REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jeseter malý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladkovodní netažný druh vyskytující se na Slovensku v korytě Dunaje, v jeho přítocích a průtočných ramenech. V Česku se s ním setkáme ojediněle v dolních úsecích Moravy a Dyje. Je cennou hospodářskou rybou, bohužel u nás je vzácný a těžko na něj narazíme. Spíše na chovných rybnících, kde se ale většinou chytá způsobem “chyť a pusť”.


Atlas sladkovodních ryb - JeseterovitíLatinsky: Acipenser ruthenus

Jiný název: Sterlet, Sterlett, Sterljad

Rozpoznávací znaky: Hlava vybíhá ve špičatý rypec, ústa jsou umístěna na spodku hlavy a mají trubicovitý tvar, před ústy jsou 4 vousky visící dolů, většina těla bez šupin, na hřbetě, na bocích a na rozhraní boku a břicha po řadě kostěných štítků, štítky na boku jsou ze všech jeseterů nejmenší horní lalok ocasní ploutve je mnohem delší než spodní.

Živí se hlavně potravou dna, larvami pakomárů apod. Žije jednotlivě, nebo v menších hejnech, jen při tření a vdobě zimování se združuje ve velkých hejnech. V 50 letech minulého století byly činěny pokusy s pěstováním jeseterů malých na rybnících. Byli naloveni v Dunaji a převezeni do rybníků na Českomoravské vysočině. Díky špatným přírůstkům a nákladnosti byl tento projekt ukončen. Dnes se opět uměle vytírá a vysazuje do zahradních rybníčků, ale hodí se i do větších rybníků.

Bývá velký 60-70 cm, ovšem největší jedinci měly až 125 cm! Průměrně váží 5-6,5 kg. Prokazatelně se dožívá až 27 let.

Má výborné tučné maso, které obsahuje 5,5 až 6,4 % tuku. Je výtečné, proto je jeseter malý hospodářsky ceněná ryba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy