REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Když je hluboce zmrazená zelenina lepší než čerstvá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zima je období, kdy nám chybí vitaminy a minerály. Ovoce i zelenina často vypadají v obchodech unaveně a o jejich chuti nemůže být ani řeč. Aby vydržely tak dlouho, musí se sklízet nezralé. Následně se několik měsíců skladují a během této doby teprve „dochází“. Z tohoto důvodu je mnohdy lepší sáhnout do mrazničky pro sáček se zmrazeným ovocem či zeleninou. Nevěříte? Přesvědčíme vás. Tady je pět důvodů, proč je hluboce zmrazené v zimě lepší než čerstvé!


Sklízí se v plné zralosti

„Důvodem skvělé chuti zmrazené zeleniny a ovoce je, že jednotlivé druhy se sklízejí v ideální době, a tedy plné zralosti,“ vysvětluje Lukáš Kunovský, garant nákupu zeleniny značky Nowaco. Chuť, kterou vykouzlí slunce, nelze ničím nahradit. Naopak, pokud v lednu či únoru v obchodě koupíte čerstvou zeleninu, musíte počítat s tím, že nejspíše má za sebou dozrávání ve skladech či na cestě ze vzdálenější destinace, kde je sezona. Kdyby totiž byly zelenina i ovoce sklízeny v plné zralosti, na pultech obchodu by v zimě už měly své nejlepší dny dávno za sebou.

 

Rychlé zpracování

Hluboce zmrazená zelenina i ovoce se zpracovává do několika málo hodin od chvíle, kdy byly sklizeny. Žádné dlouhé dny či týdny na cestě k zákazníkovi nejsou. Zkrátka ze sadu, záhonu či pole jdou rovnou do výroby, a to co možná nejkratší cestou. Zde se zelenina třídí a kousky, které jeví jakékoliv vady, jsou vyřazeny. Výrobci si totiž kvalitu surovin bedlivě hlídají. Pak přichází na řadu čištění, praní a některé druhy zeleniny se navíc blanšírují. Pak se jednotlivé druhy krájí a zmrazí při teplotě -36 °C.

 

Vitaminy a minerály zůstanou zachovány

Právě díky rychlosti zpracování a tomu, že se ovoce i zelenina sklízí v době ideální zralosti, zůstávají zachované vitaminy a minerály. „Některé druhy jsou velmi citlivé a živiny rychle ztrácejí,“ upozorňuje Lukáš Kunovský a uvádí typický příklad: „Třeba oblíbený hrášek přijde o více než polovinu vitaminu C během 48 hodin od sklizně.“ To ostatně potvrzují i odborné studie, podle nichž má zmrazená zelenina leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť, než na trhu dostupná čerstvá zelenina. A platí to zejména v zimě.

 

Budete mít méně práce

Další obrovskou výhodou je, že kromě jednodruhové zeleniny či ovoce si můžete koupit také směsi, které obsahují nejrůznější mix. Vhodné jsou jako přílohy k pokrmům i do jejich základu (např. omáček). Ušetří vám čas a také peníze. Vaření vám také podstatně urychlí a usnadní.

 

Kdykoliv po ruce

Argument, na který nesmíme zapomenout, je fakt, že zmrazenou zeleninu či ovoce můžete použít kdykoliv. Stačí je jen mít v mrazničce. Nemusíte řešit sezonnost konkrétních druhů ani to, že nemůžete uvařit vámi oblíbený pokrm, protože jste na něj nesehnali suroviny. Je na čase se přestat dívat na hluboce zmrazenou zeleninu a ovoce přes prsty a s nedůvěrou. Jsou prostě chvíle a období, kdy mohou být lepší volbou než kousky, co týdny či měsíce ležely v chladících skladech a zde pomalu v uměle vytvořených podmínkách dozrávaly.

 

Zdroj: www.nowaco.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy