Politik Klaus Václav (narozen 19. dubna 1941 – Blíženec) předseda Poslanecké sněmovny a nyní prezident strašně rád jí poctivou českou stravu (svíčková, guláš, bramborák, žádné speciality).
Na Vánoce mu manželka Livie připravuje rybí polévku podle receptu jedné babičky, bramborový salát tety Hanky, ořechový dort druhé babičky a jablkový salát podle receptu paní Klausové se sušenou meduňkou asamozřejmě kapra a vánoční cukroví.
Recept na oblíbený jablkový salát:
Připravuje se z oloupaných nakrájených jablek nebo nastrouhaných, přidáme čerstvou nebo sušenou meduňku větší množství, citrónovou šťávu a nadrobno nakrájený pomeranč. Recept připravuje paní Livie Klausová.
„Svou první kuchařku jsem si udělala z receptů, vystřižených z časopisu Vlasta „, svěřila se paní Klausová a ráda jeden přidala:
Tvarohové řezy ála Livia Klausová:
1 půllitrový hrníček polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 15 g Hery, 1 vejce, špetka soli, eventuálně půl sáčku prášku do pečiva.
Vypracujeme těsto, dlaní „rozmačkáme” na plech a uděláme vyšší okraje. Nalijeme náplň a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě. Náplň: 1 měkký tvaroh, 4 lžíce cukru, 1/4 l mléka, 1 vejce, 1 vanilinový nebo ananasový pudink, 1 lžíce másla nebo Hery.
Tvaroh třeme s vejci a máslem, postupně přidáváme mléko, do kterého jsme rozmíchali pudinkový prášek a cukr. Před pečením můžeme nasypat plátky nakrájených jablek nebo přidat višně či rybíz nebo i sekané ořechy. Nemáme-li ovoce, můžeme pomazat těsto džeme nebo marmeládou a pak nalít náplň. Upečené řezy podáváme klasicky nakrájené na míse.
Václav Klaus dává přednost hovězím plátkům nebo rybám v Rio´s Beach Clubu v Praze. Super 12.8.01