REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Léčebná výživa – nauka o dietách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Termín léčebná výživa je správný a má plně opodstatnění, protože se hovoří spíše o dietách, dietice a dietologii. Pod slovem dieta si mnozí z nás vybaví návod, jak ztratit přebytečné kilogramy tělního tuku, ale dieta je především šetřící strava. Existují různé diety vhodné např. Pro akutní i chronické onemocnění žaludku i dalších oddílů trávicího ústrojí.


O vhodnosti léčení dietou ví lidstvo dávno. Zachovaly se o tom písemné zprávy pocházející z dob před začátkem našeho letopočtu. Ne nadarmo požadovali staří učenci, aby naše strava byla lékem a léky potravou. Půst (hladovka) se dříve předepisoval jako léčebný prostředek při nejrůznějších chorobných stavech a i nyní je součástí mnoha dietních režimů.

Léčebná výživa je zcela obvyklá z různých zdravotnických zařízeních – v nemocnici, v lázeňských ústavech, v sanatoriích i v léčebnách dlouhodobě nemocných. Veřejných dietních jídelen v dnešní době ubývá, a tak nebývá snadné zajistit si vhodnou dietu. Existují brožury a dokonce i kuchařské knihy věnované přípravě dietní stravy. Některé z nich jsou však náročné na výběr potravin i na způsob kuchyňské úpravy. To je nevýhoda zvláště pro člověka, který nemá velké kuchařské zkušenosti. Snažili jsme se proto vybrat do kapitoly o léčebné výživě spíše méně náročné předpisy na dietní pokrmy, které se dají snadno a rychle připravit. Jsou stavy, kdy je mimořádně důležité začít s dietním režimem brzy a nečekat na lékařskou prohlídku a radu. Rovněž lehčí onemocnění, např. Zkažený žaludek nebo náhlé průjmové onemocnění, mnohdy ani odborné vyšetření nepotřebují a u postiženého stačí zavést dietní režim. Čím dříve se v takovém případě začne s dietou, tím lépe, protože se tak urychlí zlepšení celkového stavu a uzdravení. Podobně je to u podezření na začínající infekční žloutenku apod. Záměrně jsme nezařadili dietní postupy při závažných, komplikovaných nebo jinak složitých chorobných stavech (např. Při selhávání ledvin, při léčení umělou ledvinou, při cukrovce apod.), které vyžadují průběžnou lékařskou péči. Pokud pacientovi nestačí informace z tištěných letáků poskytovaných zdravotnickými zařízeními, může si publikaci s příslušnou dietou obstarat.

Nebyli bychom však rádi, kdyby si nemocný „stanovil“ svou chorobu sám, zejména jde-li o těžší a déletrvající stav, nebo si sám „naordinoval“ dietu a nevyhledal lékař ani dietní sestru. Nesprávná, špatně sestavená a v nevhodném množství podávaná dieta může poškodit zdraví. Od léčebné výživy naopak požadujeme, aby účinným způsobem přispěla k léčení, zkrátila dobu nemoci i trvání rekonvalescence. Nemocní mnohdy zapomínají, že v léčebné výživě nejde pouze o výběr potravin a pochutin, ale také o množství jídla a složení pokrmů. I na to musíme při přípravě diety myslet.

Z knihy Kuchařka naší vesnice (r.1999), autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy