Petra Stránská nese na talířku makovou buchtu, posypanou nastrouhaným perníkem a přelitou hustým hnědým sirupem. “Tohle je typické podkrkonošské štědrovečerní jídlo, někdy se mu říkalo i peciválky. Je zalité sirobem vyrobeným z cukrové řepy,” usmívá se.
Stránští s výrobou začali před třemi roky. Tehdy poprvé uvařili padesát sklenic. “Rozdali jsme je po rodině a známých,” líčí Stránská. Lidé si o sirobu mezi sebou velmi rychle řekli a minulý rok už manželé prodali 1200 sklenic. Letos plánují dva tisíce. Prvních pár letošních bílých bulev řepy už mají ostatně připravených ke zpracování ve svém minicukrovaru. “Naším snem je uvařit tak pět tisíc flašek, ale to bude ještě chvíli trvat,” nastiňuje Stránský. Aby je výroba skutečně uživila, museli by podle jeho odhadů produkovat až čtyřikrát tolik. Ani jeden z nich se však nehodlá vzdát stávajícího zaměstnání a výrobu sirobu chtějí mít pro radost.
Více se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!