REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koření – jeho použití

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.


V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití, bližší čtenář najde pod příslušným heslem.

 

  • Bazalka – do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
  • Badyán – do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
  • Bedrník – do polévek, salátů a omáček
  • Černobýl – na pečenou husu
  • Chilli – do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
  • Dobromysl – na telecí a skopové maso
  • Estragon – k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
  • Fenykl – k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
  • Hřebíček – do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
  • Jalovec – na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
  • Kardamom – do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
  • Kari – na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
  • Kerblík – do salátů a světlých omáček
  • Kmín – na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
  • Kopr – k nakládání okurek a do okurkových salátů
  • Koriandr – k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
  • Levandule – k přípravě ryb
  • Libeček – k přípravě polévek a omáček
  • Majoránka – do polévek, uzenin, jaternic
  • Máta peprná – do marinád, na jehněčí maso
  • Meduňka – k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
  • Muškátový květ – do nádivek, polévek a zelí
  • Muškátový oříšek – do polévek, zelí a indické kuchyně
  • Myrta – do sladkých pokrmů a při uzení masa
  • Paprika – do guláše, zeleninových jídel
  • Pepř bílý – univerzální použití
  • Pepř černý – univerzální použití
  • Pepř zelený – na bifteky a paštiky
  • Pomerančová kůra – do zavařenin a želé
  • Puškvorec – do ovocných salátů a kompotů
  • Rozmarýn – na drůbež, ryby a do marinád
  • Řeřicha – do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
  • Saturejka – do omáček,fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
  • Sezam – do pečiva
  • Skořice – na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
  • Šafrán – do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
  • Šalvěj – na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
  • Tymián – na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
  • Vanilka – k ovocným pokrmům
  • Zázvor – na maso, do polévek, k sladkým pokrmům

 

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy