REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koření – jeho použití

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.


V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití, bližší čtenář najde pod příslušným heslem.

 

  • Bazalka – do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
  • Badyán – do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
  • Bedrník – do polévek, salátů a omáček
  • Černobýl – na pečenou husu
  • Chilli – do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
  • Dobromysl – na telecí a skopové maso
  • Estragon – k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
  • Fenykl – k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
  • Hřebíček – do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
  • Jalovec – na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
  • Kardamom – do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
  • Kari – na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
  • Kerblík – do salátů a světlých omáček
  • Kmín – na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
  • Kopr – k nakládání okurek a do okurkových salátů
  • Koriandr – k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
  • Levandule – k přípravě ryb
  • Libeček – k přípravě polévek a omáček
  • Majoránka – do polévek, uzenin, jaternic
  • Máta peprná – do marinád, na jehněčí maso
  • Meduňka – k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
  • Muškátový květ – do nádivek, polévek a zelí
  • Muškátový oříšek – do polévek, zelí a indické kuchyně
  • Myrta – do sladkých pokrmů a při uzení masa
  • Paprika – do guláše, zeleninových jídel
  • Pepř bílý – univerzální použití
  • Pepř černý – univerzální použití
  • Pepř zelený – na bifteky a paštiky
  • Pomerančová kůra – do zavařenin a želé
  • Puškvorec – do ovocných salátů a kompotů
  • Rozmarýn – na drůbež, ryby a do marinád
  • Řeřicha – do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
  • Saturejka – do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
  • Sezam – do pečiva
  • Skořice – na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
  • Šafrán – do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
  • Šalvěj – na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
  • Tymián – na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
  • Vanilka – k ovocným pokrmům
  • Zázvor – na maso, do polévek, k sladkým pokrmům

 

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy