REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koljuška tříostná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obývá místně stojaté a mírně tekoucí vody. Na našem území ji pravděpodobně vysadili akvaristé. Je zcela bez hospodářského významu. Loví se do čeřínku. Na bocích má až 35 kostěných štítků.


Atlas sladkovodních ryb - KoljuškovitíLatinsky: Gasterosteus aculeatus

Jiný název: Three spined stickleback, Dreistachliger Stichling, Pichl`avka sivá

Rozpoznávací znaky:

Tělo má kratší, ale nízké, z boku zploštělé s rovným ocasem. Ústa má vysunovací, spodní čelist je delší, než vrchní. Oko je velké, umístěné v horní části hlavy. Před hřbetní ploutví se nacházejí tři trny. Řitní ploutev má podobně dlouhou bázi, jako ploutev hřbetní, která je umístěná až ke konci těla. Tělo má buď holé, nebo pokryté kostěnými destičkami. Tělo je zbarvené do šedo-modré, olivově-zlené, stříbřitě bílé. mladé jikrnačky jsou hnědo-černě mramorované se stříbřitým podkladem. Ploutevní blány jsou bezbarvé, někdy jsou blány u břišních ploutví zbarvené do oranžovo-červena. V době tření se mlíčňáci více probarvují.

 

Obecně:

V Česku nepůvodní hejnová rybka. Je odolná, co se slanosti vody týče, může žít jak ve vodě mořské, tak v našich sladkovodních vodách. Živí se drobnými živočichy, jako larvami pakomárů, lasturnatkami, buchankami apod. Pokud by se někde přemnožila, mohla by být významným konkurentem hospodářsky významných ryb.

Dorůstá délky do 0,8 cm, vzácně do 1,1 cm, dožívá se vzácně až 8 let.

Při tření se mlíčňáci chovají agresivně, hájí si své teritorium a napadají jak jiné mlíčňáky svého druhu, tak i ryby, které se náhodou připletou k jeho stanovišti. Mlíčňáci staví hnízda se zbytků rostlin, které slepují výměškem z ledvin, který dost lepí. Pak vytvoří v hnízdě otvor a mírně ho zasypají pískem. To může trvat i několik dní!  Jikrnačky pak do hnízda lákají jakýmsi rybím tancem. Jikry oplodní a ihned si hledají další družku, takže postupně se s jedním mlíčňákem vytře několik jikrnaček. “Koljušák”, tedy mlíčňák je starostlivý otec, protože se stará nejen o jikry, ale po vylíhnutí i o plůdek.

 

Využití koljušky v kuchyni:

Přímé využití koljušek jako lidské potravy je velmi malé. Nejčastěji se z nich vaří chutná rybí polévka zvaná “Ucha”. Stejně se zužitkovávají i ježdíci.

 

Recept z koljušek: Ucha (rybí vývar)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy