REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kroketový minifestival osloví vegetariány i masožravce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kulaté, šišaté nebo oválné – takové mohou být krokety. Mohou se lišit tvarem, ale i náplní. To, že krokety nemusí být jen přílohou k masu, ale plnohodnotné jídlo, vám dokáží v restauraci Brambory na Pankráci, kam můžete vyrazit ochutnat krokety plněné syrečky, trhaným hovězím masem, buvolí mozzarellou nebo cheddarem. Když se řeknou krokety, mnohým se jistě vybaví bramborové kuličky s křupavou kůrčičkou na povrchu, které jsou oblíbené jako příloha k masu s omáčkou. Ostatně takhle je miloval už sám Král Slunce, Ludvík XIV. Původem tedy krokety pochází z Francie, ale postupně si získaly popularitu po celém světě.


Nikde není psáno, že krokety musí být jen kulaté. Ve světových kuchyních narazíte na šišaté, ale i třeba oválné, a o chuti to platí jakbysmet. „Krokety mají nesčetně variant a v jejich úpravách se meze nekladou. Ozvláštnit se dají různým kořením, citrónovou kůrou nebo bylinkami či česnekem a poté doplnit o omáčky, různé dipy, saláty a zeleninu,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Brambory Lukáš Soukup a pokračuje: Krokety se připravují z vařených brambor. My nejčastěji používáme odrůdy Agria, Blue Star a Diego, z nichž vypracujeme škubánkové těsto, které pak plníme různými náplněmi.“

 

 

Plněné krokety obstojí i jako hlavní chod

A právě o náplně půjde především na kroketovém minifestivalu v restauraci Brambory na Pankráci, kde od 12. do 18. června budou servírovat krokety hned v několika variacích.

S nápadem uspořádat akci, která se bude točit kolem kroket, přišel sám Lukáš Soukup: „Přemýšleli jsme, čím bychom mohli oslovit širokou veřejnost, a nakonec mě napadly krokety. Ty jsou všeobecně velmi populární a zároveň se pojí s bramborami, což je naše hlavní surovina.“

Těšit se tak můžete třeba na krokety plněné cheddarem, obalené ve strouhance se sezamem, s majonézou a okurkovými kimchi. Milovníci ostrých jídel si dobře pochutnají na kroketách plněných trhaným hovězím masem s chilli strouhankou, s jalapeňo a grilovanou zeleninou a pro ty, co mají rádi lehčí jídla, budou jasnou volbou krokety plněné buvolí mozzarellou s petrželkovou strouhankou, bazalkovým pestem a salátem z čerstvých a sušených rajčat. Tradiční českou chuť nakonec zajistí krokety plněné olomouckými syrečky s libečkovou strouhankou, křenovou omáčkou a pikantním zelným salátem.

 

Krokety zasytí doma celou rodinu

Krokety si můžete snadno připravit i doma. Jsou totiž skvělým způsobem, jak zpracovat doma již zbylé brambory či zeleninu. Vybírejte však brambory varného typu C, protože obsahuje hodně škrobu, což je pro krokety ideální. Pak už stačí dodržet jednoduchý postup, o který se s námi Lukáš Soukup podělil:

„Brambory uvaříme v osolené vodě, poté je scedíme a zaprášíme polohrubou moukou, prošťouchneme a necháme na pod pokličkou na teplém místě odležet asi 30 minut. Poté vložíme je do robotu, protočíme hnětacím hákem a necháme zcela vychladnout. Takto připravené těsto plníme různými náplněmi, od sýrů přes zeleninu, které jsou vhodné pro vegetariány, po maso. Takto nachystané krokety obalíme v trojobalu a smažíme na oleji. Využít je můžete jako přílohu, hlavní chod, ale i jako chutnou svačinu pro celou rodinu.“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.