REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Je libo borůvkové, pivní nebo okurkové? I takové mohou být oblíbené bramborové lupínky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to jedna z nejoblíbenějších slaných pochoutek na světě pro mlsání u televize nebo jen tak. I když víme, že nejsou zrovna základem zdravého jídelníčku, nedokážeme jim odolat. Řeč je o smažených bramborových lupíncích, které vznikly vlastně náhodou už v 19. století.


Brambory, základní surovina pro výrobu bramborových lupínků, se do Evropy dostaly z jižní Ameriky, jelikož původní oblastí výskytu brambor bylo Peru. Už v 16. století je do Evropy měli, včetně zlata a stříbra, přivést Španělé po dobytí incké říše jako jednu z mnoha cizokrajných rostlin. Brambory se zpočátku jedli jen výjimečně, na slano i na sladko. O cestě brambor do Evropy existuje celá řada dalších historek, tato je ale nejpravděpodobnější.

 

 

Úplně první brambůrky vznikly ve Spojených státech amerických, a to 24. srpna 1853. Jejich autorem je George Crum, který tehdy působil jako kuchař v luxusním hotelu Moon’s Lake House u města Saratoga Springs ve státě New York. Jeden ze zákazníků restaurace, „král železnic“ Cornelius Vanderbilt, byl nespokojen s objednanými opečenými bramborami, které Crumovi několikrát vrátil. Byly na něj moc tlusté. Cruma stížnost velice pobouřila, a proto brambory nakrájel na co nejtenčí plátky, které osmažil na oleji a osolil. Zákazník byl ovšem z výsledku nadšený a restaurace tyto brambůrky, již pod názvem Saratoga Chips, zařadila do stálého menu.

Věhlas brambůrek se začal rychle šířit a během 20. století již byly známy takřka po celém světě. V obchodě se objevily poprvé v roce 1895 díky Williamovi Tappendonovi z Clevelandu. První značkou brambůrek známou po celých USA se stala značka Lay’s, kterou v roce 1932 založil Herman Lay.

V České republice začal první bramborové lupínky vyrábět František Jaroš v roce 1982. Veřejnost je mohla prvně ochutnat na výstavě Země živitelka, ale zpočátku byly spíše podpultovým zbožím. Od roku 1988 smaží brambůrky také rodinná firma Petr Hobža. Osmažené plátky brambor tehdy podávali rodiče dnešních majitelů hostům letního kina jako pochoutku k pivu. Tenkrát ještě netušili, že o pár let později povedou velkou firmu a budou vyvážet i do zahraničí.

Brambůrky se původně pouze solily. Paletu příchutí poprvé rozšířil Ir Joe „Spud“ Murphy, který v 50. letech přišel na trh s lupínky s příchutí sýru a cibule nebo soli a octa. Dnes můžeme na trhu nalézt nepřebernou škálu všech možných příchutí – vedle sýrových, šunkových či cibulových nalezneme i příchutě borůvek, kiwi či cappuccina, ve Velké Británii se pak velké oblibě těší octové. V anglosaských zemích najdeme i příchutě mořská řasa, Margarita, pivo či okurka. Fantazii se skutečně meze nekladou. „U zákazníků vedou jasně solené, česnekové jsou na druhém místě. V rámci Evropy se chutě trochu liší,“ sděluje svou zkušenost Libor Hobža, jeden ze dvou současných majitelů Strážnických brambůrek s tím, že v Německu na česnekové prý zpočátku koukali divně, ale rychle si je oblíbili. O česnekové je zájem i v USA: „Oslovil nás dodavatel specialit v podobě balíčků z různých částí světa do USA a chtěl po nás česnekové. Od té doby máme týdně několik dotazů z USA, kde se dají v USA koupit,“ dodává Libor Hobža.

Čerstvosti a křupavosti brambůrků napomáhá celofánový pytlík, s nímž přišla Laura Scudders, majitelka továrny na brambůrky. Do té doby se balily do kornoutu či sáčku z voskovaného papíru nebo do plechovek. Zhruba od dvacátých let 20. století do té doby ruční krájení brambor nahradily stroje. Dnes, po 165 letech, už se lidská ruka produktu během jeho výroby, od třídění a loupání brambor až po zabalení, prakticky nedotkne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy