REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Léčebná výživa – nauka o dietách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Termín léčebná výživa je správný a má plně opodstatnění, protože se hovoří spíše o dietách, dietice a dietologii. Pod slovem dieta si mnozí z nás vybaví návod, jak ztratit přebytečné kilogramy tělního tuku, ale dieta je především šetřící strava. Existují různé diety vhodné např. Pro akutní i chronické onemocnění žaludku i dalších oddílů trávicího ústrojí.


O vhodnosti léčení dietou ví lidstvo dávno. Zachovaly se o tom písemné zprávy pocházející z dob před začátkem našeho letopočtu. Ne nadarmo požadovali staří učenci, aby naše strava byla lékem a léky potravou. Půst (hladovka) se dříve předepisoval jako léčebný prostředek při nejrůznějších chorobných stavech a i nyní je součástí mnoha dietních režimů.

Léčebná výživa je zcela obvyklá z různých zdravotnických zařízeních – v nemocnici, v lázeňských ústavech, v sanatoriích i v léčebnách dlouhodobě nemocných. Veřejných dietních jídelen v dnešní době ubývá, a tak nebývá snadné zajistit si vhodnou dietu. Existují brožury a dokonce i kuchařské knihy věnované přípravě dietní stravy. Některé z nich jsou však náročné na výběr potravin i na způsob kuchyňské úpravy. To je nevýhoda zvláště pro člověka, který nemá velké kuchařské zkušenosti. Snažili jsme se proto vybrat do kapitoly o léčebné výživě spíše méně náročné předpisy na dietní pokrmy, které se dají snadno a rychle připravit. Jsou stavy, kdy je mimořádně důležité začít s dietním režimem brzy a nečekat na lékařskou prohlídku a radu. Rovněž lehčí onemocnění, např. Zkažený žaludek nebo náhlé průjmové onemocnění, mnohdy ani odborné vyšetření nepotřebují a u postiženého stačí zavést dietní režim. Čím dříve se v takovém případě začne s dietou, tím lépe, protože se tak urychlí zlepšení celkového stavu a uzdravení. Podobně je to u podezření na začínající infekční žloutenku apod. Záměrně jsme nezařadili dietní postupy při závažných, komplikovaných nebo jinak složitých chorobných stavech (např. Při selhávání ledvin, při léčení umělou ledvinou, při cukrovce apod.), které vyžadují průběžnou lékařskou péči. Pokud pacientovi nestačí informace z tištěných letáků poskytovaných zdravotnickými zařízeními, může si publikaci s příslušnou dietou obstarat.

Nebyli bychom však rádi, kdyby si nemocný „stanovil“ svou chorobu sám, zejména jde-li o těžší a déletrvající stav, nebo si sám „naordinoval“ dietu a nevyhledal lékař ani dietní sestru. Nesprávná, špatně sestavená a v nevhodném množství podávaná dieta může poškodit zdraví. Od léčebné výživy naopak požadujeme, aby účinným způsobem přispěla k léčení, zkrátila dobu nemoci i trvání rekonvalescence. Nemocní mnohdy zapomínají, že v léčebné výživě nejde pouze o výběr potravin a pochutin, ale také o množství jídla a složení pokrmů. I na to musíme při přípravě diety myslet.

Z knihy Kuchařka naší vesnice (r.1999), autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy