REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koljuška tříostná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obývá místně stojaté a mírně tekoucí vody. Na našem území ji pravděpodobně vysadili akvaristé. Je zcela bez hospodářského významu. Loví se do čeřínku. Na bocích má až 35 kostěných štítků.


Atlas sladkovodních ryb - KoljuškovitíLatinsky: Gasterosteus aculeatus

Jiný název: Three spined stickleback, Dreistachliger Stichling, Pichl`avka sivá

Rozpoznávací znaky:

Tělo má kratší, ale nízké, z boku zploštělé s rovným ocasem. Ústa má vysunovací, spodní čelist je delší, než vrchní. Oko je velké, umístěné v horní části hlavy. Před hřbetní ploutví se nacházejí tři trny. Řitní ploutev má podobně dlouhou bázi, jako ploutev hřbetní, která je umístěná až ke konci těla. Tělo má buď holé, nebo pokryté kostěnými destičkami. Tělo je zbarvené do šedo-modré, olivově-zlené, stříbřitě bílé. mladé jikrnačky jsou hnědo-černě mramorované se stříbřitým podkladem. Ploutevní blány jsou bezbarvé, někdy jsou blány u břišních ploutví zbarvené do oranžovo-červena. V době tření se mlíčňáci více probarvují.

 

Obecně:

V Česku nepůvodní hejnová rybka. Je odolná, co se slanosti vody týče, může žít jak ve vodě mořské, tak v našich sladkovodních vodách. Živí se drobnými živočichy, jako larvami pakomárů, lasturnatkami, buchankami apod. Pokud by se někde přemnožila, mohla by být významným konkurentem hospodářsky významných ryb.

Dorůstá délky do 0,8 cm, vzácně do 1,1 cm, dožívá se vzácně až 8 let.

Při tření se mlíčňáci chovají agresivně, hájí si své teritorium a napadají jak jiné mlíčňáky svého druhu, tak i ryby, které se náhodou připletou k jeho stanovišti. Mlíčňáci staví hnízda se zbytků rostlin, které slepují výměškem z ledvin, který dost lepí. Pak vytvoří v hnízdě otvor a mírně ho zasypají pískem. To může trvat i několik dní!  Jikrnačky pak do hnízda lákají jakýmsi rybím tancem. Jikry oplodní a ihned si hledají další družku, takže postupně se s jedním mlíčňákem vytře několik jikrnaček. “Koljušák”, tedy mlíčňák je starostlivý otec, protože se stará nejen o jikry, ale po vylíhnutí i o plůdek.

 

Využití koljušky v kuchyni:

Přímé využití koljušek jako lidské potravy je velmi malé. Nejčastěji se z nich vaří chutná rybí polévka zvaná “Ucha”. Stejně se zužitkovávají i ježdíci.

 

Recept z koljušek: Ucha (rybí vývar)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy