REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lysohlávka česká

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lysohlávka česká je psychoaktivní houba obsahující psilocybin a psilocin. Nutné je varovat před požíváním této houby bez lékařského dozoru, neboť jde o rizikové látky s účinky podobnými LSD.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Psilocybe bohemica

Jedovatá ……………… Lysohlávka česká je psychoaktivní houba obsahující psilocybin a psilocin. Nutné je varovat před požíváním této houby bez lékařského dozoru, neboť jde o rizikové látky s účinky podobnými LSD. V dnešní době je používána pro své účinky jako halucinogenní droga. V kuchyni je zcela bez využití.

Doba výskytu: září až prosinec

Roste vzácně na vlhčích místech ve skupinách na rozkládajících se větvičkách a jejích zbytcích a opadu listnatých dřevin, podél cest, často v kopřivách na ruderálních stanovištích ale i listnatých a smíšených lesích.

Klobouk až 50 mm, v mládí tupě kuželovitý, později sklenutý až plochý, často uprostřed s hrbolkem, na okraji slabě rýhovaný, hygrofánní, za vlhka lepkavý, slizský, špinavě hnědý, karamelově hnědý, vysycháním přechází do špinavě bílé, někdy bývá celý klobouk tmavě zelený až modrozelený, po poranění a ve stáří má pokožka tendenci modrozelenat. Lupeny jsou přirostlé ke třeni, krátce sbíhavé nejprve světle šedé,béžové až zahnědlé, později tmavohnědé s fialovým nádechem.

Třeň až 100 mm, tence válcovitý, pružný, často různě pokroucený, hladký nebo lehce rýhovaný, lysý nebo s vláknitými zbytky vela, zbarvený nejčastěji béžově zaokrovělý s modrozelenými odstíny a skvrnami. Dužnina je tence masitá, pružná, vodnatě bělavá až béžově nahnědlá s tendencí modrozelenat při porušení. Voní houbově a po tlející trávě či nasládle trouchnivě až oříškově, zpočátku je vůně ostřejší a silnější. Chuť je mírná až zahořkle ředkvičková.

Možná záměna:

Velice podobná lysohlávce modrající (Psilocybe cyanescens) s níž bývá často spojována, liší se však na okraji slabě rýhovaným kloboukem, přirostlými až krátce sbíhavými lupeny, lysým třeněm a většími výtrusy.

Poznámka:

Tato lysohlávka je známá v ČR přes sedmdesát let, počátkem čtyřicátých let ji objevil J. Kubička v Poříčsku na Sázavě. Stala se předmětem studii několika českých mykologů další vlnu zájmu o tuto houbu přinesla až šedesátá léta a počátek sedmdesátých let, kdy u nás vešla ve známost práce manželů Wassonových o psychotoxických účincích lysohlávek. V roce 1975 ji popsal český mykolog Svatopluk Šebek jako Psilocybe bohemica Šebek spec. nova.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: J. Borovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy