na trzích, z té doby se zachovaly její lidové názvy, hřibovinka, podhřibenka, lipka. Je totiž pravda, kde se vyskytuje mechovka, rostou hřiby v jehličnatých lesích smrkové, v listnatých hřiby koloděje, kováře.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy