REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Když je hluboce zmrazená zelenina lepší než čerstvá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zima je období, kdy nám chybí vitaminy a minerály. Ovoce i zelenina často vypadají v obchodech unaveně a o jejich chuti nemůže být ani řeč. Aby vydržely tak dlouho, musí se sklízet nezralé. Následně se několik měsíců skladují a během této doby teprve „dochází“. Z tohoto důvodu je mnohdy lepší sáhnout do mrazničky pro sáček se zmrazeným ovocem či zeleninou. Nevěříte? Přesvědčíme vás. Tady je pět důvodů, proč je hluboce zmrazené v zimě lepší než čerstvé!


Sklízí se v plné zralosti

„Důvodem skvělé chuti zmrazené zeleniny a ovoce je, že jednotlivé druhy se sklízejí v ideální době, a tedy plné zralosti,“ vysvětluje Lukáš Kunovský, garant nákupu zeleniny značky Nowaco. Chuť, kterou vykouzlí slunce, nelze ničím nahradit. Naopak, pokud v lednu či únoru v obchodě koupíte čerstvou zeleninu, musíte počítat s tím, že nejspíše má za sebou dozrávání ve skladech či na cestě ze vzdálenější destinace, kde je sezona. Kdyby totiž byly zelenina i ovoce sklízeny v plné zralosti, na pultech obchodu by v zimě už měly své nejlepší dny dávno za sebou.

 

Rychlé zpracování

Hluboce zmrazená zelenina i ovoce se zpracovává do několika málo hodin od chvíle, kdy byly sklizeny. Žádné dlouhé dny či týdny na cestě k zákazníkovi nejsou. Zkrátka ze sadu, záhonu či pole jdou rovnou do výroby, a to co možná nejkratší cestou. Zde se zelenina třídí a kousky, které jeví jakékoliv vady, jsou vyřazeny. Výrobci si totiž kvalitu surovin bedlivě hlídají. Pak přichází na řadu čištění, praní a některé druhy zeleniny se navíc blanšírují. Pak se jednotlivé druhy krájí a zmrazí při teplotě -36 °C.

 

Vitaminy a minerály zůstanou zachovány

Právě díky rychlosti zpracování a tomu, že se ovoce i zelenina sklízí v době ideální zralosti, zůstávají zachované vitaminy a minerály. „Některé druhy jsou velmi citlivé a živiny rychle ztrácejí,“ upozorňuje Lukáš Kunovský a uvádí typický příklad: „Třeba oblíbený hrášek přijde o více než polovinu vitaminu C během 48 hodin od sklizně.“ To ostatně potvrzují i odborné studie, podle nichž má zmrazená zelenina leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť, než na trhu dostupná čerstvá zelenina. A platí to zejména v zimě.

 

Budete mít méně práce

Další obrovskou výhodou je, že kromě jednodruhové zeleniny či ovoce si můžete koupit také směsi, které obsahují nejrůznější mix. Vhodné jsou jako přílohy k pokrmům i do jejich základu (např. omáček). Ušetří vám čas a také peníze. Vaření vám také podstatně urychlí a usnadní.

 

Kdykoliv po ruce

Argument, na který nesmíme zapomenout, je fakt, že zmrazenou zeleninu či ovoce můžete použít kdykoliv. Stačí je jen mít v mrazničce. Nemusíte řešit sezonnost konkrétních druhů ani to, že nemůžete uvařit vámi oblíbený pokrm, protože jste na něj nesehnali suroviny. Je na čase se přestat dívat na hluboce zmrazenou zeleninu a ovoce přes prsty a s nedůvěrou. Jsou prostě chvíle a období, kdy mohou být lepší volbou než kousky, co týdny či měsíce ležely v chladících skladech a zde pomalu v uměle vytvořených podmínkách dozrávaly.

 

Zdroj: www.nowaco.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy