REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klaus Václav

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Politik Klaus Václav (narozen 19. dubna 1941 – Blíženec) předseda Poslanecké sněmovny a nyní prezident strašně rád jí poctivou českou stravu (svíčková, guláš, bramborák, žádné speciality).


Na Vánoce mu manželka Livie připravuje rybí polévku podle receptu jedné babičky, bramborový salát tety Hanky, ořechový dort druhé babičky a jablkový salát podle receptu paní Klausové se sušenou meduňkou asamozřejmě kapra a vánoční cukroví.

Recept na oblíbený jablkový salát:

Připravuje se z oloupaných nakrájených jablek nebo nastrouhaných, přidáme čerstvou nebo sušenou meduňku větší množství, citrónovou šťávu a nadrobno nakrájený pomeranč. Recept připravuje paní Livie Klausová.

„Svou první kuchařku jsem si udělala z receptů, vystřižených z časopisu Vlasta „, svěřila se paní Klausová a ráda jeden přidala:

Tvarohové řezy ála Livia Klausová:

1 půllitrový hrníček polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 15 g Hery, 1 vejce, špetka soli, eventuálně půl sáčku prášku do pečiva.

Vypracujeme těsto, dlaní „rozmačkáme” na plech a uděláme vyšší okraje. Nalijeme náplň a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě. Náplň: 1 měkký tvaroh, 4 lžíce cukru, 1/4 l mléka, 1 vejce, 1 vanilinový nebo ananasový pudink, 1 lžíce másla nebo Hery.

Tvaroh třeme s vejci a máslem, postupně přidáváme mléko, do kterého jsme rozmíchali pudinkový prášek a cukr. Před pečením můžeme nasypat plátky nakrájených jablek nebo přidat višně či rybíz nebo i sekané ořechy. Nemáme-li ovoce, můžeme pomazat těsto džeme nebo marmeládou a pak nalít náplň. Upečené řezy podáváme klasicky nakrájené na míse.

Václav Klaus dává přednost hovězím plátkům nebo rybám v Rio´s Beach Clubu v Praze. Super 12.8.01

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy