REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lysohlávka česká

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lysohlávka česká je psychoaktivní houba obsahující psilocybin a psilocin. Nutné je varovat před požíváním této houby bez lékařského dozoru, neboť jde o rizikové látky s účinky podobnými LSD.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Psilocybe bohemica

Jedovatá ……………… Lysohlávka česká je psychoaktivní houba obsahující psilocybin a psilocin. Nutné je varovat před požíváním této houby bez lékařského dozoru, neboť jde o rizikové látky s účinky podobnými LSD. V dnešní době je používána pro své účinky jako halucinogenní droga. V kuchyni je zcela bez využití.

Doba výskytu: září až prosinec

Roste vzácně na vlhčích místech ve skupinách na rozkládajících se větvičkách a jejích zbytcích a opadu listnatých dřevin, podél cest, často v kopřivách na ruderálních stanovištích ale i listnatých a smíšených lesích.

Klobouk až 50 mm, v mládí tupě kuželovitý, později sklenutý až plochý, často uprostřed s hrbolkem, na okraji slabě rýhovaný, hygrofánní, za vlhka lepkavý, slizský, špinavě hnědý, karamelově hnědý, vysycháním přechází do špinavě bílé, někdy bývá celý klobouk tmavě zelený až modrozelený, po poranění a ve stáří má pokožka tendenci modrozelenat. Lupeny jsou přirostlé ke třeni, krátce sbíhavé nejprve světle šedé,béžové až zahnědlé, později tmavohnědé s fialovým nádechem.

Třeň až 100 mm, tence válcovitý, pružný, často různě pokroucený, hladký nebo lehce rýhovaný, lysý nebo s vláknitými zbytky vela, zbarvený nejčastěji béžově zaokrovělý s modrozelenými odstíny a skvrnami. Dužnina je tence masitá, pružná, vodnatě bělavá až béžově nahnědlá s tendencí modrozelenat při porušení. Voní houbově a po tlející trávě či nasládle trouchnivě až oříškově, zpočátku je vůně ostřejší a silnější. Chuť je mírná až zahořkle ředkvičková.

Možná záměna:

Velice podobná lysohlávce modrající (Psilocybe cyanescens) s níž bývá často spojována, liší se však na okraji slabě rýhovaným kloboukem, přirostlými až krátce sbíhavými lupeny, lysým třeněm a většími výtrusy.

Poznámka:

Tato lysohlávka je známá v ČR přes sedmdesát let, počátkem čtyřicátých let ji objevil J. Kubička v Poříčsku na Sázavě. Stala se předmětem studii několika českých mykologů další vlnu zájmu o tuto houbu přinesla až šedesátá léta a počátek sedmdesátých let, kdy u nás vešla ve známost práce manželů Wassonových o psychotoxických účincích lysohlávek. V roce 1975 ji popsal český mykolog Svatopluk Šebek jako Psilocybe bohemica Šebek spec. nova.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy