REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Je libo borůvkové, pivní nebo okurkové? I takové mohou být oblíbené bramborové lupínky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to jedna z nejoblíbenějších slaných pochoutek na světě pro mlsání u televize nebo jen tak. I když víme, že nejsou zrovna základem zdravého jídelníčku, nedokážeme jim odolat. Řeč je o smažených bramborových lupíncích, které vznikly vlastně náhodou už v 19. století.


Brambory, základní surovina pro výrobu bramborových lupínků, se do Evropy dostaly z jižní Ameriky, jelikož původní oblastí výskytu brambor bylo Peru. Už v 16. století je do Evropy měli, včetně zlata a stříbra, přivést Španělé po dobytí incké říše jako jednu z mnoha cizokrajných rostlin. Brambory se zpočátku jedli jen výjimečně, na slano i na sladko. O cestě brambor do Evropy existuje celá řada dalších historek, tato je ale nejpravděpodobnější.

 

 

Úplně první brambůrky vznikly ve Spojených státech amerických, a to 24. srpna 1853. Jejich autorem je George Crum, který tehdy působil jako kuchař v luxusním hotelu Moon’s Lake House u města Saratoga Springs ve státě New York. Jeden ze zákazníků restaurace, „král železnic“ Cornelius Vanderbilt, byl nespokojen s objednanými opečenými bramborami, které Crumovi několikrát vrátil. Byly na něj moc tlusté. Cruma stížnost velice pobouřila, a proto brambory nakrájel na co nejtenčí plátky, které osmažil na oleji a osolil. Zákazník byl ovšem z výsledku nadšený a restaurace tyto brambůrky, již pod názvem Saratoga Chips, zařadila do stálého menu.

Věhlas brambůrek se začal rychle šířit a během 20. století již byly známy takřka po celém světě. V obchodě se objevily poprvé v roce 1895 díky Williamovi Tappendonovi z Clevelandu. První značkou brambůrek známou po celých USA se stala značka Lay’s, kterou v roce 1932 založil Herman Lay.

V České republice začal první bramborové lupínky vyrábět František Jaroš v roce 1982. Veřejnost je mohla prvně ochutnat na výstavě Země živitelka, ale zpočátku byly spíše podpultovým zbožím. Od roku 1988 smaží brambůrky také rodinná firma Petr Hobža. Osmažené plátky brambor tehdy podávali rodiče dnešních majitelů hostům letního kina jako pochoutku k pivu. Tenkrát ještě netušili, že o pár let později povedou velkou firmu a budou vyvážet i do zahraničí.

Brambůrky se původně pouze solily. Paletu příchutí poprvé rozšířil Ir Joe „Spud“ Murphy, který v 50. letech přišel na trh s lupínky s příchutí sýru a cibule nebo soli a octa. Dnes můžeme na trhu nalézt nepřebernou škálu všech možných příchutí – vedle sýrových, šunkových či cibulových nalezneme i příchutě borůvek, kiwi či cappuccina, ve Velké Británii se pak velké oblibě těší octové. V anglosaských zemích najdeme i příchutě mořská řasa, Margarita, pivo či okurka. Fantazii se skutečně meze nekladou. „U zákazníků vedou jasně solené, česnekové jsou na druhém místě. V rámci Evropy se chutě trochu liší,“ sděluje svou zkušenost Libor Hobža, jeden ze dvou současných majitelů Strážnických brambůrek s tím, že v Německu na česnekové prý zpočátku koukali divně, ale rychle si je oblíbili. O česnekové je zájem i v USA: „Oslovil nás dodavatel specialit v podobě balíčků z různých částí světa do USA a chtěl po nás česnekové. Od té doby máme týdně několik dotazů z USA, kde se dají v USA koupit,“ dodává Libor Hobža.

Čerstvosti a křupavosti brambůrků napomáhá celofánový pytlík, s nímž přišla Laura Scudders, majitelka továrny na brambůrky. Do té doby se balily do kornoutu či sáčku z voskovaného papíru nebo do plechovek. Zhruba od dvacátých let 20. století do té doby ruční krájení brambor nahradily stroje. Dnes, po 165 letech, už se lidská ruka produktu během jeho výroby, od třídění a loupání brambor až po zabalení, prakticky nedotkne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy